Предсједник РС

Главни координациони тим РС: Гаранције малим и средњим предузећима за кредите код банака

РАДИ СЕ НА СМАЊЕЊУ НЕПОРЕСКИХ ДАВАЊА И ОПОРАВКУ ПРИВРЕДЕ КРОЗ ФОНД СОЛИДАРНОСТИ
  • У припреми је и успостављање компензационог фонда за подршку привреди и здравственом сектору и фонда за подршку локалним заједницама и предузећима од локалног значаја
  • Услиједиће одлука да се за укупно 68.603 запослених који не раде исплати минимална плата са порезима и доприносима, за шта ће бити потребно издвојити 53 милиона КМ

ГЛАВНИ координациони тим Републике Српске разматрао је успостављање гарантног кредитног фонда као вида подршке малим и средњим предузећима кроз давање гаранције за узимање кредита код пословних банака за финансирање обртног капитала и ликвидности.

„Такође, у припреми је и успостављање компензационог фонда за подршку привреди и здравственом сектору и фонда за подршку локалним заједницама и предузећима од локалног значаја“, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу након састанка Главног координационог тима који чине Радован Вишковић, премијер РС, Жељка Цвијановић, предсједница РС, Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ, Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, те Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите.

У Привредној комори Републике Српске кажу да је добро дошла свака мјера која ће допринијети развоју и растерећењу привреде, те да поздрављају формирање фондова чија улога би требало да буде и помоћ привреди након што прођу проблеми проузроковани вирусом корона.

„Помоћ за одржавање текуће ликвидности је више него потребна, а фондови који ће се формирати омогућиће и да се након што све ово прође помогне привреди да крене напријед, што је неопходно јер нам је свима циљ да се сачувају радна мјеста“, рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Главни координациони тим упознао се јуче и са током разговора који се воде са Међународним монетарним фондом, Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Европском комисијом, с циљем обезбјеђивања кредитних средстава за борбу против вируса корона и санирање посљедица пандемије.

Прије сједнице Главног координационог тима, из Владе Републике Српске су саопштили да ће у наредним данима бити одлучено да се за укупно 68.603 запослених који не раде исплати минимална плата са порезима и доприносима, за шта ће бити потребно издвојити 53 милиона КМ. 

Поред тога, саопштено је и да се припремају мјере смањења непореских давања те подршке опоравку привреде кроз Фонд солидарности, али да ће и додатне обавезе Завода за запошљавање Републике Српске по основу накнада за незапосленост по тренутно важећем Закону о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености за 2020. годину износити око 25 милиона КМ.

Када је ријеч о већ раније донесеним одлукама, у Влади Републике Српске кажу да су од прве појаве вируса корона усвојили Одлуку о хитној исплати поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019. години те Одлуку о привременој одгоди плаћања пореских обавеза за привредне субјекте који усљед мјера на спречавању ширења вируса корона имају потешкоће у пословању, те за три мјесеца помјерили рок за уплату пореза на добит и накнада за унапређење општекорисних функција шума и противпожарне накнаде по годишњој пореској пријави за 2019. годину.

Такође, обавезе по основу пореза на доходак по годишњој пореској пријави за порез на доходак за 2019. годину, која доспијева за плаћање 31. марта 2020, привремено су одгођене до 30. јуна 2020. године.

Поред тога, одлучено је и о начину измирења пореза на доходак и доприноса за март 2020. године за раднике који нису радили, с тим да су послодавци тим радницима дужни исплатити нето плату.

„Према списку дјелатности и рачуницама које је сачинило Министарство привреде и предузетништва, укупан број запослених који не раде због одлуке Кризног штаба је 41.438, док укупне обавезе за порезе и доприносе износе 18,7 милиона КМ, од чега су доприноси 17,5, а порез на доходак 1,1 милион КМ“, саопштили су из Владе Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар