Федерација/БиХ

Бахати Инцко бахатим писмом затражио одузимање повеља Караџићу, Крајишнику и Плавшић

У ПИСМУ-УЛТИМАТЗУМУ ЧУБРИЛОВИЋУ ОПЕРИШЕ И КОЛЕКТИВНОМ КРИВИЦОМ СРБА
  • Из писма Недељку ЧУБРИЛОВИЋУ: “Тим чином би се исправило понижење које је почињено према жртвама ратних злочина, њиховим породицама и свим грађанима БиХ, али и уклонила колективна одговорност са српског народа, а уклањањем колективне кривње и елиминисањем бремена прошлости, цјелокупан народ би се растеретио и много лакше кретао према племенитим циљевима будућности, укључујући и приступање ЕУ”
  • Поручио предсједнику Народне скупштине РС да ће одузимањем повеља с одликовањима „додијељеним осуђеним ратним злочинцима“ и онлично и институција на чијем је челу ставити на праву страну историје. Па додао: С тим у вези, дајем вам рок од три мјесеца, до краја априла 2021. године”

ВИСОКИ представник у БиХ Валентин Инцко упутио је писмо предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу у којем практично оптужује српски народ да носи колективну одговорност за ратне злочине почињене током протеклог рата у БиХ.

Инцко у писму ултимативно даје рок првом човјеку републичког парламента да „до краја априла ове године одузме повеље с одликовањима додијељене, како наводи у писму, „осуђеним ратним злочинцима Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње“.

“Тим чином би се исправило понижење које је почињено према жртвама ратних злочина, њиховим породицама и свим грађанима БиХ, али и уклонила колективна одговорност са српског народа, а уклањањем колективне кривње и елиминисањем бремена прошлости, цјелокупан народ би се растеретио и много лакше кретао према племенитим циљевима будућности, укључујући и приступање ЕУ”, наводи се у писму.

Радован Караџић, Биљана Плавшић и Момчило Крајишник

Обраћам вам се да бих подстакнуо на предузимање напора у циљу остваривања помирења у БиХ, почиње Инцково писмо, као основе за одрживи мир, стабилност и просперитет у корист свих грађана.

“Дана 24. октобра 2016. године Организациони одбор за обиљежавање манифестације под називом 25 година рада НСРС додијелио је посебне повеље и признања бројним институцијама, организацијама и појединцима која сте ви у својству предсједника НСРС уручили. Међу награђенима су и сви бивши предсједници НСРС и чланови првог Предсједништва РС Момчило Крајишник, Радован Караџић и Биљана Плавшић”,  наводи Инцко, а преноси Глас Српске.

Величање ратних злочинаца, наводи се даље, укључујући и у форми од 24. октобра 2016. године директно повређује и провоцира оне који су претрпјели посљедице рата, те штети сјећању на жртве и њиме се дестабилизује регион и угрожавају изгледи за помирење у БиХ.

“Сходно томе, такве активности су неприхватљиве и онемогућавају да БиХ постигне напредак на путу ка пуном провођењу Општег оквирног споразума за мир и приступању ЕУ. Управо супротно, таквим дјеловањем се ускраћује напредак, додатно продубљују националне подјеле и онемогућавају мировни напори”, стоји у писму.

Недељко Чубриловић

Поред тога, каже даље шеф ОХР-а, желим да вас подсјетим да су се према одредбама Анекса 7 Дејтонског мировног споразума, власти РС обавезале да ће „створити на својим територијама политичке, економске и социјалне услове погодне за добровољни повратак и складну реинтеграцију избјеглица и расељених лица, без давања предности одређеној групи“.

“Уклањање табле са именом Радована Караџића са Студентског центра у Палама 10. децембра био је прави корак у том смјеру. Тиме се ствара изванредна прилика да НСРС настави тим путем како би покалаза политичку зрелост, моралну одговорност и усмјереност ка будућности, тиме што ће одати почаст жртвама и исправити срамоту од 24. октобра 2016. године тако што ће одузети повеље с одликовањима додијељене осуђеним ратним злочинцима, чиме ћете се ви лично и институција на чијем сте челу ставити на праву страну историје. С тим у вези, дајем вам рок од три мјесеца, до краја априла 2021. године”,  наводи се између осталог у писму.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар