Влада РС

Вишковић: Инцко у Савјету безбједности УН тешке воље признао да је проблем ФБиХ, а не Српска

„ФОРМИРАЊЕ РЕЗЕРВНОГ САСТАВА ПОЛИЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ТЕЧЕ ПО ПЛАНУ“
  • Радован ВИШКОВИЋ: Предложеним измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима предвиђено је успостављање резервног састава полиције. Тај састав је наша потреба. Ако их Народна скупштина усвоји и ступи на снагу, обезбиједићемо средства за резервни састав полиције Републике Српске
  • Коментаришући најаве могућих протеста сутра у Тирани због посјете Албанији предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александара Вучића поводом самита Брдо-Бриони процеса, Вишковић је рекао да је очигледно да некоме смета да неко дође и посјети Албанију: „Вучић и Додик треба да иду у Тирану, а ови који протестују вјероватно немају паметнијег посла“
  • Вишковић ће представљати Српску на састанку Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој у Сарајеву. Та банка финансира инфраструктурне пројекте и увијек има до 10 одсто грант средстава, а то је нешто што Српска не жели да изгуби, па ће преговарати о наставку изградње ауто-пута од Добоја према Вукосављу, што је вриједно наредних 150 милиона евра

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да формирање резервног састава полиције Републике Српске тече према плану и да ће се ускоро пред парламентом наћи приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, којим је предвиђено његово формирање.

То је потреба Републике Српске и не желим уопште да доводим у питање да ли се то некоме свиђа или не“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Вишковић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске недавно усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима којим је предвиђено успостављање резервног састава полиције.

У наредном периоду овај закон ће се појавити у парламенту Републике Српске у форми приједлога. Ако га усвоји Народна скупштина и ступи на снагу, ми ћемо онда припремати кроз буџете средства да бисмо могли успоставити резервни састав полиције Републике Српске“, појаснио је Вишковић.

Коментаришући изјаве политичких представника и представника невладиних организација у Федерацији БиХ, који се залажу за формирање резервног састава полиције у свим полицијским агенцијама БиХ, Вишковић је рекао да препоручује ФБиХ и кантонима да формирају резервни састав полиције.

Постојећи састав полиције није довољан да рјешава питање мигрантске кризе и све ове ствари које су нам се дешавале и дешавају ових дана“, сматра Вишковић.

У јуну могућа тужба против УИО и Федерације БиХ због индиректних пореза

Изјавио је и да не очекује ништа од сутрашњег састанка Управног одбора Управе за индиректно опрезивање /УИО/ БиХ, те да је спремна, али још није поднијета тужба против УИО и Федерације БиХ /ФБиХ/ због непримјењивања нових коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза.

Посљедњи пут су ти коефицијенти усаглашени у мају 2017. године и од тада су увијек били на штету Републике Српске. Само у прошлој години Српска је оштећена за 33 милиона КМ“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Вишковић је навео да је разговарао са федералним премијером Фадилом Новалићем који му је рекао да се о том питању може договарати када буде изабрана нова Влада ФБиХ, јер до тада федерална страна није у позицији да било шта преговара, јер он /Новалић/ не може да преузме никакве обавезе.

Њихова молба била је, с обзиром на то да се очекује формирање нове федералне владе до краја маја, да наша тужба не иде бар до краја овог мјесеца, што смо уважили и нећемо их тужити до тада“, рекао је Вишковић.

Он је навео да је послије тога по закону дужан да их тужи, јер је као премијер одговоран за републички буџет и његову заштиту.

Вишковић је рекао да ће вечерас и сутра представљати Српску на састанку Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у Сарајеву, додајући да већину инфраструктурних пројеката финансира та банка, те да ће се проћи кроз те пројекте да се види шта је завршено, шта није, а шта су сљедећи планови.

Он је додао да, када ова банка финансира инфраструктурне пројекте, увијек се има до 10 одсто грант средстава и да је то нешто што Српска не жели да изгуби, наводећи да Република Српска жели наставак изградње ауто-пута од Добоја према Вукосављу, што је вриједно наредних 150 милиона евра.

Што се тиче Свјетске банке, разговараћемо и о рјешавању проблема нагомиланих дугова у здравственом сектору и очекујемо помоћ ове банке, на шта су они спремни“, навео је Вишковић.

У Инцковом извјештају РС први пут није црна овца“ у БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да је високи представник за БиХ Валентин Инцко у извјештају Савјету безбједности УН требало да наведе да је проблем Федерација БиХ /ФБиХ/, а не Република Српска.

Високи представник морао је тешке воље да призна чињенице и да проблем БиХ не станује у Републици Српској, већ у ФБиХ“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он каже да је ово један од најблажих или најбољих извјештаја што се тиче Републике Српске јер први пут Српска није црна овца“ у БиХ, бар према мишљењу високог представника и ОХР-а.

Вишковић је рекао да је у суштини једина Инцкова примједба у извјештају да се у Републици Српској не признају пресуде судова, негира геноцид, односно ништа значајно.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске послала свој извјештај Савјету безбједности УН.

Коментаришући најаве могућих протеста сутра у Тирани због посјете Албанији предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александара Вучића поводом самита Брдо-Бриони процеса, Вишковић је рекао да је очигледно да некоме смета да неко дође и посјети Албанију.

Вучић и Додик треба да иду у Тирану, а ови који протестују вјероватно немају паметнијег посла“, додао је Вишковић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар