Odabrano Svijet

Mas iz Moskve poručio Trampu: Njemačkoj niko ne može diktirati od koga će kupovati gas i naftu

REKAO JOŠ: NIJEDNA DRŽAVA NE MOŽE EVROPSKOJ UNIJI DIKTIRATI NJENUENERGETSKU POLITIKU
  • Ruski senator i spoljnopolitički ekspert Aleksej PUŠKOV: „NJemačka je jako umorna od bezobraznog, arogantnog stila Trampove administracije, od onoga što demonstriraju i Tramp, i državni sekretar Pompeo, i bivši američki ambasador u Berlinu Grenel. NJemačka neće odustati od borbe za Sjeverni tok 2, jer zemlja koja tvrdi da je neformalni lider u Evropskoj uniji ne može da se povuče i tako pokaže svoju slabost

NJEMAČKA sama odlučuje gdje će  kupovati energente i niko ne može izvana da Berlinu diktira šta da radi u situaciji sa gasovodom Sjeverni tok 2, rekao je Hajko Mas.

Ministar spoljnih poslova u vladi Angele Merkel ovo je poručio administraciji Donalda Trampa iz Moskve, gde se sreo sa Sergejom Lavrovom.

Naglasio je pritom da su za njemačku vladu, a i za Evropu uopšte, transatlantske veze već dugi niz godina od izuzetnog značaja. Dodao je da su te veze jače i dublje od bilo koje političke konjunkture, pa upozorio SAD:

„Moramo, međutim, i da kažemo da su sankcije između partnera pogrešan put. Da, to je pogrešan put! Nijedna država ne može diktirati energetsku politiku EU prijetnjama!“

Ministar je napomenuo da se unutar EU raspravlja o tome kako američke ekstrateritorijalne sankcije krše međunarodno pravo.

Lavrov je ukazao da SAD imaju samo jedan cilj: raditi sve po svojoj volji i u svom interesu, ne samo u svjetskoj politici, nego i u svjetskoj ekonomiji.

Ruski senator i spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov – ocjenjujući Masov nastup u Moskvi – rekao je:

„Nikada ranije Sjedinjene Države i Njemačka nisu ulazile u sukob ovakvog intenziteta i dubine. Vašington zbog Sjevernog toka-2 prijeti sankcijama ne samo njemačkim firmama, već i državnim strukturama, dok u NJemačkoj postoje pozivi na odmazdu SAD. U stvari: na uvođenje kontrasankcija, prije svega ekonomske prirode“.   

Puškov je naveo da su njemačke firme u taj gasovod uložile milijarde dolara, pa nastavio:

„NJemačka je jako umorna od bezobraznog, arogantnog stila Trampove administracije, od onoga što demonstriraju i Tramp, i državni sekretar Pompeo, i bivši američki ambasador u Berlinu Grenel. NJemačka neće odustati od borbe za Sjeverni tok 2, jer zemlja koja tvrdi da je neformalni lider u Evropskoj uniji ne može da se povuče i tako pokaže svoju slabost. Za NJemce je važnije nego ikad ranije da pokažu karakter.

Po prognozi Puškova, ako 3. novembra na predsjedničkim izborima u SAD pobijedi Džo Bajden, njegova administracija će verovatno drugačije oristupati odnosima sa saveznicima u Evropi, uključujući NJemačku:

„NJemci dobro znaju da Sjeverni tok-2 – ako sada odustanu od tog projekta nikada neće vratiti. Doduše, ako pobijedi Bajden, koji je pristalica atlantizma i želi da poboljša odnose sa Berlinom, NJemačka ima šansu da sačuva Sjeverni tok 2.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar