Предсједник РС

Цвијановић: Писаније Изетбеговића и Звиздића само је став бошњачких политичара, а не и БиХ

НА СТОТИНЕ АДРЕСА У ЕУ И САД УПУТИЛИ ЗАХТЈЕВ-МОЛБУ ДА ХИТНО РЕАГУЈУ „ПОВОДОМ КРИЗЕ У БиХ“
  • „Уобичајено је да бошњачки политичари својатају институције на нивоу БиХ, а на стране адресе упућују своје ставове који нису заједнички и не припадају свима који учествују у раду тих институција. Управо се бошњачки кадар понаша изван Уставом и законом прописаних процедура. Довољно је видјети шта раде министар иностраних послова или министар одбране у Савјету министара“
  • „Проблеми у БиХ се једноставно могу ријешити, да то желе бошњачки политичари, али нам они упорно показују да не желе. Оптуживати стално друге са којима наводно заједно живиш и стално критиковати земље у окружењу показује немоћ, али и трагичну размаженост на коју су их научили управо странци и високи представници“
  • „Једини који угрожавају заједничку државу су они који не желе прихватити да је заједничка, а то су потписници овог писма и они који заједно с њима хорски нападају Републику Српску“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је писмо, које су упутили предсједавајући Представничког и Дома народа парламента БиХ Денис Звиздић и Бакир Изетбеговић на неколико стотина адреса у ЕУ и САД, уобичајени манир бошњачких политичара који су неспособни за заједнички живот и дијалог, па то настоје камуфлирати којекаквим писанијама на разне стране адресе.

Замољена да прокоментарише писмо у којем Звиздић и Изетбеговић траже да се хитно реагује поводом кризе у БиХ, коју су, како тврде, изазвале власти Републике Српске, Цвијановићева је одговорила да тражити помоћ од других земаља или организација, а не причати у оквиру оне земље коју називаш својом је патетично.

„Уобичајено је и да бошњачки политичари својатају институције на нивоу БиХ и на те стране адресе упућују своје ставове, који нису заједнички и не припадају свима који учествују у раду тих институција. Осим тога, управо се бошњачки кадар понаша изван Уставом и законом прописаних процедура, а довољно је видјети шта раде министар иностраних послова или министар одбране у Савјету министара“, указала је предсједник Републике Српске.

Она је нагласила да управо тај кадар урушава вјеру да су заједнички живот или договор у БиХ могући.

„Тако је и ово писаније Изетбеговића и Звиздића само став бошњачких политичара, али не и БиХ, као што није ни институција у којима сједе ако и та држава, а и те институције припадају свима, а то значи и Србима и Хрватима и Бошњацима“, истакла је Цвијановићева.

Фото: Горан Шурлан / РАС Србија

Ако припадају само Бошњацима, како то они упорно настоје да покажу, оцијенила је Цвијановићева, онда су и Срби и Хрвати у праву кад подигну брану пред њиховим политичким циљевима за доминацијом.

„Проблеми у БиХ се једноставно могу ријешити, да то желе бошњачки политичари, али нам они упорно показују да не желе. Оптуживати стално друге са којима наводно заједно живиш и стално критиковати земље у окружењу показује немоћ, али и трагичну размаженост на коју су их научили управо странци и високи представници. Једини који угрожавају заједничку државу су они који не желе прихватити да је заједничка, а то су потписници овог писма и они који заједно с њима хорски нападају Републику Српску“, закључила је предсједник Републике Српске.

СДС, ПДП и ДНС сагласни са Поџићевом одлуком о отказивању вјежбе са Србијом

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да то што посланици Клуба СДС, ПДП и ДНС у Представничком дому парламента БиХ нису присуствовали сједници када је на дневном реду била смјена министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића значи да се те странке слажу са његовом одлуком да мимо законских процедура, самовољно и у духу оног што прокламује политичко Сарајево откаже заједничку војну вјежбу са Србијом.

„Непотребно је да се лажно крију иза закључака Народне скупштине Републике Српске, јер су ти закључци јасно рекли како се поступа и кад се одлучује или не одлучује у заједничким институцијама“, истакла је Цвијановићева за Срну замољена да прокоментарише објашњење опозиције из Републике Српске да се они „придржавају закључака Народне скупштине Српске“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар