РС и матица

Вучић: Неистина је оно што је владика Григорије говорио да се дешавало на Сабору СПЦ

„ПРИПРЕМИЛИ СМО ОГРАНИЧЕНЕ МЈЕРЕ ПРОТИВ ТАКСИ ПРИШТИНЕ – НЕКЕ СУ СНАЖНЕ И ОШТРЕ“
  • Предсједник Србије најавио да ће на сједници Скупштине у понедјељак детаљно испричати како је било на засједању Светос Архијересјског Сабора СПЦ: „Вођен је стенограм и детаљно ћу говорити, цитираћу
  • Владика Диселдорфа и Њемачке Григорије претходно рекао да није имао прилику да чује како гласи Вучићев план о Косову, нити је то чуо било ко други међу присутнима у сали

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је неистина оно што је владика Диселдорфа и Њемачке Григорије говорио да се дешавало на Сабору Српске православне цркве али да ће детаљно испричати како је било на сједници Скупштине у понедјељак.

„Вођен је стенограм и детаљно ћу говорити, цитираћу“, рекао је Вучић, послије састанка са Српском листом.

„Истина је да је њих петорица водило хајку против мене, али сам истином успео да уздрмам тих пет и да виде да није лако са оним коме је чиста савест и није ништа украо“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је био договор да све остане „у четири зида“ и да је мислио да само у партијама има „денунцијаната“.

Епископ Диселдорфа и Њемачке Григорије рекао је да од предсједника Србије Александра Вучића, када је дошао у Патријаршију, гдје је засједао Сабор Српске православне цркве, није имао прилику да чује како гласи његов план о Косову, нити је то чуо било ко други међу присутнима у сали.

Он је додао да се разговор претворио у напад на епископа Теодосија.

(Бета)

Григорије: Касније се све претоворило у напад на епископа рашко-призренског Теодосија

ЕПИСКОП Григорије је у интервјуу за недјељник Време испричао да је Вучић рекао да је „током вишегодишњих преговора, супротстављену страну успео навести на правац против којег је она била од самог почетка, али да су опструктивним деловањем, које је долазило из домаће средине, ти преговори кренули у лошем правцу за нас“.

„Председник је нагласио и то да смо ми своју историјску шансу прокоцкали и да се можемо заносити још неко време идејом да је Косово наше, а да ће нас потом једног јутра неко пробудити и саопштити нам отрежњујућу истину, као што је било и у случају са Црном Гором“, рекао је епископ Григорије.

„Албанска страна, додао је, има неприкосновену помоћ западних земаља, а преговори су се претворили у истинско мучење, будући да током разговора неретко падају и грубе речи, и – све у свему – питање је, по његовим речима, само времена где ће и на који начин тај болни чир да пукне“, пренио је епископ Григорије.

Епископ каже да је дио разговора протекао у форми нормалног дијалога, „међутим, касније се све претоворило у напад на епископа рашко-призренског Теодосија“.

„То не само да није био дијалог него је једноставно био напад без икаквог основа, којем ту свакако није било места. Епископ Теодосије је још једном показао задивљујуће стрпљење и смирење, иако је састанак отишао у погрешном правцу и разговор је, по мом мишљењу, изгубио сваки смисао“, рекао је епископ Григорије.

Григорије наводи да је неколико епископа, међу којима је и он, присуствовало том састанку највише због њега – епископа рашко-призренског, управо зато што је тема била област у којој он управља Црквом.

„Нисмо могли, дакле, да не присуствујемо састанку, како због теме о којој је на том састанку требало да се говори тако и због епископа Теодосија, који је носилац највећег терета – питања опстанка нашег народа на Косову и Метохији“, рекао је епископ Григорије.

Додаје да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије „као мудри старац, покушавао све време да разговор врати на прави пут, смирено говорећи председнику Вучићу да смо ту да мирно разговарамо, служећи се аргументима, те да ствари не треба да доживљава у толикој мери лично“.

Према ријечима епископа Григорија, и други епископи су постављали питања и износили своје мишљење „у виду похвала и критика“.

„На крају се све ипак некако привело крају, али без јасног исхода, закључака и без изнесеног плана који би требало да понуди конкретно решење и излаз из тренутне ситуације на КиМ“, рекао је епископ Григорије.   

Припремили смо мере против Приштине, неке од њих врло оштре и снажне

ПРЕДСЈЕДНИК Србије је изјавио и да је држава спремила ограничене мјере, од којих су неке, како је рекао, „врло снажне и оштре“ као одговор на одлуку Приштине да ни послије девет мјесеци не укине таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије.

Он је послије састанка са представницима Срба са сјевера Косова казао и да ће њемачку премијерку Ангелу Меркел и француског предсједника Емануела Макрона упознати са одговором Србије на „антицивилизацијске и противправне таксе“ Приштине на састанку 1. јула у Паризу, али и да ће им рећи да наставка разговора о статусу Косова неће бити док таксе не буде укинуте.

„Ко је мислио да ће се у Паризу разговарати о решењу за Косово треба да зна да смо се данас договорили да разговора неће бити док не укину таксе. Без укидања такси, можемо да причамо о лепом времену, како је било добрих боксера у Приштини али дијалога нема док не почнете да поштујете норме међународног јавног права, то ће бити моја порука Ангели Меркел и Емануелу Макрону“, рекао је Вучић.

Он је изразио забринутост због како је рекао, припреме акција хапшења више десетина Срба на северу Косова и позвао представнике међународне заједнице да то спријече.

„Молимо, упозоравамо, захтевамо од међународне заједнице да то спречи јер у лудилу у Приштини око борбе за рејтинг, увек страдају Срби. Молимо представнике Квинте да покушају да спрече нове провокације Приштине које у крајној инстанци имају за циљ исељавање Срба са севера Косова“, казао је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар