Glavno Stranke

Glavni odbor Socijalističke partije potvrdio odluke o isključenju Skoka, Selaka i Savanovića

SJEDNICA GO SP KASNILA JER JE POLICIJA MORALA DA IZ SALE IZBACI NEZADOVOLJNE
  • Predsjednik SP Petar ĐOKIĆ: Ponudili smo našim poslanicima da priznaju da su grubo prekršili program i statut SP, da se izvine svim organima, članovima i predsjedniku za ishitren potez… Oni to nisu prihvatili
  • Isključeni Goran SELAK: Ovo nikako nije kraj naše borbe. Ponudili smo Petru Đokiću izlaznu varijantu, bili smo spremni da povučemo zahtjev za momentalnu smjenu i ostavku uz garanciju Đokića da će se povući i sa mjesta ministra i predsjednika partije u naredna tri mjeseca

GLAVNI odbor Socijalističke partije nije oprostio soliranje dvojici poslanika Maksimu Skoki i Goranu Selaku, te Milenku Savanoviću i potvrdio je odluku lidera stranke Petra Đokića o njihovom isključenju, a nakon što su oni odbili da se javno izvine partiji i njenom predsjedniku.

„Ostavili smo prostora da neki narodni poslanici mogu promijeniti svoj stav, ostavili smo im prostora za korekciju, ali su ovi morali biti isključeni na osnovu ocjene da su grubo prekršili statut naše partije… Mi smo ponudili jedan tekst izjave našim poslanicima kako bi je javno pročitali, da priznaju da su grubo prekršili program i statut SP, da se izvine svim organima, članovima i predsjedniku za ishitren potez… Oni to nisu mogli da prihvate“, izjavio je Petar Đokić.

Isključeni članovi poručili su da je sjednica nelegalno sazvana, te da je i odluka o isključenju takva.

„Nije završena procedura našeg isključenja jer konačna odluka o isključenju se donosi tek nakon žalbe Statutarnoj komisiji, koju ćemo uputiti. Što zbog nelegalnosti sazivanja sjednice Glavnog odbora, a najavljujem je i iz suštinskih razloga zato što prilika za drugačije mišljenje u SP nije smjela i nije mogla biti razlog za bilo čije isključenje“, izjavio je Maksim Skoko, te dodao da će u Narodnoj skupštini i dalje djelovati kao klub sve dok odluka o isključenju ne bude postala zvanična.

Prava drama prethodila je sjednici Glavnog odbora SP jer je grupa aktivista te stranke predvođena Ratkom Jokićem, članom Gradskog odbora Banjaluka, na silu ušla u salu gdje se održavala sjednica.

Aktivisti su organizovano autobusom došli u Doboj da bi lideru stranke Petru Đokiću kazali s čim se ne slažu.

Članovi GO koji su se nalazili unutra napustili su salu, u koju je potom ušla policija koja je aktiviste upozorila da izađu, što su na kraju i učinili.

„Nisam imao cilj, meni je cilj da kažem na Glavnom odboru šta misle ljudi, članovi SP, simpatizeri… Žao mi je što se ovo dešava u SP jer Socijalistička partija treba da bude jedinstvena i niko ne želi da cijepa ovu partiju, prvi ja, pa svi ostali, treba da budemo  jedinstveni, ali takođe da se svima da prilika da kažu, ne treba nikome braniti da nešto kaže…  To ću njemu lično da kažem kada ga vidim“, kazao je Jokić.

Sjednica Glavnog odbora počela je sa tri sata zakašnjenja, a prethodila joj je sjednica Izvršnog odbora kojoj su prisustvovali narodni poslanici Goran Selak i Maksim Skoko, te Milenko Savanović, koje je lider stranke Petar Đokić isključio zbog nestatutarnog djelovanja.

„Očekivali smo ovakve poteze, ali ovo nikako nije kraj naše borbe. Ponudili smo Petru Đokiću izlaznu varijantu, bili smo spremni da povučemo zahtjev za momentalnu smjenu i ostavku uz garanciju Đokića da će se povući i sa mjesta ministra i predsjednika partije u naredna tri mjeseca. Da mu tako pružimo priliku da doprinese stabilizaciji partije i da se bar jednom ponese časno prema partiji koja je njemu dala sve. On je ipak spreman da uništi partiju, što je nama bilo jasno, ali željeli smo da to pokaže pred javnošću i svim socijalistima. Imamo naravno pravo žalbe na ovu nelegalnu odluku, isključenje mora da potvrdi Kongres koji nas je i birao, a ostaje činjenica da su Đokiću lični interesi daleko iznad interesa partije“, istakao je Selak po zvaršetku sjednice.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar