Главно Предсједник РС

Додик: Без Војске РС не би било ни Републике Српске

ОЦИЈЕНИО ДА ЈЕ ОДЛУКА О ФОРМИРАЊУ ВООЈСКЕ РС – ДОНИЈЕТА 12. МАЈА 1992. – БИЛА ИСТОРИЈСКА

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске, нагласивши да без њеног постојања не би било ни Републике Српске.

„Одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била је историјска, јер без њеног постојања, херојске борбе и несебичног жртвовања њених припадника данас не би било Републике Српске и слободе српског народа“, истакао је Додик у честитки.

Он је нагласио да никада не треба заборавити војни пут Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и кроз шта је све прошла да би одбранила територију Републике Српске и сачувала српски народ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

„Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук наставио је да са поносом и поштовањем баштини вриједности и традицију Војске Републике Српске“, наводи се у честитки.

Он је исказао посебну захвалност онима који су своје животе уградили у Републику Српску, истакавши да је наша дужност да чувамо тековине одбрамбено-отаџбинског рата и да његујемо сјећања не борце који су нам донијели слободу, мир и Републику Српску.

Додик је нагласио да српским борцима дугујемо вјечно поштовање и захвалност јер су многи од њих за слободу отаџбине и потомака дали највредније што су имали – живот.

„Наша је дужност и обавеза да се чувају тековине одбрамбено-отаџбинског рата и његују сјећање на жртву палих бораца коју су поднијели вођени часним и племенитим циљевима“, поручио је Додик.

Цвијановић: Војска Републике Српске руководила се часним циљевима и борила храбро

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Војска Републике Српске, вођена часним циљевима и несебичном храброшћу, бранећи право на живот и слободу српског народа, одиграла одлучујућу улогу у одбрани Српске.

Цвијановићева је, поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске, упутила је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Предсједник Српске је истакла да је одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била историјска и предуслов за одбрану и заштиту српског народа на његовим вјековним огњиштима.

„Обиљежавање Дана Војске Републике Српске прилика је да се са неизмјерном захвалношћу и посебним пијететом сјећамо свих припадника војске коју су дали своје животе и дијелове тијела, да би ми данас могли да живимо у слободној Републици Српској“, наводи се у честитки.

Цвијановићева је изразила увјерење да ће Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, са поносом и поштовањем, наставити да баштини вриједности, традицију и културно-историјско наслијеђе Војске Републике Српске.

Чубриловић: Одлука о формирању Восјке РС била је историјска, уставна и спасоносна

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Војска Републике Српске (ВРС) имала историјску улогу у одбрани слободе и права на постојање српског народа, који су били озбиљно угрожени у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

„Овом приликом сви заједно, морамо одати пошту храбрим српским официрима и војницима који су најзаслужнији за очување Републике Српске“, навео је Чубриловић у честитки команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милану Радојчићу, поводом 12. маја – Дана ВРС.

Чубриловић је истакао да се, обиљежавајући Дан ВРС, са највећим поштовањем и уважавањем треба сјетити више од 23.000 страдалих бораца који су у темеље Републике Српске уградили своје животе, те одати признање ратним војним инвалидима који су у одбрани свог народа дали велику жртву.

„У условима опште угрожености безбједности и елементарних права српског народа у тадашњој БиХ, одлука Народне скупштине Републике Српске, донесена 12. маја 1992. године, којом је формирана Војска Републике Српске, била је историјска, уставна и спасоносна јер је наша војска одлучно одбранила народ и омогућила му достојан живот у слободи, у Републици Српској и дејтонској БиХ“, нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је навео да припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ имају право и обавезу да баштине традицију храбре српске војске и да буду гарант мира и стабилности цијеле земље.

Чубриловић је честитку упутио Радојчићу, свим официрима, подофицирима и војницима ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, који баштини традицију Војске Републике Српске.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар