Главно Предсједник РС

Цвијановић: Реновираће се и градити дјечији вртићи широм Српске

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА БАЊАЛУЧКОГ ВРТИЋА „ЈЕЖЕВА КУЋИЦА“
  • „На подручју Бањалуке, у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање, тренутно постоје 24 вртићка објекта, у којима борави више од 2.200 малишана. Наша намјера јесте – рекла је предсједник Српске Жељка ЦВИЈАНОВИЋ – да побошљамо постојеће капацитете, али да истовремено изградимо и нове, како би у највећем граду Српске у наредних неколико година било довољно смјештаја за сву дјецу предшколског узраста, али и да на исти начин третирамо све наше општине и градове“
  • „Брига о најмлађима мора да буде,. нагласила је, трајни приоритет институција Српске, републичких власти, као и локалних заједница. Не смијемо дозволити да велике политичке теме и свакодневни проблеми са којима се на том пољу суочавамо засјене најважнији циљ и основну сврху нашег политичког дјеловања, а то су наша дјеца која представљају будућност Републике Српске“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је вртић „Јежева кућица“ у Бањалуци пуних седам деценија био и остао други дом бројним генерацијама дјеце из свих дијелова града, а данас у њему свакодневно борави 48 малишана.

„Задовољство ми је што сам вечерас са вама и што заједнички обиљежавамо једну значајну годишњицу, како за најстарији бањалучки вртић, тако и за историју предшколског образовања у Бањалуци“, рекла је Цвијановићева у обраћању на свечаној академији у Културном центру Бански двор поводом обиљежавања 70 година најстаријег бањалучког вртића „Јежева кућица“ и крсне славе Свети Никола.

Предсједник Републике је подсјетила да је овај вртић основан давне 1949. године, а први малишани који су у њему боравили била су дјеца радника Фабрике дувана која се налазила у непосредној близини вртића.

„Поносна сам на то што најстарији градски вртић свој 70. рођендан дочекује у новом руху, са санираним кровом, реновираном фасадом и замијењеном столаријом, тако да ће дјеца убудуће имати много боље услове за боравак у овој предшколској установи“, нагласила је Цвијановићева.

Имајући у виду значај предшколског образовања за развој и васпитање дјеце тог узраста, рекла је предсједник Републике, институције Српске су чврсто опредијељене да се, заједничким настојањима републичких и локалних власти, свим малишанима у Српској обезбиједе адекватни услови за смјештај у предшколским установама.

„С тим циљем вечерас желим да најавим да ће идуће године, уз подршку Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију кроз пројекат ‘Енергетска ефикасност у јавним зградама’, бити реновирана два највећа бањалучка вртића. Ријеч је о вртићима ‘Наша дјеца’ који се налази у центру града и ‘Невен’, у насељу Обилићево, у којима укупно борави више од 500 најмлађих Бањалучана. За ову намјену обезбијеђена су средства у износу од 500 хиљада КМ“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да већ годинама, кабинет предсједника Републике, самостално, или у сарадњи са Владом Републике Српске, помаже изградњу нових или санацију постојећих вртића широм Републике, на задовољство малишана, њихових родитеља, васпитача и других запослених у предшколским установама.

„На подручју Бањалуке, у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање, тренутно постоје 24 вртића објекта, у којима борави више од 2.200 малишана. Наша намјера јесте да побошљамо постојеће капацитете, али да истовремено изградимо и нове, како би у највећем граду Српске у наредних неколико година било довољно смјештаја за сву дјецу предшколског узраста, али и да на исти начин третирамо све наше општине и градове“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је на том плану до сада урађено много, а тренутно је у Бањалуци у току изградња још два вртића у насељу Старчевица, као и тронамјенског објекта на Петрићевцу, који финансира Влада Србије, а у оквиру којег ће бити изграђен и дјечији вртић.

„Брига о најмлађима мора да буде трајни приоритет институција Српске, републичких власти, као и локалних заједница. Не смијемо дозволити да велике политичке теме и свакодневни проблеми са којима се на том пољу суочавамо засјене најважнији циљ и основну сврху нашег политичког дјеловања, а то су наша дјеца која представљају будућност Републике Српске“, оцијенила је предсједник Републике.

Она је нагласио да је то и смисао Програма демографске обнове Републике Српске, који је покренут не само да би се подстакло рађање и позитиван природни прираштај, већ и да би истовремено обезбиједили адекватне услове за породицу, родитељство, те раст и развој ђеце.

„У том процесу, предшколско образовање има веома значајну улогу и због тога је од пресудне важности да у Српској имамо довољно уређених вртића, као и стручан кадар који ће се бринути о најмлађим становницима Републике Српске. Ово је прилика да захвалим свим радницима који неуморно раде у нашим предшколским установама и на доприносу који дају у процесу социјализације, образовања и васпитања наших најмлађих генерација“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Републике честитала је 70. рођендан вртићу „Јежева кућица“, дјеци, родитељима и свим запосленима, уз жељу да из њега буде испраћено још много генерација.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар