Главно Странке

Извршни комитет СНСД: Учинити обавезним ношење маски и на отвореном

БИЋЕ ЗАТРАЖЕНА ОДГОВОРНОСТ ЧЕЛНИКА БОЛНИЦЕ И ДЗ У БИЈЕЉИНИ ЗБОГ МНОГО ЗАРАЖЕНИХ МЕДИЦИНАРА
  • Милорад ДОДИК: „Наш здравствени сектор сада може да одговори на изазове, али морамо водити рачуна и о предстојећем времену. Опремићемо и ковид болнице у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Невесињу. Морамо то урадити, а да ли ће требати не знам. Више од милион КМ ћемо уложити у Бањалуци на локацији старе хиругрије како бисмо добили 400 кревета
  • Република Српска има више од четири милиона маски, а мјесечна потрошња је око 400.000. Има и довољно рукавица и респиратора за све болнице и они више неће бити набављани

МИЛОРАД Додик, лидер СНСД, изјавио је данас да је Извршни комитет те странке оцијенио да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској тешка и комплексна и да је зато потребно проширити дио постојећих мјера, што би значило ношење заштитних маски и на отвореном простору.

Он је након сједнице тог тијела изјавио да ће бити затражена одговорност челника Болнице и Дома здравља у Бијељини због великог броја заражених здравствених радника.

Додик је нагласио да је здравствени сектор до сада успјешно одговорио на изазове који се односе на пандемију, али да је постојеће ситуација изазовна и подсјетио да је Влада Српске издвојила 40 милиона КМ за раднике у здравственом сектору и још 100 милиона КМ за здравствени систем.

Додик је на конференцији за новинаре истакао да у Српској постоје довољне залихе медицинског материјала, односно маски, рукавица и респиратора.

„Имамо више од четири милиона маски, а мјесечна потрошња је око 400.000, затим довољно рукавица, а имамо и довољан број респиратора за све болнице и они више неће бити набављани. Епидемија се шири и потребно је поштовати постојеће мјере, што значи социјалну дистанцу, личну хигијену, број окупљања и обавезно ношење заштитних маски што треба проширити и на ношење и на отвореном простору“, додао је Додик.

Предсједник СНСД је навео да Извршни комитет странке тражи мјере одговорности менаџмента Болнице и Дома здравља у Бијељини, због великог броја заражених здравствених радника, односно због неодговорног понашања.

Напоменуо је да нико не може више начинити ни минималну грешку јер неће бити праштане.

„Тешка епидемиолошка ситуација директно наноси економску штету и угрожава одређене компоненте социјалног живота у Републици Српској. Здравствени сектор је урадио све како би обезбиједио адекватну медицинску услугу. Овај сектор је изложен цјелодневним притисцима и неопходно је одати призњање медицинским радницима“, каже Додик.

Према његовим ријечима, медицинска струка ће саопштити на који начин ће бити кориштене заштитне маске на отвореном простору.

„Морамо учинити све како бисмо спријечили ширење вируса. Лично сам се више од 10 пута тестирао на вирус корона. Морамо водити рачуна и о медицинским радницима и њиховим правима, јер су преоптерећени“, рекао је Додик.

Он је навео да сви морају повећати одговорност, што је неопходно.

„Нисмо овдје ништа забранили насилно, али сви морамо повећати одговорност. Након окупљања и прослава имали смо повећан број заражених. Наш здравствени сектор сада може да одговори на изазове, али морамо водити рачуна и о предстојећем времену. Опремићемо и ковид болнице у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Невесињу. Морамо то урадити, а да ли ће требати не знам. Више од милион КМ ћемо уложити у Бањалуци на локацији старе хиругрије како бисмо добили 400 кревета“, каже Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар