Предсједник РС

Цвијановић: За Савјет министара се говори да је у „техничком мандату“, а он није ни у каквом мандату

УПОЗОРИЛА ДА ЈР БЛОКАДА ФОРМИРАЊА ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ ПОЛИТИКАНТСТВО КОЈЕ ШТЕТИ СВИМА
  • „Ја бих то назвала самовољом једне партије која је окупила друге партије које дијеле њено мишљење у настојању да одмакну СНСД од власти у Сарајеву упркос чињеници да је добио највећу подршку грађана и кредибилитет на изборима. СДА не одговара да СНСД буде у власти и они су се, нажалост, повезали са страним фактором и гаје то као нормалан амбијент“
  • „МАП је само изговор… Бакир Изетбеговић жели да нађе неког другог за формирање власти на нивоу БиХ, без обзира што нису добили подршку на изборима. То не би било први пут. Међутим, СНСД је јасно прошли пут видио шта значи када су различите политичке гарнитуре на власти у Српској и на нивоу БиХ. Европски пут захтијева координацију свих нивоа власти, а не да свако ради за себе како хоће“
  • „БиХ ће остати на неком од радара ЕУ, али да на главном сигурно неће. Нажалост, не схватају поруку ЕУ да је у БиХ потребно прво формирати власт. Намјерно блокирају европски пут зато што СДА или политичко Сарајево не сматрају да је то довољно важан разлог. Они то и не крију, а услов свих услова јесте формирање власти на нивоу БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је блокада процеса формирања власти на нивоу БиХ плод политикантства и да то ствара проблем и у функционисању ентитета јер је неопходна ратификација међународних споразума и потврда аранжмана у којима су често заједно два ентитета.

То је нешто што урушава и углед БиХ. За Савјет министара се каже да је у техничком мандату, али он није ни у каквом мандату, јер за шта год да се обратите, одговор је да они чекају да оду и да не могу да преузимају обавезе на себе. То значи заустављање и одгађање пројеката које смо започели са међународним институцијама и активности са ЕУ и ту се види недостатак њиховог кредибилитета и легитимитета“, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су европски званичници много пута упозоравали да је најважнији услов тренутно формирање власти на нивоу БиХ и у Федерацији БиХ и оцијенила да је то савим логично послије избора.

Постоји збир, математика и начин да буде формирана стабилна парламентарна већина за функционисање Савјета министара, али су у питању политичка игра и условљавања у вези са кандидатом за предсједавајућег Савјета министара или прича о НАТО-у“, рекла је Цвијановићева за РТРС.

„…Или ћемо бити у овом мртвилу неоправдано дуго“

Према њеним ријечима, та политичка игра је координисана и долази из Сарајева.

Ја бих то назвала самовољом једне партије која је окупила друге партије које дијеле њено мишљење у настојању да одмакну СНСД од власти у Сарајеву упркос чињеници да је добио највећу подршку грађана и кредибилитет на изборима. СДА не одговара да СНСД буде у власти и они су се, нажалост, повезали са страним фактором и гаје то као нормалан амбијент у којем неће доћи у власт они који су изабрани у Српској него неки други или ћемо бити у овом мртвилу неоправдано дуго. То је штетно за БиХ и ентитете“, упозорила је Цвијановићева.

Предсједник Српске је истакла да се политичка питања не могу одвојити од економских и да се то показало на низу примјера у вези са међународним финансијским аранжманима који су били подршка буџетима.

То су примјери колико је све бесмислено када политика није политика, него постане политикантство и терен за окршаје. Постојале су намјерне опструкције покушаја да се дође до новца за подршку пројектима и реформама, а посебно фрустрира атмосфера у БиХ која је лишена било какве иницијативе, јер кад имате иницијативу увијек више имате оних који су кочничари него оних који су промотери те иницијативе“, каже Цвијановићева.

Избори су били у октобу, а у јуну још немамо формирану власт

Она је увјерена да је Савјет министара могао да буде формиран прије четири или пет мјесеци.

Ми у јуну причамо о томе да нисмо спровели резултате избора који су одржани у октобру прошле године, а могли смо то урадити. Какву поруку шаљемо? Побједници су познати у сва три народа и та власт треба да буде састављена од побједника“, изјавила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је инсистирање на активацији Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ изговор за формирање власти на нивоу БиХ.

МАП је измишљена тема. Условљавати ствари унапријед показује лошу вољу и злу намјеру. Тражи се разлог који дјелује да јесте проблематичан, односно да нека друга или трећа страна не може да га прихвати. Постави се све тако да намјерно можете имати дугометражни филим и играти политичку игру у којој ћете неке држати одмакнуте од позиција које им припадају у Сарајеву“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да у БиХ нема јасне опредјељености за НАТО или МАП.

Ако ћемо овако поставити ствари, онда треба да кажемо да је приоритетни политички циљ Републике Српске кретање ка ЕУ, а на том путу су нас зауставили, иако су Европљани рекли да мора бити формирана власт, а то није урађено“, каже Цијановићева.

Она тврди да лидер СДА Бакир Изетбеговић жели да нађе неког другог за формирање власти на нивоу БиХ, без обзира што нису добили подршку на изборима.

То не би било први пут. Међутим, СНСД је јасно прошли пут видио шта значи када су различите политичке гарнитуре на власти у Српској и на нивоу БиХ. Европски пут захтијева координацију свих нивоа власти, а не да свако ради за себе како хоће“, рекла је Цвијановићева.

„Европа шаље охрабрујуће поруке које треба да амнестирају све у БиХ“

Говорећи о мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, она је истакла да Европа шаље охрабрујуће поруке које треба да амнестирају све у БиХ.

Ово би требало да буде охрабрење и за једну и другу страну у БиХ, јер су избори у ЕУ дали неку нову политичку димензију. Нико се нама у периоду након избора у ЕУ неће бавити, јер ће се бавити интерним проблемима као што је `Брегзит`“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да ће БиХ остати на неком од радара ЕУ, али да на главном сигурно неће.

Нажалост, не схватају поруку ЕУ да је у БиХ потребно прво формирати власт. Намјерно блокирају европски пут зато што СДА или политичко Сарајево не сматрају да је то довољно важан разлог. Они то и не крију, а услов свих услова јесте формирање власти на нивоу БиХ“, истакла је Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар