Федерација/БиХ

Додик: Срамота је што Предсједништво БиХ иде у Београд без заједничких ставова

„КОМШИЋ НИТИ НАС ЈЕ САЗВАО, НИТИ ЈЕ ИНИЦИРАМО ДА НЕШТО ДОГОВОРИМО ТЕЛЕФОНОМ“
  • „Требало је ријешити питање међудржавног уговора Србије и БиХ о додирним тачкама куда ће пролазити аутопут Београд-Сарајево, али ништа од тога није урађено
  • „Најбоље би било брзо формирати Савјет министара, и то у року од седмицу или двије, и кренути са рјешавањем економских питања, те замолити Турску и Србију да БиХ дају додатни период за усаглашавања

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је срамота што чланови Предсједништва БиХ сутра у Београд на трилатерални састанак БиХ-Србија-Турска иду без заједничког става, истакавши да предсједавајући Жељко Комшић нема иницијативу за договор.

Додик је истакао да се у вријеме када је био предсједавајући Предсједништва БиХ залагао да се ријеши питање државног уговора са Србијом и Турском, те да је и од Савјета министара у техничком мандату тражио да се то ријеши.

Он је истакао да Предсједништво БиХ нико не уважава у Савјету министара у техничком мандату.

Нагласивши да је требало ријешити питање међудржавног уговора Србије и БиХ о додирним тачкама куда ће пролазити аутопут Београд-Сарајево, Додик је поновио да ништа од тога није урађено.

Ово је срамота, ми напросто идемо тамо, а предсједавајући нема иницијативу да се нешто деси и договори. Нити нас је сазвао, нити комуницирамо телефоном, рекао је Додик за Федералну телевизију.

Додик је упитао о чему би се у таквој ситуацији могло причати на састанку у Београду.

Он је навео да је од турског предсједника Тајипа Реџепа Ердогана, који је љетос боравио у БиХ, тражио да омогући БиХ повољнији уговор него што има са Србијом.

Додик је рекао да је питање, уколико се понуди заједничка изјава у Београду, шта би у име БиХ требало писати у том документу, будући да нема усаглашеног става међу члановима Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да би најбоље било брзо формирати Савјет министара, и то у року од седмицу или двије и кренути са рјешавањем економских питања, те замолити Турску и Србију да БиХ дају додатни период за усаглашавања.

Када је ријеч о „гуленовцима“ чије изручење од БиХ тражи турски предсједник, Додик је навео да је то додатни проблем, али да није одговоран да одговора на то питање.

„Ријеч је о турским грађанима. Треба урадити као што се ради и у случајевима када БиХ тражи изручење својих грађана. Ако Турска тражи изручење својих грађана и ако ти људи немају држављанство ове земље, зашто их онда задражавамо овдје?“, упитао је Додик.

(Танјуг)

1 коментар

  • Јесте господине Додик, срамота је, али је срамота и што су академик Бећковић и професор Ломпар, два гиганта српске културне елите, били присиљени да одустану од учешћа у програму поводом 800 година самосталности СПЦ (и тако сачувају образ), јер нису хтјели да учуствују у тој фарси која је кулминирала додјелом највишег црквеног одликовања бугојанском муфтији и неколико других одликовања његовим ректалним спелеолозима и лажним докторима наука. Не, то се не односи на вас, ви сте можда и заслужили свој орден, превасходно за прегалаштво у тражењу компромиса унутар Српске за њено очување. Но то вас не чини имуним на кривицу за саучесништво у ударању у Алекове даире, предаји Космета или његовој замјени за уједињење Српске и Србије, идеја коју позадуго промовишете, превиђајући да Лакташи могу и да нестану са српске мапе али да Дечани не смију.
    То је, господине Додик, много већа срамота него шта прича тамо неки безначајни Изногуд Комшић, чији вам дневни изливи лудила служе понајприје као смоквин лист за покушај прикривања чињенице да је цар го, док му ви (макар и по службеној дужности) суфлирате „Ацо, одијело ти стоји к’о саливено“.
    Ми бољег у Српској од вас немамо данас, господине Додик, али то не би требало да код вас ствара уобразиљу да вам је дозвољено да радите све како вам воља. Ви знате за ону „како радили тако нам и Бог помогао“. Бог којег нас је научо да славимо исти онај чије име носи орден што га понесе бивши продавац ексера на кило у Лондону и тако га вјечно укаља. Ви се потрудите да не укаљате име његовог оца.

Кликни овде да поставиш коментар