Stranke

Dodik: SNSD neće ni u jednoj varijanti prihvatiti „Republiku BiH“

UPOZORIO DA ZAHTJEVI SDA URUŠAVAJU `DEJTON` I UGROŽAVAJU MIR
  • Lider SNSD nakon sjednice Glavnog odbora stranke upozorio: Ukoliko se ne bude poštovao izvorni Dejton, treba primjenjivati odredbe Ustava BiH i akt o građanskim pravima i slobodama u kojem je predviđeno pravo na samoopredjeljenje
  • Utvrdili smo – otkrio je Milorad Dodik – da je uvođenje bonskih ovlaštenja bilo mimo Ustava i da nije bilo u skladu sa međunarodnim sporazumom, te da sve što je proizvedeno na bazi tih ovlaštenja smatramo privremenim”
  • SNSD traži da se pokrene inicijativa da se Republika Srpska i Federacija BiH vrate u ustavne okvire i odbijaju promjene Ustava BiH kojima bi odbrana i indirektni porezi postali njegov dio
  • Dodik ukazao da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potpisivao prijem u državljanstvo BiH pojedinim pripadnicima odreda „El muhadžedin“ i da to  Džaferovića dodatno diskredituje

MILORAD Dodik, predsjednik SNSD, izjavio je da ta stranka odbacuje bilo kakve prijedloge o tome da bude formirana “republika BiH” i da se izvrši njena teritorijalna transformacija, navodeći da to predstavlja urušavanje Dejtona, da je antiustavno i ugrožava mir u BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a, rekao da je to za SNSD neprihvatljivo.

On smatra da, ukoliko se ne bude poštovao izvorni Dejton, treba primjenjivati odredbe Ustava BiH, akt o građanskim pravima i slobodama u kojem je predviđeno pravo na samoopredjeljenje.

“Utvrdili smo da je uvođenje bonskih ovlaštenja bilo mimo Ustava i da nije bilo u skladu sa međunarodnim sporazumom, te da sve što je proizvedeno na bazi tih ovlaštenja smatramo privremenim”, dodao je Dodik.

On je poručio da SNSD odbacuje intervencionizam međunarodne zajednice i nametnute odluke visokog predstavnika i traži dijalog u okviru BiH o svemu što je bilo tema tog intervencionizma, prije svega o zakonima koji su mijenjali sistem nadležnosti.

Dodik je na rekao da su na današnjoj sjednici Glavnog odbora SNSD-a usvojena 64 zaključka o različitim oblastima kao osvrt na situaciju u Srpskoj i BiH, od političke situacije, ekonomije, obrazovanja do demografije.

On je naveo da je Glavni odbor formirao komisiju koja će utvrditi konačnu verziju zaključaka u narednih nekoliko dana.

Predložićemo našeg kandidata za potpredsjednika parlamenta

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SNSD predložiti svog kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Komentarišući ostavku potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a da je ova stranka pristupila inicijativi o smjeni Bratića, koji je učestvovao u radu kongresa SDA, a da se nije ogradio od mjera usmjerenih protiv Republike Srpske.

“Neprihvatljivo je da Senad Bratić iz SDA u reprezentativnom smislu prima platu, dobija određene privilegije, a da na stranačkim organima glasa protiv Republike Srpske”, pojasnio je Dodik.

On je naveo da je Bratić, kada je vidio da je to već gotovo, jer SNSD to ozbiljno radi, sam podnio ostavku.

Dodik kaže da SNSD ne misli da radi sa SDA bilo kakve poslove.

“Što se tiče zajedničkih institucija BiH, mi ne možemo da biramo koga je izabrao bošnjački narod. U našim institucijama možemo našim glasovima da odlučujemo ko može da bude ili ne može da bude”, rekao je Dodik.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za večeras posebnu sjednicu parlamenta povodom Prijedloga odluke o razrješenju potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića zbog učestvovanja u donošenju deklaracije SDA koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske.

Bratić je danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na tu funkciju i da je to učinio u dogovoru sa SDA.

Džaferović je potpisivao prijem u državljanstvo BiH mudžahedina

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su dokumenti koji dokazuju da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potpisivao prijem u državljanstvo BiH pojedinim pripadnicima odreda „El muhadžedin“ samo elementi koji Džaferovića dodatno diskredituju.

Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH, rekao je novinarima u Banjaluci da je u Predsjedništvu BiH, ali da su njegovi i Džaferovićevi odnosi opterećeni situacijom u vezi sa ratnom prošlošću bošnjačkog člana Predsjedništva i činjenicom da nikada nisu rasvijetljene te okolnosti.

On je naveo da SNSD u prošlom gotovo čitavom mandatu nije učestvovao u radu parlamenta BiH kada je njime rukovodio Džaferović, zbog njegove ratne prošlosti.

„Džaferović, kao ratni načelnik Službe bezbjednosti Zenice 23. avgusta 1994. godine bio je svjedok kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, a nije preduzeo nijednu radnju da se to spriječi i da se krivci privedu pravdi“, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da su ti vojnici bili zarobljeni i da se na njih odnosila Međunarodna konvencija koja štiti zarobljenike, ali da odgovorni ljudi nisu učinili ništa da ih zaštite.

„To je bilo dovoljno za SNSD da u prethodnom vremenu u parlamentu BiH preduzme te svoje radnje i aktivnosti“, naveo je Dodik.

(Srna)

Potpuno je neizvjesno šta će biti sa formiranjem Savjeta ministara BiH

NA sjednici Glavnog odbora SNSD Dodik je  rekao da je politička situacija u Republici Srpskoj stabilna te da Srpska ima najbolje pokazatelje – od broja zaposlenih do ukupnih ekonomskih prilika.

Istakao je i da je, što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, došlo do spekulativnih zahtjeva te da u ovom času nije izvjesno u kojem pravcu će se kretati formiranje Savjeta ministara.

„Ono što smo čuli je antiustavno i antidejstonsko“, rekao je Dodik govoreći o Deklaraciji SDA.

Upozorio je da se mora napraviti moderno obrazovanje, te da na univerzitetima postoje porodični i kumovski klanovi koji se moraju razbiti bez oklijevanja i da će se morati promovisati znanje.

Željka Cvijanović predsjednik Republike Srpske i član GO, predložila je GO više od 60 zaključaka, u kojima se između ostalog navodi da GO ostaje pri ustavnom načelu da se BiH sastoji od dva entiteta te da su entiteti ti koji nose reprezentativnist.

Jedan od zaključaka je i da GO smatra urgentnim donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH te da će Republika Srpska tražiti od Federacije povlačenje sporazuma o Zakonu o odbrani i Zakona o UIO, i Zakona o VSTS.

Takođe, među zaključcima je i onaj da SNSD traži da se pokrene inicijativa da se Republika Srpska i Federacija BiH vrate u ustavne okvire i odbijaju promjene Ustava BiH kojima bi odbrana i indirektni porezi postali njegov dio.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar