Главно Скупштина РС

Сваки брачни пар у Српској добијаће 30.000 КМ кредита и `отплаћивти` га са троје дјеце

РС ЋЕ У СЕПТЕМБРУ ИМАТИ ЦЈЕЛОВИТ ПЛАН ЗА СТИМУЛИСАЊЕ МЛАДИХ ДА НЕ ОДЛАЗЕ
  • Милорад ДОДИК: „Опозиција у Српској на нивоу БиХ је од 2014. године формирала власт са политичким Сарајевом и наштетила субјективитету Српске. Та структура је у Савјету министара и на другим мјестима у заједничким институцијама извршила историјску и националну и републичку издају. Али, овај народ се не може преварити, што говори и број гласова на изборима датих тим структурама”

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да би у договору са предсједником Републике и Владом Српске у септембру требало да буде понуђен цјеловит план за стимулисање младих да остану и раде у Српској.

„Једна од мјера биће да се сваком новом брачном пару додијели кредит од 30.000 КМ и да им се отпише трећина када им се роди прво заједничко дијете, ако добију двоје дјеце отписаће им се двије трећине, а ако се у тој породици роди троје дјеце да се кредит у цјелости отпише”, рекао је Додик.

Он је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој су се посланици изјаснили о потврђивању изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, навео да ће се стимулисати и изградња вртића.

Додик је, реплицирајући током расправе, рекао да је званичан став ПДП-а да ће подржати његову изјаву, те да му посланик ПДП-а Јелена Тривић не може говорити о принципијелности, јер је и сама раније тврдила да неће прихватити мандат, а сада сједи у Народној скупштини.

„Иза онога што ја радим је значајан број капиталних објеката. Одбранио сам суверенитет Републике Српске на многим политичким и економским питањима”, нагласио је Додик.

Он је навео да највећим успјехом сматра то што је зауставио да Република Српска буде деградирана са становишта овлаштења.

„Опозиција у Српској на нивоу БиХ од 2014. године формирала је власт са политичким Сарајевом и наштетила субјективитету Српске. Та структура је у Савјету министара и на другим мјестима у заједничким институцијама извршила историјску и националну и републичку издају. Али, овај народ се не може преварити, што говори и број гласова на изборима датих тим структурама”, рекао је Додик.

Он је навео да је кључно урадити реформу образовања, које је сада непридуктивно, стерилно и не даје квалитет. „Без те реформе, ово друштво се неће кретати напријед”, додао је Додик.

Додик је напоменуо да је за вријеме свог мандата и сарадње са коалиционим партнерима враћен дигнитет Српској и спријечена њена деградација.

„Српску смо уозбиљили, сачували њен институционални капацитет и сада је незаобилазан фактор. Није више упитна, већ је уједињена”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, буџет Републике Српске данас је стабилан, а урађено је много на повећању плата и пензија.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић рекла је да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик прегласан „по питању виталног интереса Хрвата” и понаша се као „хрватски, а не српски члан”.

Она је оцијенила да је у овом случају ријеч о „трговини и личним Додиковим интересима”.

Република Српска се, одржавањем коректних односа са Хрватском, може борити и допринијети бољем положају Срба у тој земљи, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на посебној сједници Народне скупштине.

Полемишући са опозиционим посланицима, Додик је рекао да је реализовани ауто-пут од Бањалуке до Добоја велика и значајна капитална инвестиција, те да Српска даљом изградњом путне инфраструктуре жели да се повеже и са Бијељином, па даље према Србији.

„Све то су важна економска, али и политичка питања”, рекао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар