Главно Предсједник РС

Цвијановић: Нема потребе издвајати више за Оружане снаге БиХ чији мандат је лимитиран

„ЗНАМО ЊИХОВУ УЛОГУ И НЕ ОЧЕКУЈЕМО ДА СЕ БОРЕ ПРОТИВ БИЛО КОГА“
  • Предсједник РС у Мркоњић Граду рекла: „Нисам сагласна са онима који имају амбиције када је ријеч о Оружаним снагама БиХ и издвајању средстава за одбрану, знајући да је БиХ у статусу у каквом јесте и да је Република Српска опредијељена за војну неутралност

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да није потребно издвајати додатна средства за Оружане снаге БиХ јер је њихов мандат лимитиран.

„Морамо имати у виду шта су стварне потребе ове земље када је ријеч о Оружаним снагама БиХ и да ли је потребан додатни издатак, с обзиром на њихову улогу и ако се зна да не очекујемо да се боре против било кога“, рекла је Цвијановићева у Мркоњић Граду.

Цвијановићева је на питање новинара како коментарише изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да је потребно додатно издвајање средстава за Оружане снаге БиХ, подсјетила да је њихов мандат лимитиран и да оне не представљају оно што су неке друге оружане снаге.

„Свака помјерања према неком војном савезу подразумијевала би прописане услове о издвајању новца из буџета у односу на бруто домаћи производ /БДП/, што није потребно“, додала је она.

Цвијановићева сматра да новац може бити корисније употријебљен за многе друге намјене, међу којима су инфраструктура и здравство.

„Нисам сагласна са онима који имају амбиције када је ријеч о Оружаним снагама БиХ и издвајању средстава за одбрану, знајући да је БиХ у статусу у каквом јесте и да је Република Српска опредијељена за војну неутралност, што је показала усвајањем Резолуције, а знамо и како су опредијељени и наши грађани“, навела је она.

Жељка Цвијановић истакла је да је Влада Српске предвођена премијером Радованом Вишковићем опредијељена да ради на побољшању статуса борачких категорија, пензионера, пољопривредних произвођача и свих групација у друштву.

„То значи да морамо јачати економску основу. Увијек ћу бити подршка за захтјеве који долазе од организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата. Њихови захтјеви су оправдани, али ћемо водити рачуна да се све ради полако како не би угрозили остале буџетске кориснике“, рекла је Цвијановићева на обиљежавању крсне славе Савеза ратних војних инвалида Српске – Светог Пантелејмона.

Она је истакла да вјерује у боље сутра и да ће захтјеви невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата бити ријешени у институцијама Републике Српске. Цвијановићева је оцијенила да је до сада била добра сарадња институција Српске и Савеза ратних војних инвалида Српске.

„Традиционално са Савезом ратних војних инвалида обиљежавам њихову крсну славу, заједно сумирамо постигнуте резултате и успостављамо дневни ред за будућност“, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске са организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата реализовала зацртане циљеве.

„Током година смо повећали борачки додатак, основице за породичне и личне инвалиднине, а посебно сам поносна што смо са Савезом успјели да ријешимо проблем везан за ортопедска помагала онако како су они и тражили. Значајно је што смо спровели и пројекте стамбеног збрињавања“, подсјетила је Цвијановићева.

Предсједник Скупштине Савеза ратних војних инвалида Српске Миломир Ећимовић рекао је да су ратни војни инвалиди почаствовани што крсној слави присуствује предсједник Републике Српске.

„Ратни војни инвалиди желе да дуго година славе крсну славу и да са институцијама Српске наставимо рјешавати питања са којима се суочавамо“, рекао је Ећимовић.

Он је изразио задовољство што је досадашња сарадња Савеза ратних војних инвалида и институција Републике Српске била квалитетна.

Обиљежавању крсне славе присуствовале су званице из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар