Предсједник РС

Цвијановић: Џаферовић је човјек мржње, искључивости и зла – од њега неће бити ничег доброг

ТУРКОВИЋ И СДА ГОДИНАМА ЧИНЕ СВЕ ПОКВАРЕ ОДНОСЕ БиХ СА РУСИЈОМ И КИНОМ
  • Судбина те земље највише зависи од понашања бошњачке политике. Ако је то одсуство дијалога или стална мржња којом нас засипају, узурпација заједничких институција или насилна централизација, онда ја не видим да ту има неке шансе. У супротном, видим и вјерујем да је могуће онда кад нико никога не буде малтретирао, вријеђао и наметао своју вољу
  • Ми смо поносни што је наша полиција данас боље опремљена и има далеко боље услове за рад него раније. Ваљда томе теже све полиције свијета, а ми не можемо бити изузетак само зато што се то не свиђа политичком Сарајеву или зато што они мисле да полицију треба централизовати да би била под контролом управо тог Сарајева
  • Поводом изјаве Шефика Џаферовића, у којој је обиљежавање Дана Републике упоредио са годишњицом „Кристалне ноћи“, а учеснике свечаног дефилеа са нацистичким одредима смрти:  Такве треба санкционисатито одвратна изјава и тешка увреда. Управо Џаферовић, због своје ратне прошлости, о којој причају и државници из окружења, има најмање права да било кога жигоше. Ко су били нацисти и њихови помагачи – зна се. Ко је био Џаферовић у претходном рату, такође се зна. А очекује да сви фино заједно живимо
  • Видим да је на бошњачком скупу у Бриселу било и пар европарламентараца, али њима је очито било важно да помену Русију, Кину, па и Мађарску. Појма они немају шта су стварни проблеми у БиХ, нити их то интересује. Што се тиче те поруке да у БиХ има мјеста за све, то јесте добра порука. Чекамо да нам то и покажу у пракси

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у интервјуу Срни да судбина БиХ највише зависи од понашања бошњачких политичких представника и њихове политике.

На питање може ли се наћи рјешење за БиХ, предсједник Српске је истакла да што се ње тиче може.

– Судбина те земље највише зависи од понашања бошњачке политике. Ако је то одсуство дијалога или стална мржња којом нас засипају, узурпација заједничких институција или насилна централизација, онда ја не видим да ту има неке шансе. У супротном, видим и вјерујем да је могуће онда кад нико никога не буде малтретирао, вријеђао и наметао своју вољу. Вјерујем да Срби, Хрвати, Бошњаци и сви други грађани могу имати добар заједнички живот, а претпоставка за то је прво искрен дијалог јер договор кућу гради, а не сила, нити мржња – нагласила је предсједник Српске.

С обзиром на чињеницу да су из Сарајева поново стигле бројна негативна реаговања на обиљежавање Дана Републике, посебно на свечани дефиле припадника Министарства унутрашњих послова, предсједник Републике је подсјетила да се тај дефиле организује већ годинама, саставни је дио свечаности и нешто што грађани Републике Српске највише ишчекују.

– Према броју окупљених људи, јасно се види какав је однос грађана. Нити се тиме ко провоцира, нити се коме пријети, како то коментаришу у Сарајеву. Ми смо поносни што је наша полиција данас боље опремљена и има далеко боље услове за рад него раније. Ваљда томе теже све полиције свијета, а ми не можемо бити изузетак само зато што се то не свиђа политичком Сарајеву или зато што они мисле да полицију треба централизовати да би била под контролом управо тог Сарајева – нагласила је Цвијановићева.

На питање како коментарише тврдње појединих бошњачких политичара да због свечаног дефилеа припадника МУП-а Републике Српске Бошњаци не могу мирно да спавају, Цвијановићева је одговорила да је то чисти безобразлук који служи дизању тензија.

– Припадници МУП-а су имали дефиле у функцији прославе Дана Републике. Исти ти припадници МУП-а су сваког свог радног дана у функцији заштите грађана Републике Српске и њихове имовине, а то значи и Бошњака који овдје живе и њихове имовине. И никада нико у МУП-у или другим институцијама Републике Српске није у том погледу правио било какву разлику, нити ће је правити, нити је смије правити – појаснила је Цвијановићева.

Она је поручила да ни Бошњаци, ни Хрвати, ни било која национална мањина не треба да брину, јер су сви они равноправни грађани Републике Српске, без обзира на вјеру, нацију или било које друго опредјељење и то је императив.

Што се тиче инцидената и провокација који су током празника забиљежени против лица несрпске националности, предсједник Републике је рекла да починиоце треба санкционисати у складу са законом.

На констатацију да је једно од најрадикалнијих реаговања из Сарајева била изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, у којој је обиљежавање Дана Републике упоредио са годишњицом „Кристалне ноћи“, а учеснике свечаног дефилеа са нацистичким одредима смрти и да ли су то поруке суживота и толеранције, Цвијановићева је одговорила да и такве треба санкционисати, те да је то одвратна изјава и тешка увреда.

– Управо Џаферовић, због своје ратне прошлости, о којој причају и државници из окружења, има најмање права да било кога жигоше. Ко су били нацисти и њихови помагачи – зна се. Ко је био Џаферовић у претходном рату, такође се зна. Он након свега тога на најбруталнији начин вријеђа припаднике српског народа, а онда очекује да сви фино заједно живимо – истакла је Цвијановићева.

Она је констатовала да је „Џаферовић човјек мржње, искључивости и зла и не може се од таквог очекивати нешто добро“.

Да смо као Џаферовић – говорили бисмо да страхујемо од Џаферовића

Шефик Џаферовић

– Надам се да ће ове амбасаде, ЕУ и остали осудити ту изјаву, које се иначе утркују да за било шта прозову именом и презименом неког из Републике Српске, а кад неки бошњачки политичар каже тако одвратну ствар, онда не прозивају већ апелују на све да буду фини. Али, та Џаферовићева увреда, осим за припаднике Министарства унутрашњих послова, увреда је и за све људе који су као цивили, укључујући и дјецу и омладину, учествовали у дефилеу, али и за све оне који су масовно, на улицама свих наших градова и општина, прославили Дан Републике – истакла је Цвијановићева.

Она је рекла „да су сад наши политичари безобразни као тај Џаферовић, онда би могли рећи да и у Републици Српској с правом страхују од таквог Џаферовића, и то с разлогом“.

– Могли би рећи и да је овдје грађане било страх и када је, примјера ради, 2015. године британски Би-Би-Си објавио чланак у којем је назвао БиХ „колијевком модерног џихадизма“, или кад смо читали по страним медијима који је све црни терориста имао документе БиХ, или колико је таквих протутњало кроз кампове за обуку у БиХ, или да је муниција произведена у БиХ кориштена у терористичким нападима у свијету, или да је БиХ земља са највише учесника на страним ратиштима по глави становника у Европи – подсјетила је Цвијановићева.

Али, додала је Цвијановићева, то су забрањене теме, очито да не би упоређивали кад је кога више било страх и због чега.

– Битно је да тај опаки Џаферовић мисли да може полицију, дјецу, омладину, поштаре, медицинаре, спортисте и све друге учеснике дефилеа поредити са нацистима и да ће они и други грађани Републике трпити тај терор – нагласила је предсједник Републике Српске.

Скуп у Бриселу и галама из Сарајева – опробани рецепт

Фото: Горан Шурлан / РАС Србија

Замољена да прокоментарише окупљање Бошњака у Бриселу одакле је, поред разних осуда у вези са обиљежавањем Дана Републике, упућена и порука да у БиХ, како кажу, има мјеста за све, а да ли је тако и у пракси, предсједник Српске је оцијенила да су ти скупови, као и галама из Сарајева у функцији привлачења међународне пажње, те да је то опробани рецепт.

– Видим да је тамо било и пар европарламентараца, али њима је очито било важно да помену Русију, Кину, па и Мађарску. Појма они немају шта су стварни проблеми у БиХ, нити их то интересује. Што се тиче те поруке да у БиХ има мјеста за све, то јесте добра порука. Чекамо да нам то и покажу у пракси. Једино што смо до сада чули или видјели од политичког Сарајева је мржња, призивање санкција што из ОХР-а, што из страних земаља, хушкање правосуђа да се политички обрачунава са институцијама и политичарима из Републике Српске, својатање БиХ, приватизацију њених заједничких функција, као и тешку националистичку радикалну реторику њихових представника – указала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, за промјену, било би добро направити простор за све, јер је тако и замишљена БиХ прије него што је почела та узурпација.

Турковић је живи доказ разлога за неуспјех БиХ

Бисера Турковић

Говорећи о најновијем потезу министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић која је упутила ноте и жалила се да ће присуство представника Србије, Русије и Кине на обиљежавању Дана Републике угрозити пријатељске односе БиХ са тим земљама, Цвијановићева је нагласила да је то лицемјерно, јер она и њене страначке колеге већ годинама раде све што могу да се односи са тим земљама покваре, и не раде то само за свој рачун.

Што се тиче Турковићеве, нагласила је Цвијановићева, она не поштује Устав и чињеницу да министар не креира спољнополитичке ставове, већ то ради Предсједништво БиХ, а министар их само спроводи и то њено писаније није једини примјер.

Она је подсјетила да је исто тако бесрамно и самостално писала и министру иностраних послова Израела, безочно лажући да су СНСД и ХДЗ БиХ против негирања Холокауста, а бројни су такви и други примјери.

Цвијановићева је оцијенила да је Турковићева као експонент једне политике живи доказ разлога за неуспјех БиХ.

О Поџићевој намјери да покрене поступак против Срба из ОС БиХ који су славили 9. јануар

На питање да ли очувању заједничких институција БиХ доприносе најаве попут оне коју је упутио министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић о покретању поступка против припадника Оружаних снага БиХ који су присуствовали обиљежавању Дана Републике, предсједник Републике је нагласила да они у Сарајеву упорно раде на разградњи свега што је заједничко, а кад се нешто разгради онда су им сви други криви, само нису они.

– Сви они знају да за суживот треба много, много више него што су они кадри показати и чинити. Зато и сматрам да је у њиховим рукама судбина БиХ, а силом се не може ништа направити. Колико знам, припадници Оружаних снага БиХ нису били на дужности, и претпостављам да су као грађани Републике Српске сами одлучили којој манифестацији да присуствују, а којој не – поручила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар