Federacija/BiH

Novalić, Solak i Hodžić ne idu u pritvor od mjesec dana – braniće se sa slobode

PREMIJER FBiH: OVDJE SAMO FALI OPTUŽBA DA SMO EPIDEMIJU NARUČILI OD KINEZA
  • Fadil NOVALIĆ: Tužioci su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona?
  • Tužioci pojasnili da je mjera jednomjesečnog pritvora zatražena zbog bojazni da će osumnjičeni uticati na svjedoke i da postoji realna mogućnost da će boravkom na slobodi biti u mogućnosti da sakriju ili unište dokaze.
  • Optužba tvrdi da je Fikret Hodžić, preko čije firme su nabavljeni respiratori, pokušavao da pronađe što jeftinije kako bi što više novca ostalo za protivpravnu imovinsku korist

PREDSJEDNIK Vlade Federacije BiH Fadil Novalić napustio je prostorije Suda BiH koji nije prihvatio predlog Tužilaštva BiH da mu odredi jednomjesečni pritvor.

Sud BiH je odbio i da pritvor odredi  suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme „Srebrena malina“ Fikretu Hodžiću.

Sud je donio odluku da se sva trojica brane sa slobode.

Novalić je u srijedu uveče bio zajedno sa Solakom i Hodžićem priveden u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu na ispitivanje u vezi sa aferom „Respiratori“.

U poslijepodnevnim satima u petak SIPA ih je predala Tužilaštvu BiH koje je za sve trojicu predložilo jednomjesečni pritvor.

Sinoć je održano ročište koje je trajalo više od sedam sati.

Ročište o određivanju pritvora ovoj trojici završeno je jutros oko tri časa.

Vasvija Vidović, advokat Novalića, rekla je tokom iznošenja odbrane da on nije učinio ništa mimo onog što je Vlada u okolnostima pandemije morala da učini.

Ona smatra da Tužilaštvo nema dokaza, da je konstruisalo kriminogene radnje federalnog premijera, koji ne može biti odgovoran za djela svojih saradnika.

Vidovićeva je ocijenila da je Vlada Federacije BiH nakon proglašenja stanja prirodne nesreće 16. marta morala obezbijediti finansijska sredstva u budžetu, ali da njihova upotreba nije u njenoj nadležnosti.

Naredbu o upotrebi novčanih sredstava daje Federalni štab Civilne zaštite, dakle ne Vlada, ne premijer“, rekla je Vidović.

Novalić je tokom kratkog obraćanja rekao je:

Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona?„, rekao je Novalić.

Ustvrdio je da su „tužioci pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH“.

Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud da sudi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek. Ovo nije istina. Kako je Njutn kazao: Ne može se dokazati događaj koji se nije desio, rekao je Novalić.

Među materijalnim dokazima u istrazi našla se i viberkomunikacija sa Novalićevog mobilnog telefona koji je oduzet nekoliko dana ranije, sa kojeg je dio poruka obrisan kada je otvorena istraga.

Tužioci su pojasnili da je mjera jednomjesečnog pritvora zatražena zbog bojazni da će osumnjičeni uticati na svjedoke i postojanja realne mogućnosti da će boravkom na slobodi biti u mogućnosti da sakriju ili unište dokaze.

Optužba tvrdi da je Hodžić pokušavao da pronađe što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protivpravnu imovinsku korist.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar