Видео Вјере

Подгорица: Мала Црна Гора брани велике светиње – нека бат њених корака чују и Америка и ЕУ

МОЛИТВЕНИ ПРОТЕСТИ И У ПЉЕВЉИМА, ТИВТУ, ЖАБЉАКУ, АНДРИЈЕВИЦИ, БИЈЕЛОМ ПОЉУ...
  • Подгоричка литија била никад масовнија. Окупљенима се обратио ректор цетињеске богословије Гојко ПЕРОВИЋ, рекавши: „Сваки паметан владар одваја од свог блага и ставља на највиши врх и најпространију пољану амбасаде небеског царства које су заштићене. Чувајући их мичувамо своје присуство међу цивилизованим народима
  • „Дужни смо – нагласио је Перовић – да оно што су преци оставили цркви, а не земаљској држави па макар то била Црна Гора, да сачувамо нашим потомцима. Зато испред својих амбасада не носимо заставе држава. Само крст часни и лик Богородице може бити прави барјак. Све остало би унијело смутњу“

МОНТЕНЕГРИНСКО-дукљански врх, а и они који са  Запада иза њега стоје, жарко се надају да ће молитвени литијски српски покрет у Црној Гори почети да губи снагу и на крају завршити као плаћенички протести у Београду и другим градовима Србије.

Само, слаба им је рачуница. И зато што су Србе сатерали у ћошак и ударили им на најсветије. И зато што је сва системска корупција и сав криминал – монтенегрински, а не српски.

У сваком случају, у Подгорици је и синоћ одржана величанствена и никад масовнија литија противљења антицрквеном и антисрпском безаконом „Закону о слободи вјероисповијести.

Литију је предводио ректор Цетињске богословије, протојереј ставрофор Гојко Перовић.

Током шетње нису биле истакнуте нити националне нити партијске заставе. Поред стандардног транспарента „Не дамо светиње“, виђен је и један нови: „ЂЕДО – наш митрополит, наша снага“.

Обраћајући се окупљенима испред Саборног храма Христовог Васкрсења, Перовић је казао да „светиње немају земаљску цијену.“

„Ми смо дјеца ове земље која не дају светиње. Из власти нас не разумију, не разумију наше шетње већ нас називају непријатељима државе. Сваки паметан владар одваја од свог блага и ставља на највиши врх и најпространију пољану амбасаде небеског царства које су заштићене“, рекао је Перовић

Казао је да „чувајући светиње чувамо своје присуство међу цивилизованим народима.“

„Дужни смо да оно што су преци оставили цркви, а не земаљској држави па макар то била Црна Гора, да то сачувамо нашим потомцима. Зато испред амбасада не носимо заставе држава. Само крст часни и лик Богородице може бити прави барјак. Све остало би унијело смутњу. Зато чувајући светиње чувамо своје присуство међу цивилизованим народима“, додао је Перовић.

„Нека се чује наш глас и бат наших корака подгоричким асфалтом и до Москве и до Брисела и до Вашингтона и нека се зна како мала Црна Гора брани велике светиње“, казао је Перовић.

Литија је прошла поред зграде РТЦГ-а, згреде АНБ-а, улицом Светозара Марковића, затим Далматинском, а потом се вратила пред Храм.

Ту је окупљене благословио Епископ јужноамерички Руске заграничне цркве Јован.

Пљевља: Опет масовно, опет пљеваљски

Пљевља су и синоћ масовно изашла на улице како би поново исказала свој протест против закона о лажној слободи вероисповести.

Сабранима се обратио протојереј-ставрофор Борис Брајовић.

Жабљак: Одлучност да се добије мирна битке за цркве и манастире

И НА Жабљаку је литија окупила велики број грађана.

Носили су иконе и црквене барјаке.

Одлучни да се добије мирна битке за цркве и манастире.

Нико није остако код куће због снега и мраза.       

Тиват: Молебан па литија шеталиштем Пине

ИЗ манастира Светих архангела на Михољској Превлаци, верници су у литији кренули према цркви Светог Саве у Тивту.

У  њој је служен молебан Пресветој Богородици.

Након тога крсни ход је прошао централним тиватским шеталиштем Пине.

Масовно су изашли на одбрану светиња и Никшић, Бар, Херцег Нови, Бијело Поље, Андријевица, Мојковац, Рожаје…

http://fakti.org/svetosavlje/podgorica-neka-se-i-do-vasingtona-i-brisela-cuje-bat-koraka-male-crne-gore-koja-brani-velike-svetinje

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар