RS i matica

Dačić: Prištini zvezdica i fusnota nisu smetale u Tirani a sada joj smetaju u Sarajevu

SAMIT SEECP SUTRA NA JAHORINI POD DEVIZOM „BOLJA POVEZANOST ZA BOLJI ŽIVOT“
  • Sada uslovi pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvezdicom i fus notom. Problem je ovde u tome što oni nikada neće da poštuju nijedan dogovor koji se postigne
  • „Sporazum Prištine i Tirane o koordiniranju spoljnih politika, koji uključuje i zajedničke ambasade, govori o pokušaju stvaranja Velike Albanije. Pacoli kaže da taj sporazum predstavlja Albaniju i Kosovo kao jednu naciju. Šta još treba da se nacrta da neko ne želi da vidi da je u pitanju stvaranje Velike Albanije?!“

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Sarajevu da Priština ne želi da poštuje nijedan sporazum koji je postignut, pa tako ni onaj koji se odnosi na učešće Kosova u Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Poruka je potpuno jasna. Uslovi su takvi da ispred svakoga od nas piše ime glavnog grada, Beograd, Sofija, Priština… Nema zastava, nema imena država. Statusno je neutralno. Kosovo se obeležavaa u skladu sa sporazumom sa zvezdicom i fus notom“, kazao je Dačić novinarima u Sarajevu gde danas učestvuje na sastanku šefova diplomatija SEECP.

Prema njegovim rečima, Srbija se složila da Kosovo učestvuje u SEECP i Kosovo je bilo zahvalno“.

Sada uslovi pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvezdicom i fus notom. Problem je ovde u tome što oni nikada neće da poštuju nijedan dogovor koji se postigne. Većina zemalja je izrazila žaljenje zašto su odsutni“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je Kazao da Kosovu nije smetalo“ da na taj način učestvuje na samitu ove organizacije u Albaniji 2015. godine, ali da im to smeta sada u BiH.

Komentarišući sporazum Prištine i Tirane o koordiniranju spoljnih politika, koji uključuje i zajedničke ambasade, koji su u utorak u Albaniji potpisali kosovski i albanski ministri spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Gent Cakaj, Dačić je kazao da to govori o pokušaju stvaranja Velike Albanije.

Pacoli kaže da sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici ustvari predstavlja Albaniju i Kosovo kao jednu naciju. Šta još treba da se nacrta da neko ne želi da vidi da je u pitanju stvaranje Velike Albanije“, naveo je Dačić.

On se zapitao šta bi se desilo kad bi Srbija potpisala jedan takav sporazum sa Republikom Srpskom.

Da li je to onda narušavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ili nekih interesa? Verovatno bi to svi osudili“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Prištine nisu došli na ministarski sastanak u BiH, jer ta država nije priznala Kosovo.

Što nisu prošle godine odbili da učestvuju u Sloveniji? Što nisu odbili da idu u Albaniju? Što su sada otišli u Poznanj? Oni to ne smeju da rade pred nekima iz EU, ali mogu da se ljute na BiH i da vrše pritisak da BiH prizna Kosovo. Što se ne ljute na Rumuniju“, rekao je Dačić.

Osim Dačića, na sastanku, koji se održan u sarajevskom hotelu Holidej in, učestvovali su i ministri spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, Turske Mevlut Čavašoglu, kao i visoke delegacije Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Severne Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Saveta za regionalnu saradnju (RCC), dok su dolazak u BiH otkazale delegacije Kosova i Albanije.

Sastanak prethodi Samitu predsednika 9. jula na Jahorini, kojim će biti okončano predsedavanje Bosne i Hercegovine SEECP pod motom Bolja povezanost za bolji život“.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

http://fakti.org/serbian-point/dacic-pristini-zvezdica-i-fusnota-nisu-smetale-u-tirani-a-sada-joj-smetaju-u-tirani

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar