RS i matica

Vučić: Zamolio sam Lija da Kina pomogne Srbiji da se uključi u Četvrtu industrijsku revoluciju

„VEROVATNO NEĆE BITI VOJNE PARADE U BEOGRADU, ORGANIZOVAĆEMO VELIKU VOJNU VEŽBU“
  • Predjsednik Srbije sa Li Kećijangom razgovarao u Tjenđinu, u kojem se održava ljetnji Davoski forum, i potom otkrio da je sa obe strane potvrđeno vječno prijateljstvo Kine i Srbije
  • „Zamolio sam da nam pomognu oko Četvrte industrijske revolucije, oko ulaska u ceo proces, koji bi jedna mala zemlja, Srbija mogla da prati. Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, robotizaciji društva“
  • „Nemam ništa protiv da mi se mnogi u Srbiji smeju. Svaki put se smeju i svaki put se ispostavi da se zaludu smeju“

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vjerovatno neće biti održana vojna parada, koja je ranije bila planirana u Beogradu do kraja godine, već da će – po svemu sudeći – biti organizovana velika vježba na kojoj će Vojska Srbije prikazati svoje mogućnosti.

„Verovatno nećemo ići na paradu, nego na veliku vežbu. Da vidimo za šta nam je vojska sposobna. Da to ima nekog smisla, a ne da bude lakirovka. Ofarbamo 100 tenkova i provozamo kroz centralne ulice. Nego da vidimo da li vojska radi i da li može da posluži za odvraćanje potencijalnog agresora”, rekao je Vučić novinarima u Kini.

Predsjednik Srbije je u gradu Tjenđinu u kojem se održava takozvani latnji Davoski forum, posle susreta s kineskim premijerom Li Kećijangom, da su potvrdili međusobnu podršku na političkom planu i vječno prijateljstvo.

„Li je rekao je da smo večni prijatelji, da smo pokazali to jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako”, citirao je Vučić kineskog premijera.

On je izrazio zahvalnost Kini i ponovio da -iako i u političkim i u ljudskim odnosima ništa kraće ne traje od zahvalnosti – kod našeg rukovodstva nije tako.

„Mi ćemo da pamtimo šta su uradili za Železaru, ali i u teškim vremenima 1999. godine”, rekao je on, podsetivši da se sastao i sa guvernerom provincije Hebei, koja je po površini veličine Nemačke.

Vučić je ocijenio je da će novi trgovinski rat SAD i Kine pogoditi cio svijet, EU, pa samim tim i Srbiju, ali se nada da će poslije izbora za američki Kongres nastupiti neka nova klima.

„Stara poslovica kaže „kad se slonovu tuku, trava strada”. Mi smo toliko mali, naša ekonomija je mala u odnosu na američku i kinesku, te gledamo od tih vlati trave nešto za budućnost da sagradimo. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo”, rekao je predsjednik Srbije u Tjenđinu.

Vučić je otkrio da je Lija zamolio da nam pomognu oko Četvrte industrijske revolucije, oko ulaska u ceo proces, koji bi jedna mala zemlja, Srbija mogla da prati. Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, robotizaciji društva”.

Onima u Srbiji koji mu se, kako je rekao, smiju, poručio je:

„Nemam ništa protiv da mi se mnogi u Srbiji smeju. Svaki put se smeju i svaki put se ispostavi da se zaludu smeju“.

On je dodao da je Kina Srbiji sada peti privredni partner, sa milijardu i 800 miliona razmene, da Srbija povećava svoj izvoz i za 100 odsto iako su to i dalje sve male cifre.

Predsjednik Srbije se sa Li Kećijangom sastao u državnoj rezidenciji u Tjenđinu, a kineski premijer ga je dočeao pozdravom na srpskom:

„Dobro došli”, rekao je Li Vučiću dok su se rukovali.

Vučić je prethodno prisustvovao otvaranju ljetnjeg Davoskog (svetskog) ekonomskog foruma u kineskom gradu Tjenđinu, poslije čega se sastao s guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije „Hbis”, vlasnikom Železare u Smederevu.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar