Главно Предсједник РС

Цвијановић: СДА и политичко Сарајево – главни кривци што није формирана власт на нивоу БиХ

„НА НАМА ЈЕ ДА ЧУВАМО СРПСКУ И ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ И У СВАКОМ ПОГЛЕДУ“
  • „Годинама не прати шта се дешава на сједницама ПИК, нити чита коминике. Они одавно шаљу типска саопштења у којима се не препознаје оно што је реалност у БиХ, него се увијек траже неки кривци. Слично је и са Инцком и његовим извјештајима Савјету безбједности УН – и у њима се за сваку ситуацију у БиХ као кривац наводи Република Српска

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су СДА, односно политичко Сарајево главни кривци зашто није покренут процес формирања власти на нивоу БиХ.

„Они функционишу у складу са матрицом у којој данас нешто прихвате, сутра то исто питање одуговлаче, прекосутра истуре некога из своје политичке структуре да то негира или на неки начин заобилазе, што је нозбиљна политика. Кључно за БиХ јесте успостављање институција након спроведених избора и да буде испоштована воља гласача“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да је 5. септембар кључни рок за покретање процеса формирања власти на нивоу БиХ и да је могуће власт конципирати са јасно позиционираним партијама које су изборни побјединци у оквиру конститувних народа.

„Када је ријеч о странцима, знам да су на неки начин забринути ‘цурењем’ времена и нашим приближавањем року – 5. септембар. Нисам сагласна са политиком уцјењивања у којој прије него што почнете да радите постављате услове и то изабарете оне немогуће. Политичка логика коју заговарам јесте да се окупе они који су побједници и да се покуша формирати једнообразна власт када је ријеч о различитим нивоима, што је неопходно за рјешавање важних питања“, навела је Цвијановићева.

Она сматра да различити ставови о неким питањима нису ништа посебно, јер и у национално монолитним државама о истим питањима постоје различити ставови.

Говорећи о сједници Савјета за имплементацију мира (ПИК), која је одржана јуче у Сарајеву, Цвијановићева је рекла да годинама не прати шта се дешава на тим сједницама, нити чита коминике.

Констатовала је да они одавно шаљу типска саопштења у којима се не препознаје оно што је реалност у БиХ, него се увијек траже неки кривци.

Правило је, истакла је она, да су у саопштењима или писањима високог представника у БиХ Валентина Инцка, које упућује Савјету безбједности УН, типске конструкције, јер највише воле да као кривца, за било какву ситуацију у БиХ, наводе Републику Српска.

„Остаје да се боримо посредством наших институција на начин да извршавамо обавезе према грађанима и чувамо Републику Српску и политички, и економски, и у сваком погеду“, поручила је Цвијановићева.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар