Главно Странке

ПДП предлаже трајно смањење пореза и доприноса на плате са 60 на 50 одсто

ОЦИЈЕНИЛА ДА БИ ТО ПРИВРЕДУ УЧИНИЛО КОНКУРЕНТНИЈОМ И ПРИВЛАЧНИЈОМ

ПАРТИЈА демократског прогреса (ПДП) предложила је, умјесто симболичног раста зарада у Републици Српској, трајно смањење стопе пореза и доприноса на плате, односно смањење дијела бруто плате који убире држава.

Из ПДП-а је саопштено да су садашња пореска давања за плате превисока и то чини радну снагу великим теретом за послодавце и уједно мотивише рад у сивој зони.

„Циљ је оптерећење на рад смањити на 50 одсто од нето плате колико је износила када је Владу водио ПДП, са садашњих изнад 60 одсто од нето плате, те дугорочно радити на даљем смањивању пореског клина који би привреду учинио конкурентнијом и оном која привлачи, а не одбија инвеститоре“, истакли су у ПДП-у.

У овој странци истичу да подржавају иницијативу да буду повећане плате у приватном и јавном сектору Републике Српске, али оцјењује да је најављени раст од 23 до 35 КМ симболичан, да није заснован на реалној основи, нити је резултат значајније привредне активности.

Из ПДП-а наводе да ово повећање плата, које најављује Влада Републике Српске, неће за ефекат имати успоравање одласка радника у иностранство нити ће видно побољшати животни стандард грађана.

„Краткотрајно и привидно побољшање стандарда које траје колико и предизборна трка је погрешно и свака одговорна власт би требало да својим грађанима омогући предуслове за трајно повећање примања“, додаје се у саопштењу.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар