Влада РС

Радојичић: Сви показатељи повољнији, имамо до три пута мање лица у изолацији

ОСТАЈУ НА СНАЗИ МЈЕРЕ КОЈЕ СЕ ТИЧУ ДИСТАНЦЕ, ОКУПЉАЊА, УЛАЗАКА У БАНКЕ И ТРГОВИНЕ
  • Игор РАДОЈИЧИЋ: Од 27. априла биће релаксиране поједине мјере. Биће дозвољен рад одређених трговина, евентуално понеког вртића, кетеринга, доставе куване хране, онлајн трговине. То може да се пусти да ради без превеликог ризика

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су на подручју града у опадању сви статистички показатељи који се тичу епидемије вируса корона.

Радојичић је рекао да је јутрошње стање – 303 обољела у Бањалуци.

„Мислим да смо имали два новообољела тако да опада дневни просјек броја обољелих, што је добра вијест. Број лица у изолацији је смањен чак два или скоро три пута у односу на прије 10 дана. Наравно, све то треба посматрати на дужем периоду, барем седам или више дана да бисмо могли говорити о стабилним трендовима“, изјавио је Радојичић новинарима.

Он је додао да је на јучерашњој сједници Градског штаба за ванредне ситуације предложено да од понедјељка, 27. априла, буду релаксиране поједине мјере, да буде дозвољен рад одређених дјелатности.

„Ту мислимо на одређени број трговина, евентуално понеки објекат вртића, ако људи буду почели да раде па би морали послати дјецу у вртић, на кетеринг, доставу куване хране, онлајн трговине. Ријеч је о свему што може да се пусти да ради без превеликог ризика, те да у наредних 14 дана пратимо трендове са релаксацијом мјера да не би дошло до погоршања епидемиолошке ситуације“, навео је Радојичић.

Градоначелник Бањалуке је навео да се генерално може рећи да је у протекла два мјесеца ситуација у граду држана под контролом.

„Не желимо да се она ни сада отме, вирус је дефинитивно присутан у популацији и број лица који носе вирус је знатно већи од броја који је регистрован“, истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у статистичким подацима и даље је упозоравајуће то да постоји све мање лица која могу да кажу одакле су се заразили, или не знају или не желе да кажу и да је све мање контаката на које они указују.

„Углавном се ограниче само на породични круг, зато нам и број лица у изолацији опада, али истовремено могу да нам промакну бројна друга лица која су евентуално позитивна“, појаснио је Радојичић.

Он је изразио наду да ће од понедјељка мјере бити релаксиране, али је нагласио да остају на снази мјере када је ријеч о дистанци међу људима, забрани окупљања, начину на који се улази у банку, продавницу или на јавна мјеста.

„То све остаје на снази вјероватно на дужи период како би на крају имали што мањи број обољелих на интензивној њези, односно у Универзитетском клиичком центру Републике Српске“, нагласио је Радојичић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар