Вјере Главно

Мостарски муфтија Дедовић се повукао, кандидати за реиса ИЗ БиХ само Кавазовић и Зукорлић

НАГЛАСИО: „СВЕ ПРЕРАСТА У ПРЕДИЗБОРНУ КАМПАЊУ СА ПРИМЈЕСАМА ПОЛИТИКЕ“

Салем Дедовић

  • Муамер Зукорлић, који је и лидер странке и посланик у Скупштини Србије, најавио да ће – ако буде изабран за реиса – политику „оставити по страни“

МОСТАРСКИ муфтија Салем Дедовић повукао се из изборног процеса за ресу-л-улему Исламске заједнице у БиХ из принципијелних разлога, јер сматра да се најважније одлуке и процеси, као што је овај, морају одвијати унутар те заједнице без, како каже, мијешања са стране.

Након повлачења Дедовића, у изборној трци за ресу-л-улему ИЗ у БиХ су остали актуелни поглавар Хусеин Кавазовић и муфтија Муамер Зукорлић, из Исламске заједнице у Србији, која организационо припада ИЗ у БиХ.

Зукорлић је, иначе, актуелни посланик у Скупштини Србије и предсједник мањинске Странке правде и помирења.

У интервјуу за сарајевски портал Klix.ba, након верификације кандидатуре за поглавара ИЗ у БиХ, Зукорлић је изјавио да ће, ако буде изабран, политику оставити по страни.

Дедовић се осврнуо и на представљање програма двојице кандидата за реису-л-улему, које, како сматра, прераста у предизборну кампању с примјесама политике, која се води на друштвеним мрежама, па чак и у медијима сусједне државе.

„Све су очитији покушаји уплитања политике и политизације читавог процеса који пријети да угрози аутономију и самосталност Исламске заједнице. За мене као муфтију, првенствени је циљ и интерес сачувати стабилност и континуитет развоја институције Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и њену аутономију“, навео је Дедовић, објављено је на сајту Ријасета Исламске заједнице у БиХ.

Дедовић је навео да је о свом повлачењу обавијестио Комисију.

Избор поглавара ИЗ у БиХ биће одржан 12. октобра у Сарајеву.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар