Федерација/БиХ

Новалић, Солак и Хоџић не иду у притвор од мјесец дана – браниће се са слободе

ПРЕМИЈЕР ФБиХ: ОВДЈЕ САМО ФАЛИ ОПТУЖБА ДА СМО ЕПИДЕМИЈУ НАРУЧИЛИ ОД КИНЕЗА
  • Фадил НОВАЛИЋ: Тужиоци су показали брутално незнање о раду Владе ФБиХ. Преко мојих руку су прешле 2,2 милијарде КМ док сам радио на извозу из БиХ, зашто бих сада остварио било какву корист од ових 10 милиона?
  • Тужиоци појаснили да је мјера једномјесечног притвора затражена због бојазни да ће осумњичени утицати на свједоке и да постоји реална могућност да ће боравком на слободи бити у могућности да сакрију или униште доказе.
  • Оптужба тврди да је Фикрет Хоџић, преко чије фирме су набављени респиратори, покушавао да пронађе што јефтиније како би што више новца остало за противправну имовинску корист

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Федерације БиХ Фадил Новалић напустио је просторије Суда БиХ који није прихватио предлог Тужилаштва БиХ да му одреди једномјесечни притвор.

Суд БиХ је одбио и да притвор одреди  суспендованом директору Федералне управе цивилне заштите Фахрудину Солаку и власнику фирме „Сребрена малина“ Фикрету Хоџићу.

Суд је донио одлуку да се сва тројица бране са слободе.

Новалић је у сриједу увече био заједно са Солаком и Хоџићем приведен у просторије Државне агенције за истраге и заштиту на испитивање у вези са афером „Респиратори“.

У послијеподневним сатима у петак СИПА их је предала Тужилаштву БиХ које је за све тројицу предложило једномјесечни притвор.

Синоћ је одржано рочиште које је трајало више од седам сати.

Рочиште о одређивању притвора овој тројици завршено је јутрос око три часа.

Васвија Видовић, адвокат Новалића, рекла је током изношења одбране да он није учинио ништа мимо оног што је Влада у околностима пандемије морала да учини.

Она сматра да Тужилаштво нема доказа, да је конструисало криминогене радње федералног премијера, који не може бити одговоран за дјела својих сарадника.

Видовићева је оцијенила да је Влада Федерације БиХ након проглашења стања природне несреће 16. марта морала обезбиједити финансијска средства у буџету, али да њихова употреба није у њеној надлежности.

Наредбу о употреби новчаних средстава даје Федерални штаб Цивилне заштите, дакле не Влада, не премијер“, рекла је Видовић.

Новалић је током кратког обраћања рекао је:

Изражавам фрустрацију због овог предмета. Још само фали да кажу да смо ми наручили пандемију од Кинеза. Преко мојих руку су прешле 2,2 милијарде КМ док сам радио на извозу из БиХ, зашто бих сада остварио било какву корист од ових 10 милиона?„, рекао је Новалић.

Устврдио је да су „тужиоци показали брутално незнање о раду Владе ФБиХ“.

Овдје ништа није по дефиницији прања новца, ако неко може доказати да се то десило не треба мени суд да суди, ја ћу сам себи пресудити. Ухапсити свог премијера за мене је државни удар, дубоко сам против овог догађаја. Нисам ни јео ни пио, изаћи ћу из овога као чист човјек. Ово није истина. Како је Њутн казао: Не може се доказати догађај који се није десио, рекао је Новалић.

Међу материјалним доказима у истрази нашла се и виберкомуникација са Новалићевог мобилног телефона који је одузет неколико дана раније, са којег је дио порука обрисан када је отворена истрага.

Тужиоци су појаснили да је мјера једномјесечног притвора затражена због бојазни да ће осумњичени утицати на свједоке и постојања реалне могућности да ће боравком на слободи бити у могућности да сакрију или униште доказе.

Оптужба тврди да је Хоџић покушавао да пронађе што јефтиније респираторе како би што више новца остало за противправну имовинску корист.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар