Федерација/БиХ

Изетбеговић: Не може и неће бити никаквог мирног разлаза нити одвајања иједног педља територије БиХ

ЗАТРАЖИО ОД УСТАВНОГ СУДА БиХ ДА СПРИЈЕЧИ ГРАДЊУ ХЕ НА ДРИНИ И АЕРОДРОМА КОД ТРЕБИЊА
  • Поновио позив земљама чланицама Управног одбора Савјета за спровођење мира, као и земљама ЕУ, да уведу санкције предсједнику СНСД-а Милораду Додику због „сецесионистичких пријетњи“

ПРЕДСЈЕДНИШТВО Странке демократске акције одбацило је било какав покушај да се доводи у питање територијални интегритет и суверенитет БиХ, а лидер странке Бакир Изетбеговић је поручио како „не може и неће бити никаквог мирног разлаза нити одвајања ниједног педља територије БиХ“.

„Предсједништво СДА одлучно одбацује било какав покушај да се тзв. `нон пејперима` или другим начинима политичког и дипломатског дјеловања доводи у питање територијални интегритет и суверенитет БиХ“, рекао је Изетбеговић.

Он је поновио позив земљама чланицама Управног одбора Савјета за провођење мира, као и земљама ЕУ да „уведу санкције предсједнику СНСД-а Милораду Додику због сецесионистичких пријетњи“.

Изетбеговић је, такође, поновио позив Уставном суду БиХ да хитно поступи по захтјеву 24 посланика у парламенту БиХ и донесе привремене мјере којима би се, како је навео, спријечиле активности власти Републике Српске на изградњи три хидроелектране на Дрини.

Аранжмане изградње хидроелектрана на ријеци Дрини и изградњу аеродрома у Требињу, Изетбеговић је назвао „узурпаторским атацима Србије на ресурсе БиХ“.

Позвао је и Хрватску да у преговорима са БиХ, а не њеним ентитетима, регулише питање полагања гасовода испод ријеке Саве као државне границе.

Изетбеговић је на конференцији за новинаре рекао да је страначко Предсједништво данас поновило позив Савјету министара и свим политичким актерима да се без одлагања, у пуном капацитету, посвете испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије да би БиХ што прије дошла у позицију да јој ЕУ одобри кандидатски статус.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар