Вјере

У брчанском насељу Српска Варош отворен Културно-административни центар „Патријарх Павле“

ЦЕНТАР СЕ НАЛАЗИ У ПОРТИ ХРАМА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Сигурна сам да ће улога овог центра бити велика, и духовна и административна и културна. Дубоко вјерујем и да ће та улога бити свенародна, да ће свако моћи да се идентификује са овим центром“
  • Министар енергетике и рударства РС Петар ЂОКИЋ:  Блаженопочивши патријарх Павле је духовник који је за сва времена оставио неизбрисиви траг својим животом посвећеног човјека. Он је у својој духовној мисији створио велика дјела, оставио неизбрисиви траг и ријечи које су путокази како треба живјети, радити и сваки дан се понашати

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић је у брчанском насељу Српска Варош присуствовала отварању Културно-административног центра „Патријарх Павле“.

Центар се налази у порти Храма Успења Пресвете Богородице у Српској Вароши, гдје је Свету архијерејску литургију служио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Овом догађају присуствовала је и министар просвјете и културе Наталија Тривић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, представници власти Брчко дистрикта, те представници Исламске заједнице и Католичке цркве у дистрикту.

У 11.00 часова почела је свечана академија у Центру у којој су учествовали академик Матија Бећковић, Хор „Србадија“ из Бијељине, фолклорни ансамбли СПКД „Просвјета“ Брчко и КУД „Илићка“, те пјевачке групе „Вијенац“ СПКД „Просвјета“ и „Босиљак“ КУД „Илићка“.

Цвијановић  је изразила увјерење да ће центар „Патријарх српски Павле“ имати свенародну улогу, јер величина имена које носи налаже да та улога буде велика.

Навела је да је центар настао као резултат заједничког рада вјерника, свештенства, институција Брчко дистрикта и Владе Републике Српске, али и привредника и извођача радова.

„Сигурна сам да ће улога овог центра бити велика, и духовна и административна и културна. Дубоко вјерујем и да ће та улога бити свенародна, да ће свако моћи да се идентификује са овим центром, да ће моћи да свједочи да он служи својој сврси“, рекла је Цвијановићева новинарима након отварања центра.

Она је истакла да је поносна што је као предсједник Владе у претходном мандату прошле године на одређен начин допринијела да се обезбиједе средства која су била потребна за завршетак радова.

„Та средства смо издвојили из клиринга и износила су око 500.000 КМ уз одређене интервенције које су постојале у претходном периоду. Представљало је и то значајну суму финансирања од укупне суме која је износила негђе 1,8 милиона КМ“, напоменула је Цвијановићева.

Она сматра да је важно што је народ који се данас окупио на отварању препознао важност и улогу Центра.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да овај објекат симобилично носи име блаженопочившег патријарха Павла, духовника који је за сва времена оставио неизбрисиви траг својим животом посвећеног човјека.

Он је истакао да је блаженопочивши српски патријарх у својој духовној мисији створио велика дјела, оставио неизбрисиви траг и ријечи које су путокази како треба живјети, радити, сваки дан се понашати.

„Овај објекат је настао као резултат снажне подршку коју смо пружали као Влада Републике Српске, напорима Српске православне цркве и свих људи који су били носиоци изградње овог објекта“, рекао је Ђокић новинарима.

Он је додао да Брчко на овај начин постаје богатије за још један културни простор у коме ће у будућности стварати и представљати различити, али бројни културни садржаји који ће битно утицати и помагати успјешном, квалитетном и напредном животу људи на овом простору.

„Веома сам срећан и као Брчак што сам дио овога пројекта и што сам неким својим анагжовањем давао допринос да дођемо до свечаног отварања“, нагласио је Ђокић. 

Културно-административни центар „Патријарх Павле“ изграђен је поводом обиљежавања 800 година од аутокефалности Српске православне цркве.

Организатор свечаности је Српска православна црква, Епархија зворничко-тузланска и Црквена општина Брчко.

(Срна)

Епископ Фотије Орденом краља Драгутина одликовао Додика, Цвијановић и Милића

ЊЕГОВО преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије одликовао је Орденом краља Драгутина – преподобног Теоктиста предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика, предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић и градоначелника Брчког Синишу Милића за посебне заслуге за изградњу Културно-административног центра „Патријарх српски Павле“ у брчанском насељу Српска Варош.

Орден је у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, који није могао да присуствује данашњем отварању Центра, примио његов савјетник Радован Ковачевић. 

„Радујемо се што смо данас овдје, у Брчком, доживјели овако велики догађај, освештање овог објекта. Ту ћемо се окупљати, ако Бог да, читаве године, кад год буде нека велика манифестација, управо као што смо се и данас сабрали“, нагласио је владика Фотије на свечаној академији. 

Свечану академију отворио је академик Матија Бећковића који је подсјетио на велика дјела блаженопочившег патријарха српског Павла и Светог Саве, те подсјетио присутне шта су учинили да би српски народ данас био гдје јесте, што Срби треба да цијене и чувају.

Градоначелник: На путу смо да будемо центар духовности Епархије зворничко-тузланске

ГРАДОНАЧЕЛНИК Брчко дистрикта Синиша Милић изјавио је након отварања Културно-административног центра „Патријарх српски Павле“ да је дистрикт на путу да постане центар духовности Епархије зворничко-тузланске.

„Поносан сам због чињенице да је Брчко добило овакав културно-административни центар под окриљем Српске православне цркве (СПЦ) и поносан сам што носи назив блаженопочившег патријарха Павла“, рекао је Милић новинарима.

Он је истакао да је Црква била једина институција која је сачувала српски народ у најтежим периодима историје, због чега данас Срби у СПЦ виде снажан морални ауторитет који је увијек помагао у тешким моментима.

Милић је нагласио да је СПЦ снажно доприносила очувању духовног, културног и националног идентитета.

„Најмање што можемо је да се на овакав начин одужимо СПЦ, вјерујући да ћемо и даље имати такву добру сарадњу“, истакао је Милић.

Милић се захвалио свима који су помогли да Брчко добије културно-административни центар, а посебно се захвалио представницима Исламске заједнице и Католичке цркве у Брчком што су присуствовали данашњој свечаности.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар