Федерација/БиХ

Додик: Високи представник непожељан и не треба БиХ, а нема ни међународног консензуса

НАГЛАСИО ДА ЋЕ БАЊАЛУКА О СИТУАЦИЈИ У ПИСАНОЈ ФОРМИ ОБАВИЈЕСТИТИ СВЕ РЕЛЕВАНТНЕ ФАКТОРЕ
  • Не могу чинити оно што је рађено прије десет или 15 година. Једини начин да буде именован високи представник јесу консултације и консензус страна потписница Анекса 10 Дејтонског мировног споразума и резолуција Савјета безбједности УН
  • Не треба нико да нас пита како ћемо поступити уколико буде игнорисања. Разговараћемо са њим (високим представником) да би му све ово рекли, али са нама неће имати сарадњу

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће званичници Републике Српске на сутрашњем састанку упознати руководство Србије на који начин се покушавају игнорисати локални фактори, али и међународно право када је ријеч о спорном именовању високог представника у БиХ.

Додик је истакао да је високи представник непожељан и да не треба да буде у БиХ, те да нема ни међународног консензуса о његовом именовању.

„Покушај наметања високог представника ће се завршити на начин да ће БиХ изгубити кредибилитет“, сматра Додик.

Он је напоменуо да је разговарао и са представницима појединих земаља које чине Савјет за спровођење мира који су, како каже, увјерени да раде исправно.

„То што раде је блефирање. Не могу чинити оно што је рађено прије десет или 15 година. Једини начин да буде именован високи представник јесу консултације и консензус страна потписника Анекса 10 Дејтонског мировног споразума и резолуција Савјета безбједности УН“, рекао је Додик.

Он је навео да ће Република Српска послати писмо свим релевантним институцијама.

Не треба нико да нас пита како ћемо поступити уколико буде игнорисања. Разговараћемо са њим (високим представником) да би му све ово рекли, али са нама неће имати сарадњу“, рекао је Додик.

У Београду ће сутра бити одржан састанак предсједника Србије Александра Вучића са предсједником Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Радованом Вишковићем, предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем, српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, те представницима парламентарних странака у Српској.

Претходно је предсједник Српске упутила писмо предсједнику Србије у којем је затражила да организује састанак на којем ће бити разговарано о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

Састанак ће бити одржан у згради Председништва Србије на Андрићевом венцу са почетком у 11.00 часова.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар