Odabrano Svijet

Erdogan krenuo putem na kojem će mu biti potrebno da Turska postane – nuklearna sila

THE TIMES: ZBOG RUSKIH S-400 U TURSKOJ – NATO SE SUOČIO SA NAJVEĆOM UNUTRAŠNJOM KRIZOM
  • Bivši visoki funkdioner Pentagona Erik EDELMAN, koji je bio i ambasador SAD  u Turskoj: „Počela je ozbiljna kriza u odnosima između Vašingtona i Ankare koja će biti i duboka i dugotrajna. Turska već neko vreme više nije pouzdani saveznik NATO. Da sve bude još gore, alijansa nema mehanizam za isključivanje loših saveznika“
  • Bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ – Jakov KEDMI: Erdogan želi da svojoj zemlji povrati moć. On je u svoje vreme Egipćanima rekao da ih Turska nije vekovima držala pod okupacijom već branila od štetnog uticaja zapadne civilizacije. Erdogan se odlučio za S-400 zato što želi da Turska postane samostalna i znasčajna vojna veličina. Turska će postati prava regionalna sila tek kad postane nuklearna sila. Pitanje je samo vremena kada će Erdogan zakoračiti i na taj put

NATO se suočio sa najvećom unutrašnjom krizom zbog toga što je Turska – uprkos pritiscima i pretnjama iz Vašingtona i Brisela – kupila i preuzela ruske zenitne raketne sisteme S-400.

Ovo je objavio uticajni The Times koji se pozvao na „izvore u samom vrhu vlasti SAD“ i naveo da se radi o „najvećoj krizi poslednjih decenija“.

Isti list ukazuje da je odluka Bele kuće i Pentagona da Tursku zbog S-400 isključe iz programa proizvodnje lovaca-bombardera pete generacije F-35 dodatno pokvarila odnose Ankare i Vašingtona.

The Times prenosi procenu vrha SAD i zapadne vojne alijanse da Turska sa S-400 „više nije pravi deo protivkraetne odbrane NATO“.

List je objavio i tvrdnju generala Džeka Kina, bivšeg zamenika načelnika štaba kopnenih snaga SAD koji je sada nezavisni savetnik Donalda Trampa, da je Ankara kupovinom S-400“uputila otvoreni izazov unutrašnjem poretku NATO“.

Bivši visoki funkdioner Pentagona Erik Edelman, koji je bio i ambasador SAD  u Turskoj, izjavio je:

„Počela je ozbiljna kriza u odnosima između Vašingtona i Ankare koja će biti i duboka i dugotrajna. Turska već neko vreme više nije pouzdani saveznik NATO. Da sve bude još gore, alijansa nema mehanizam za isključivanje loših saveznika“.

Evo, počeše zapadne siledžije da se češu i osvrću. A stvari će po njih, po svemu sudeći, biti još gore.

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ – Jakov Kedmi –  procenjuje i prognozira:

„Turski lider Redžep Tajip Erdogan želi da svojoj zemlji povrati moć. On je u svoje vreme Egipćanima rekao da ih Turska nije vekovima držala pod okupacijom već branila od štetnog uticaja zapadne civilizacije. Erdogan se odlučio za S-400 zato što želi da Turska postane samostalna i znasčajna vojna veličina. U svakom slučaju, veća nego u okvirima NATO. Zato neće biti iznenađenje ako od Rusije zatraži i njene lovce pete generacije Su-57, možda i Su-36. To je logika puta kojim je krenuo“.

Kedmi čak naglašava: „Turska će postati prava regionalna sila tek kad postane nuklearna sila. Pitanje je samo vremena kada će Erdogan zakoračiti i na taj put“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/erdogan-krenuo-putem-na-kojem-ce-mu-biti-potrebno-da-turska-postane-nuklearna-sila

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar