РС и матица

Кустурица: Додик хоће слободу, а Комшић и Џаферовић – слободу под НАТО

„ТРЕБА ДА ИМА КИШОБРАН У БОЈАМА ЗАСТАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПАСКЕ И ДА ГА УНОСИ У ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ“
  • „Када уђе у заједничку просторију са колегама, Додик треба да тај специјални кишобран рашири, а он би се претворио у заставу неслућених димензија. Када крене на спавање у Источно Сарајево или у Бањалуку требало би да покупи тај кишобран јер његове колеге, Бошњак и полу-Хрват грађанске орјентације, не би морале да базају по мрачним ходницима Предсједништва и саплићу се о барјак. Дакле, то је једно филмско рјешење. Ево ја ћу му такав кишобран поклонити за Нову годину“
  • „Свједоци смо помаљања велике Албаније… Али, свијет више није исти и ту јенова шанса за даровите политичаре“
  • „Срби су кроз историју имали само једног савезника – Русију, не зато што су Срби и Руси браћа, него, између осталог и што је то био њихов интерес: „У простору између ватри Вучић би требало да одигра на карту коју му историја налаже. Имамо већ довољно искуства да не смијемо да испаднемо глупи“

ПРОСЛАВЉЕНИ српски режисер Емир Кустурица изјавио је да је Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик посљедњи политичар који не дозвољава да му стране амбасаде и трећеразредни чиновници кроје политику, те да Додик треба да „направи специјалан кишобран-заставу у бојама Српске, како његове колеге у Предсједништву не би морале да се саплићу о барјак“.

„Утолико је он својим колегама у Предсједништву чудо, јер они виде слободу под НАТО-ом, а Додик је види у односу на прошлост и будућност“, рекао је Кустурица у интервјуу за „Блиц“.

Кустурица је указао да су Срби своју слободу кроз вијекове освајали и да је од никог нису добили.

Он каже да су двије Југославије створене као компромис у којима су се највећим дијелом Хрвати и муслимани борили на непријатељској страни.

„Без тако стечене слободе која му је донесена на тањиру, не би данас Додиков колега (у Предсједништву БиХ Жељко) Комшић могао пуних уста прво да узвикује `Тито`, нити би сада могао да кликће НАТО“, указао је Кустурица.

Говорећи о истицању заставе Републике Српске у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву, Кустурица је рекао да би Додик требало да „направи специјалан кишобран-заставу у бојама Српске, како његове колеге у Предсједништву не би морале да се саплићу о барјак“.

„Мислим да мој пријатељ (Додик) треба да направи један специјални кишобран у бојама заставе Републике Српске, а платно да буде дупле ширине. И када стигне на посао он унесе у Предсједништво склопљени кишобран, а када уђе у заједничку просторију са колегама, онда га рашири па се он претвори у заставу неслућених димензија“, рекао је Кустурица.

Он истиче да би Додик када крене на спавање у Источно Сарајево или у Бањалуку требало да покупи тај кишобран, јер „тако његове колеге, Бошњак и полу-Хрват грађанске орјентације, неће морати да базају по мрачним ходницима Предсједништва и саплићу се о барјак“.

„Дакле то је једно филмско рјешење. Ево ја ћу му такав кишобран поклонити за Нову годину“, рекао је Кустурица.

Он је истакао да су појам „Велика Србија“ патентирали у Лондону, те да је то настајало у расправи о обједињавању или распрарчавању територија чији је историјски циљ увијек био да се пресјече руски утицај на Балкану.

Кустурица је навео да је бомбардовање СР Југославије услиједило јер Слободан Милошевић није дозвољавао да му се ресурси арче, те указао да западним корпорацијама зато смета и Русија, јер је на њеној територији трећина свјетских залиха.

Говорећи о Косову и Метохији, Кустурица је истакао да свијет више није исти и да је ту нова шанса за даровите политичаре.

Он је указао да је позиција Србије отворена и изложена свим могућим вјетровима, те да треба видјети какав је крај актуелне титоистичке политике, у свијету који нема ивице, који је отворен за нови, врло гадан рат.

„Свједоци смо помаљања велике Албаније“, рекао је Кустурица и додао да би Велика Британија, као што је 1876. и 1916. године причала о неумитности спајања Црне Горе и Србије схватајући потенцијал једног жилавог народа, могла исто да уради са Албанијом.

Он је навео да су Срби кроз историју имали само једног савезника – Русију, не зато што су Срби и Руси браћа, него, између осталог и што је то био њихов интерес.

„У том простору, између тих ватри (предсједник Србије Александар) Вучић би требало да одигра на карту коју му историја налаже. Имамо већ довољно искуства да не смијемо да испаднемо глупи“, закључио је Кустурица.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар