РС и матица

Вучић: Србија је за дијалог, али су захтеви Приштине – немогући, нереални и неприхватљиви

ХОТИ НА ВИДЕО-САМИТУ ЗАТРАЖИО „ОЧУВАЊЕ ГРАНИЦА“, СТОЛИЦУ У УН И „ТРАЈНО УЗАЈАМНО ПРИЗНАЊЕ“
  • Александар ВУЧИЋ: „Ја сам рекао да је Србија спремна да разговара али да не прихвата ултиматуме и наређења

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу да је Србија спремна за наставак дијалога али да су захтјеви које је на данашњем видеосамиту изнијела приштинска страна немогући, нереални и неприхватљиви.

Албанска страна је изашла са захтјевима који се односе на очување територијалног интегритета Косова и уставне организације Косова, на трајно узајамно признање, чланство у УН и да Косово признају чланице ЕУ које то нису учиниле, а потом би се бавили несталима и ратном штетом, рекао је Вучић телевизији Пинк послије видеоконференције о Косову.

„Ја сам рекао да је Србија спремна да разговара али да не прихвата ултиматуме и наређења“, додао је Вучић.

У Паризу је данас одржан видео самит о односима Србије и Косова на којем су учествовали предсједник Француске Емануел Макрон, њемачка канцеларка Ангела Меркел, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Косова Авдулах Хоти, високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

Вучић послије Париза треба да путује у Брисел, гдје у недјељу с премијером Косова Авдулахом Хотијем има заказан наставак дијалога уз посредство ЕУ, који је у прекиду од новембра 2018. године.

Вучић се до сада није састајао с Хотијем, који је 3. јуна постао премијер Косова*.

Најављено је да ће на том састанку бити обновљен рад на постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Србије и Косова* који треба да обухвати сва отворена питања.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар