Odabrano Svijet

General Dikić: Katnić i Čađenović su me mučili i tajno saslušavali – čak 23 puta

ODBIO DA LAŽNO OPTUŽI MANDIĆA I KNEŽEVIĆA I „RUSKE DRŽAVLJANE“

Bratislav Dikić

  • Pred sudijama Apelacionog suda rekao i da mu je nuđeno da potpiše da je znao za „državni udar“ i oružje. Kazao je i da mu je nuđeno da dobije 15 meseci zatvora i da potpiše sporazum o priznanju krivice

BIVŠI komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić optužio je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića da su ga 23 puta tajno iz Spuža vodili na saslušanje da daje izjave.

On je danas pred sudijama Apelacionog suda tvrdio i da je „tortura vršena“ nad njim.

Kazao je i da su mu nuđene pare da optuži Milana Kneževića i Andriju Mandića i Demokratski front.

Tvrdi i da je dobio papir da ga potpiše „da je znao za državni udar, da je znao za oružje, da je znao da su ruski državljani umiješani, kao i da je uzeo od Saše Sinđelića 15.000 eura“.

Dikić je kazao da je sve to odbio.

Kazao je da mu je nuđeno da dobije 15 mjeseci zatvora i da potpiše sporazum o priznanju krivice.

Sjednica Apelacionog suda je prekinuta dok se ne odluči o predlozima advokata odbrane da se sve snima audio i video.

U Apelacionom sudu se razmatraju žalbe na presudu u slučaju „državni udar“ u kojem su Mandić i Knežević, te grupa srbijanskih i ruskih državljana osuđeni na skoro 70 godina zatvora zbog navodnog pokušaja puča na dan prošlih parlamentarnih izbora 2016. godine.

Advokati odbrane

Viši sud je prvostepenu presudu donio 9. maja prošle godine, a proces pred Apelacionim sudom je odlagan zbog epidemije koronavirusa.

Prema prvostepenoj presudi, optuženi Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov terete se da su tokom 2016. u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj formirali kriminalnu organizaciju koja je planirala da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, te otme ili ubije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma Šišmakov je osuđen na 15 godina zatvora, a Popov na 12.

Zbog navodnog članstva u ovoj organizaciji lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora.

Dikić je dobio osam godina, a još dvojica državljana Srbije – Predrag Bogićević i Nemanja Ristić – po sedam.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, ali je u međuvremenu pobjegla u ambasadu Srbije u Podgorici gdje se krije već godinama.

Dragan Maksić dobio je godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i po a Kristina Hristić uslovno na dvije godine.

Suđenje u ovom slučaju direktno je prenošeno preko televizije a obilježio ga je svjedok – saradnik Saša Sinđelić koji je optužio okrivljene za učešće u pokušaju puča što je prelomno uticalo na sud da ih osudi.

Sinđelić je kasnije u više navrata mijenjao svoju priču u gostovanjima na televiziji i raznim snimcima koji su objavljeni na internetu, ali to nije uticalo na konačnu presudu.

https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/467061/dikic-katnic-i-cadjenovic-su-me-23-puta-tajno-vodili-iz-spuza-na-saslusanje-bio-sam-pod-torturom

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar