Vjere

Amfilohije: Njihov bezakon je zakon o ropstvu ovoga naroda

MITROPOLIT PREDVODIO KOTORSKU LITIJU – OD CRKVE SV. NIKOLE, GRADSKOM RIVOM I NAZAD
  • „Rušenje Njegoševe crkve bilo je rušenje Crne Gore – survavanje niz Lovćen. Plod tog rušenja, nasilja i tiranije je i ovaj tzv. zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ustvari, to je zakon o ropstvu ovoga naroda, zakon o otimanju njegovih svetinja, zakon o gaženju svega što je najsvetije i najčestitije iznjedreno na ovom prostora
  • Podsjetio je da je Srpski palac, sjedište nekadašnje Bokokotorske eparhije, koji se nalazi preko puta crkve Svetog Nikole u Kotoru, nacionalizovan nakon Drugog svjetskog rata: „Kako je mogao da se nacionalizuje, ako je bio državna svojina, kako tvrde ovi naši novi gospodari u Crnoj Gori? Kako je bilo moguće nacionalizovati ga od Crkve?
  • Evo, narod izlazi sve trgove i ulice, po svim gradovima Crne Gore. To je i za mene čudo, otkuda taj narod. I ja se nisam ovome nadao. Desetine hiljada se okupljaju širom Crne Gore. To je narod Božji
  • Samo oni koji nemaju savjesti i svijesti mogu graditi budućnost Crne Gore na bogoubilačkoj i bratoubilačkoj ideji. Nadam se u Boga da će ovi naši sadašnji vlastodršci shvatiti da nijesu na vlasti da bi se borili protiv naroda, da otimaju narodne svetinje

NAKON što je u crkvi Svetog Nikole u Kotoru odslužen moleban, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije predvodio je Litiju od crkve Svetog Nikole, gradskom rivom i nazad.

Rijeke vjernih su se večeras slile u Kotor iz Risna, Perasta, Škaljara…..

Rušenje crkve na Lovćenu i gaženje po Svetom Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu, najmudrijem rođenom na ovim prostorima poslije Svetoga Save, početak je svega što se događalo sa nama i u Crnoj Gori i u Boki i u Brdima, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski nakon litije koja je održana kao vid molitvenog otpora vjernog naroda Boke režimskom bezakonju prema Srpskoj pravoslavvnoj crkvi u Crnoj Gori.

„Rušenje njegove crkve je ustvari bilo rušenje Crne Gore i njeno oburdavanje niz Lovćen“, rekao je Vladika Amfilohije.

Dodao je da je plod toga rušenja, nasilja i tiranije i tzv. zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Ustvari to je zakon o ropstvu ovoga naroda, zakon o otimanju njegovih svetinja, zakon o gaženju svega što je najsvetije i najčestitije iznjedreno na ovim prostora od vremena Svetoga Jovana Vladimira, zetskoga kralja velikomučenika, i svega onoga što je izraslo u toku ovih osam stotina godina, od 1220. godine, kada je Sveti Sava na Miholjskoj Prevlaci obnovio tu svetinju i kada je postavio prvoga episkopa zetskoga“, rekao je on.

Podsjetio je da je Srpski palac, sjedište nekadašnje Bokokotorske eparhije, koji se nalazi preko puta crkve Svetog Nikole u Kotoru, nacionalizovan nakon Drugog svjetskog rata.

„Kako je onda mogao da se nacionalizuje, ako je bio državna svojina, kako tvrde ovi naši novi gospodari u Crnoj Gori? Kako je bilo moguće nacionalizovati ga od Crkve? A to nije slučaj samo sa ovom crkvenom opštinom nego i sa drugim crkvenim opštinama u Boki kotorskoj i širom Crne Gore. Nacionalizovali su i oduzimali od naših manastira, od naših crkvenih opština, oduzimana je crkvena imovina… Kako je moguće, dakle, da je to državno bilo, kako danas tvrde ovi naši državnici, ako se oduzima od Crkve, nacionalizuje?!“, upitao ej Mitropolit crnogorsko-primorski.

Postavio je pitanje zar nije bila mudrost da se prvo vrati ono što je oduzeto od Crkve Božje?

Podsjetio je da je Crkva to tražila i da je čak vlast, kako je rekao, istoga današnjega predsjednika početkom dvijehiljaditih bila donijela odluku da se vrati nacionalizovana imovina, ne samo privatnicima i zadužbinama, nego i crkvama i vjerskim zajednicama.

„Međutim, isti taj je poslije poništio tu odluku i danas plod toga poništenja nije samo to što nije vraćeno oteto, nego se sad ide na to da se oduzmu i sami hramovi, što niko nikada nije uradio u hiljadugodišnjoj istoriji ovih prostora“, kazao je Vladika.

Postavio je pitanje: šta je sada sa preduzećima u kojima su u prethodnom sistemu hiljade radnika u Crnoj Gori zarađivale hljeb?

„Gdje su ta preduzeća, gdje je ta imovina koja je bila oduzeta za narod? Sve je opljačkano, razoreno. I imamo sad jednu grupu bogataša koji misle da time ulazi u Evropu, da će time što su opljačkali od naroda postati popularni u Evropi“, naglasio je on.

Sada treba, dodao je Mitropolit crnogorsko-primorski, da se otmu i hramovi, da se i oni unište i razore.

Podsjetio je da su obnovljeni stari i sagrađeni novi hramovi u poslednjih trideset godina zahvaljujući tome što se razbuktao oganj vjere sačuvan u duši naroda.

„I evo danas vidite taj narod izlazi po svim trgovima, ulicama i gradovima Crne Gore. To je i za mene čudo, otkuda taj narod. I ja se nisam tome nadao. Desetine hiljada se okupljaju širom Crne Gore. To je narod Božji, oganj vjere u živoga Boga. On se rasplamsao u duši ovoga naroda, naročito u dušama djece“, kazao je Vladika Amfilohije.

Kazao je da samo oni koji nemaju savjesti i svijesti mogu graditi budućnost Crne Gore na bogoubilačkoj i bratoubilačkoj ideji.

„Ja se nadam u Boga da će ovi naši sadašnji vlastodršci shvatiti da nijesu na vlasti da bi se borili protiv naroda, da otimaju narodne svetinje. Za koga? Koga da će usele u ove hramove oni nekršteni? I kome će da predaju ove hramove otimajući ih od Crkve Božje? Nadamo se u Boga da će se i oni, a i oni koji ih glasaju, vratiti razumu i da će glasati ljude koji znaju šta su svetinje i koji će čuvati te svetinje, a time čuvati i svoju djecu, njihovu budućnost i budućnost Crne Gore“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da se nada da će ovaj crkveno-narodni bunt pomoći tim ljudima da se vrate pameti i razumu.

„I da ono što budu radili urade saglasno volji ovoga naroda, ako su narodna vlast. Ako nijesu narodna vlast, onda im nije mjesto da budu na čelu države koja se zove Crna Gora“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

https://mitropolija.com/2020/01/23/mitropolit-amfilohije-nakon-litije-u-kotoru-ovo-je-zakon-o-ropstvu-ovoga-naroda-i-otimanju-njegovih-svetinja/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar