Glavno Svijet

Glas Amerike znatno pojačao ono što je Palmer kritički rekao o Dodiku

REKAO DA MU SE ČINI DA LIDERI BiH NAMERAVAJU DA ZEMLJU GURAJU IZ JEDNE KRIZE U DRUGU
  • Metju PALMER je u intervjuu rekao: „Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država
  • A Glas Amerike je razgovor s njim objavio pod naslovom „Dodikovi stavovi su antidejtonski, ilegalni, neustavni i opasni“

ZAMENIK pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Metju Palmer, rekao je za Glas Amerike da mu se čini da lideri BiH nameravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu.

Ovo je bilo samo uvertira za udar na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Glas Amerike je intervju sa Palmerom objavio pod naslovom „Dodikovi stavovi su antidejtonski, ilegalni, neustavni i opasni“. Međutim, sam Palmer ništa takvo i u tom `paketu` nije izgovorio.

On je povodom Dodikove ocene da će kriza u BiH nestati kada nestane BiH rekao:

Mislim da postoje pretnje koje vrlo ozbiljno shvatamo. Svakako, to je pretnja blokadom institucija na državnom nivou, pretnja sprečavanjem funkcionalnosti bosanskohercegovačkih institucija i onemogućavanje tim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima BiH da će njihova vlada služiti njihovim interesima. To je pretnja koju trebamo shvatiti veoma ozbiljno. Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država.

Glas Amerike je pitao Palmera, sa kojim je razgovarao Dino Jahić: A kakav bi to odgovor mogao biti? Šta bi međunarodna zajednica, Stejt Departman ili vi trebali učiniti, umesto da se samo nadate i čekate njegov naredni potez ili da ne postane još radikalniji?

Svi moramo biti jasni, međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja, da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane. Tako da bih pomislio da svi u Banja Luci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi BiH.

Palmer je u nastavku naveo da su uslovi u BiH sada sigurno mnogo bolji nego što su bili pre 20, 25 godina.

http://fakti.org/sta-to-pisu/glas-amerike-znatno-pojacao-ono-sto-je-palmer-kriticki-rekao-o-dodiku

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar