Странке

Цвијановић: Могу да погледам у очи сваком у Српској и да затражим изборну подршку

„КАД МИЛОРАД ДОДИК БУДЕ У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ – ИМАЋЕМО КОНАЧНО ОЗБИЉАН НАСТУП РС НА НИВОУ БиХ“
  • Затражила смјену Савјета министара БиХ и нагласила: „То су људи који су покушали да наметну причу о својим врлинама, способностима, људи који су давали лажна обећања и причали о реформском путу, спомињали кандидатски статус ЕУ“
  • Истакла да су пензионери за вријеме њеног мандата као премијера добили повећање од 20 одсто што никад до сада није забиљежено у Републици Српској
  • Одбацила као нетачне тврдње из Савеза за промјене да су направљена страшна задужења код ММФ-а и Свјетске банке: „То нису никаква задужења. Камата коју смо имали по ММФ-овом програму је око један одсто, дакле никакво посебно оптерећење. Са Свјетском банком смо имали толико повољне аранжмане да готово имате бесплатан новац“
  • Она истиче да су представници Савеза за промјене „били шампиони када је требало причати бајке, прогонити политичке неистомишљенике и користити институције БиХ да би се обрачунавали са Републиком Српском“

КАНДИДАТ СНСД-а за предсједника Републике Српске, Жељка Цвијановић, изјавила је данас ће као предсједник Републике наставити да ради добар посао за Српску.

Истакла је да ће као предсједник Републике промовисати институције Српске, важност јединства у Републици Српској од локалног до републичког нивоа, као и да ће промовисати веома озбиљан наступ српских представника на нивоу БиХ.

„То ћемо имати са предсједником Милорадом Додиком који ће бити члан Предсједништва. Тада ћемо моћи да повежемо ствари и да пуном паром радимо за Републику која постаје, сигурна сам, све боља и успјешнија“, рекла је Цвијановићева новинарима у Вукосављу.

Цвијановићева је објаснила да има право да тражи подршку бирача и грађана Републике Српске због свега постигнутог, као и због њеног односа према грађанима и институцијама Републике Српске.

„Не постоји ниједан дјелић Републике Српске у којем нисам била и учествовала у различитим пројектима и реализацији пројеката који су на добробит наше Републике и свих наших локалних заједница“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла како може да сваког погледа и тражи подршку, те подсјетила како су пензионери за вријеме њеног мандата као премијера добили повећање од 20 одсто што никад до сада није забиљежено у Републици Српској.

Цвијановићева је напоменула да подршку може да тражи и од пољопривредника, јер знају како су била тешка времена, али су одређене ствари стабилизоване.

Према њеним ријечима, када је ријеч о борачким категоријама, обезбјеђивана су повећања, ове године за породичне и личне инвалиднине и када је у питању годишњи и мјесечни борачки додатак.

Цвијановићева је поменула и неке будуће програме, те указала да у оквиру борачке популације има још једна групација према којој се мора интервенисати.

„Сада се на томе ради. Очекујем да ћемо ускоро потписати меморандум који ће третирати и то питање. Дакле, немам проблем да било кога погледам у очи и затражим подршку“, нагласила је Цвијановићева.

Изјавила је да, осим мигрантске кризе, постоји још пуно разлога да се тражи смјена Савјета министара БиХ.

„Било је разлога и биће их сигурно у будућем периоду да се тражи смјена Савјета министара који ће до краја остати онакав какав је био од почетка било му изгласано неповјерење или не, остао у некаквом техничком или полутехничком мандату“, рекла је Цвијановићева новинарима у Вукосављу.

Поводом изјаве предсједника Уједињене Српске Ненада Стевандића да Савјет министара БиХ треба одмах да поднесе оставку, јер је неспособан да се суочи са проблемом мигрантске кризе, Цвијановићева каже да је то нормална реакција на политичко недјеловање и несналажење Савјета министара, који све мање личи на озбиљну институцију како одмиче његов мандат.

„То је окупљени скуп. То су људи који су покушали да наметну причу о својим врлинама, способностима, људи који су давали лажна обећања и причали о реформском путу, спомињали кандидатски статус ЕУ“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да су министри из Савеза за промјене у Савјету министара БиХ „износили море нетачних изјава, паушалних оцјена и чинили море погрешних потеза који су били штетни по Републику Српску“.

„Мени је било природно да су они давно поднијели оставке -онда када су под блокадом држали 750 милиона КМ које су ускратили грађанима и институцијама Републике Српске. Да се тако нису понашали многи инфраструктурни пројекти би давно већ били започети или би били настављена њихова реализација“, рекла је Цвијановићева.

Да та средства нису била под блокадом, истиче Цвијановићева, годину дана раније би незапослене породиље у Српској почеле добијати накнаду од 405 КМ мјесечно колико сада добијају.

Цвијановићева је одбацила као нетачне тврдње из Савеза за промјене да су у питању била страшна задужења код ММФ-а и Свјетске банке.

„То нису никаква задужења. Камата коју смо имали по ММФ-овом програму је око један одсто, дакле никакво посебно оптерећење. Са Свјетском банком смо имали толико повољне аранжмане да готово имате бесплатан новац“, рекла је Цвијановићева.

Она је прецизирала да су министри из Савеза за промјене у Савјету министара по двије-три године држали нератификоване програме у институцијама БиХ да би, како каже, зауставили ова средства и то онда када Република Српска заврши све што треба на нивоу ентитета – обезбиједи одређена средства, испреговара аранжмане…

„То је један од начина, а било је и других непосредних директних начина. Према томе, они су давно заслужили да нису то што јесу, зато што су показали да чим се појави први практични проблем они не могу да реагују“, рекла је Цвијановићева.

Она истиче да су представници Савеза за промјене „били шампиони када је требало причати бајке, прогонити политичке неистомишљенике и користити институције БиХ да би се обрачунавали са Републиком Српском“.

„Међутим, када је требало урадити неки посао за грађане Републике Српске – нигдје их није било. Тада видим да се не сналазе“, рекла је Цвијановићева.

Мигрантска криза

Она је истакла да је мигрантска криза пуно већи и дугорочнији проблем него што то дјелује.

„Надам се да и они разумију политику Владе Републике Српске када кажем да нема могућности, не само смјестити некога и дјеловати превентивно, већ зато што је то дугорочно политички, безбједносни, економско-финансијски и демографски проблем“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да „важне позиције у власти треба да служе, не за обрачун са другима, него да се обезбиједи нешто боље за грађане“.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар