RS i matica

Mali: Predstavljam mere podrške privredi jer se Vučić ne oseća dobro

NAJAVIO DA ĆE SE PREDSJEDNIK SRBIJE OBRATITI JAVNOSTI U NAREDNA DVA DANA
  • Ministar finansija Siniša MALI: Država će preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima isplatiti tri minimalne zarade kako bi lakše prevazišli krizu koju je izazvao virus korona
  • Svakom zaposlenom u tim preduzećima država će uplatiti direktno na račun nešto više od 90.000 dinara, odnosno 750 evra
  • «Idemo i sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo naš sistem, privatni sektor prevashodno, 2,2 milijarde evra izdvajamo za to. Dvesta miliona evra kroz fond za razvoj, subvencionisani, jefitni krediti, jedan odsto kamate za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge»

PREDSJEDNIK Srbije ne oseća se dobro, rekao je danas ministar Siniša Mali i dodao da Aleksandar Vučić zato danas ne predstavlja mjere podrške privredi.

Najavio da će se predsjednik Srbije obratiti javnosti u narednih 48 sati.

„Ovaj program je trebalo predsednik Vučić da predstavi, izvinjavam se u njegovo ime, ne oseća se dobro, nije sa nama, ali će se u narednih 48 sati obratiti”, rekao je Mali u Palati Srbija, prenosi Tanjug.

Mali je, inače, izjavio da će država preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima isplatiti tri minimalne zarade kako bi lakše prevazišli krizu koju je izazvao virus korona.

To je jedna od mjera države koju je Mali predstavio danas u Palati Srbija, dodajući da će svakom zaposlenom u tim preduzećima država uplatiti direktno na račun nešto više od 90.000 dinara, odnosno 750 evra.

«To je podrška maloj privredi u ovoj krizi da je lakše i brže prebrodi”, rekao je Mali.

Osim te mjere, država predlaže i podršku u iznosu od 50 odsto minimalne zarade za zaposlene u velikim preduzećima, koji su dobili rješenje o prekidu rada.

«Zašto 50 odsto? Zbog toga što po Zakonu o radu kada dobijete u velikim preduzećima rešenje o prestanku rada, poslodavac ima obavezu isplate 60 odsto proseka bruto zarade u proteklih 12 meseci”, objasnio je Mali.

Prema njegovim riječima, u grupi mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika radi 900. 000 ljudi.

«To su i pekari, krojači, frizeri, taksisti, i sve zanatlije, svi oni koji su najviše i najteže pogođeni ovom krizom, upravo njima država izlazi sa ponudom da uplati tri minimane zarade u periodu trajanja vandrednog stanja, a ne za period manji od tri meseca”, rekao je Mali.

Za likvidnost preduzeća 2,2 milijarde evra

U okviru mjera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posljedicama epidemije virusa korona, za likvidnost preduzeća predviđeno je 2,2 milijarde evra, izjavio je ministar finansija Srbije.

«Idemo sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo naš sistem, privatni sektor prevashodno, 2,2 milijarde evra izdvajamo za to. Dvesta miliona evra kroz fond za razvoj, subvencionisani, jefitni krediti, jedan odsto kamate za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge”, rekao je Mali.

Kako je dodao, država želi da kroz fond za razvoj pomogne svima koji su najviše pogođeni ovom krizom.

Takođe, dodao je, ide se i sa garantnom šemom koja se dogovara sa poslovnim bankama u iznosu od dvije milijarde evra.

«Krediti iza kojih stoji država, odnosno krediti u kojima banke nemaju veliki rizik što je važno jer će preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća taj novac i dobiti za obrtna sredstva, za likvidnost, da što brže i bolje prevaziđu probleme u poslovanju sa kojima se suočavaju”, rekao je Mali.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar