Федерација/БиХ

Човић страним факторима у БиХ: У Мостару се намеће пробосанска једнонационална власт

ПИСМО УПУТИО ИНЦКУ, ШЕФУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ, АМЕРИЧКОМ И АМБАСАДОРУ ОСЦЕ
  • „Тежиште протузаконитог дјеловања усмјерено је против хрватских политичких субјеката, а самим тим и против грађана хрватске националности Града Мостара. У корист опција предвођених Странком демократске акције (СДА), које дјелују по опробаном рецепту анитхрватске хистерије и кампање
  • „Помозите нам у овом кључном тренутку да спријечимо институционалну тиранију и каос, који могу произаћи из неразумних увјетовања“

ДРАГАН Човић, предсједник Хрватског народног сабора БиХ, упутио је писмо високом представнику у БиХ, шефу Делегације ЕУ у БиХ, америчком амбасадору у БиХ те амбасадору ОСЦЕ-а у којем упозорава на „протузаконито дјеловање усмјерено против хрватских политичких субјеката, а самим тим и против грађана хрватске националности Града Мостара“.

У писму подсјећа да су у Мостару 20. децембра 2020. године одржани локални избори, којима је након 12 година грађанима Мостара омогућено остварење темељног права на демократски избор представника у градску власт.

Он наводи да да су у ранијој кореспонденцији јасно упозоравали на индиције о могућем угрожавању изборног процеса у Мостару те, како каже, „оправдано позивали на назочност и будност представника међународне заједнице у БиХ, како бисмо и на тај начин осигурали да избори у Мостару протекну у фер надметању и на правичан начин“.

„Ваша присутност и будност у том смислу су нам потребне и даље, јер самим избором нису ријешена сва питања која се неправедно стављају на терет овом граду и свим његовим грађанима. Вјерујемо како је тежиште протузаконитог дјеловања усмјерено против хрватских политичких субјеката, а самим тим и против грађана хрватске националности Града Мостара. У корист опција предвођених Странком демократске акције (СДА), које по опробаном рецепту анитхрватске хистерије и кампање, наметањем апсурдне ‘пробосанске’ деноминације у срцу Херцеговине на све могуће начине покушавају успоставити једнонационалну власт и уништити било какву перспективу и наду у свјетлију будућност у овом граду.

– На дјелу је класичан примјер мимикрије, гдје се страначки националистички циљеви настоје представити као нешто посве друго, док у стварности потичу најдубљи раздор и подјеле с којима је нужно коначно престати“, наводи Човић.

Истиче да „сваки политички циљ могу сматрати легитимним ако се у његовом постизању не крше закони те општа етичка и политичка начела“.

„Међутим, посљедња догађања у Мостару поновно су нас увјерила да то није случај. Свједоци смо како се бескрупулозно настављају кршити и дезавуирати сва правила и закони у настојањима да се за Мостар притисцима и изнудама наметну нова ‘рјешења’, која немају никаквог статутарног нити законског упоришта.

– Најновији примјер је увјетовање наставка процеса избора градоначелника, који је врло јасно процедурално дефиниран, увођењем ‘трочланог градоначелништва’,  једне изразито чудне хибридне форме коју не познају локална владавина нити концепт доброг управљања. Поставља се питање што је стварни циљ тако неразумног дјеловања и озбиљног оспоравања успоставе градске власти, након толико година њезина непостојања, које су оставиле дубок ожиљак на ткиву града који вапи за договором, хармонијом, развојем и еуропеизацијом.

– Једини њихов исход могу бити даљње блокаде, дубље подјеле и потпуна дисфункционалност градске управе. То је неприхватљиво јер није у складу с очекивањима грађана нити је то оно што они заслужују. Стога чврсто сматрам како не смијемо устукнути пред ретроградним покушајима да се на сваки могући начин осујети легитимна изборна воља грађана Мостара и блокира процес избора градоначелника, а самим тим и успостава функционалне градске власти“, написао је Човић.

Наглашава како се „налазе у једном критичном тренутку када је веома важно да се заједнички очитују о нестатутарним и у законима неутемељеним политичким захтјевима, потпуно неприхватљивим као механизам увјетовања у поступку довршења изборног процеса у Граду Мостару, на задовољство и за добробит свих његових грађана“.

„Надам се да увиђате сву штетност таквог настојања, као и потребу да се одлучно осуде и осујете. И поред свих неправилности које су се у протеклом раздобљу догодиле, два мјесеца након одржавања избора, а темељем усвојених измјена Изборнога закона БиХ, које су услиједиле након потписивања Политичког споразума за Град Мостар, 2. вељаче 2021. године, коначно имамо конституирано Градско вијеће Града Мостара од 35 вијећника.

– Преостаје нам да журно завршимо процес избора градоначелника како бисмо избјегли покушаје даљњих блокада и дезавуирања изборне воље свих житеља Мостара. Сљедећи корак је избор градоначелника на начин како је прописано законом и процедурама, и никако другачије.  Помозите нам у овом кључном тренутку да спријечимо институционалну тиранију и каос, који могу произаћи из неразумних увјетовања и оспоравања имплементације воље грађана на одржаним изборима“, закључује Човић у писму.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар