Glavno Svijet

Putin: Parada Pobjede 24. juna, a marš Besmrtnog puka – 26. jula ili malo kasnije

NIJE PRECIZIRAO DA LI ĆE PARADA NA CRVENOM TRGU BITI U PRISUSTVU NARODA
  • Predsjednik RF naglasio da 24. juni nije izabran slučajno jer je na taj dan održana u Moskvi „legendarna parada“ u kojoj su učestvovali branioci Moskve, Lenjingrada i Staljingrada

ZBOG epidemije korona virusa odložena moskovska vojna Parada povodom 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu biće održana u 24. juna.

Vladimir Putin je objasnio da 24. juni nipošto nije slučajni datum:

„Paradu Pobjede ćemo održati na dan kada je održana legendarna istorijska Parada Pobjednika, kada su Crvenim trgom prošli borci koji su branili Moskvu i Lenjingrad, koji su se borili ispred Staljingrada, a potom oslobodili Evropu i uzeli Berlin“.

Ruski lider je odluku o održavanju Parade potpisao nakon radnog sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Istovremeno je izdao naredbu za početak priprema za Paradu.

Šojgu je preuzeo obavezu da osigura najstroži režim bezbjednosti za učesnike Parade i da  minimizuje rizike.

Šef ruske države nije precizirao da li će se Parada održati u prisustvu publike. Činjenica da ta mogućnost nije unaprijed isključena  navodi na zaključak da će Parada imati puni format. Ako to ikako bude moguće.

Po Putinovoj odluci, ovogodišnji marš Besmrtnog puka biće održan 26. jula, nakon parade ruske Ratne flote. Međutim, taj datum nije „zakovan“:

„Ako ljekari budu smatrali da će i 26. jula biti neophodno držanje antiepidemijskog rastojanja među ljudima, moguće je da ćemo Besmrtni puk pomjeriti za još koju nedjelju, za neki kasniji datum“ – rekao je Putin.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar