Предсједник РС

Додик: БиХ није суверена земља јер у њој владају странци

„САРАЈЕВСКА ЧАРШИЈА СА СВОЈОМ ПОДАНИЧКОМ ПОЛИТИКОМ УНИШТАВА СВЕ“
  • „Понижавајуће је за БиХ што у њу са стране долазе трећеразредни политичари и доносе рјешења која се тичу народа који живи у БиХ… Сви су овдје слуђен“ од међународне заједнице. .. Ако не буде јединства да се међународни фактор стави на мјесто на којем јесте у другим земљама и да се мане управљања – ми не можемо ништа направити“
  • „Док је члан Предсједништва БиХ био из СНСД-а, Република Српска била је питана и незаобилазна, а сада није питана. Иванић има право на самозадовољство, али он није вриједан и ангажован и спреман је да попусти“, рекао је Додик и додао да жели да Српска буде питана и да значајно повуче економски развој
  • Нагласио да нема намјеру да чини било шта лоше Бошњацима и Хрватима, али да ће да брани интересе српског народа и Српске, по чему се неће разликовати од Бошњака и Хрвата који ће исто то чинити – бранити своје интересе
  • У Братунцу рекао да ће за неколико дана у парламенту Српске бити донесене измјене десетак закона, како би били створени услови за повећање плата радницима и у јавном и у реалном сектору: „Желимо са послодавцима да направимо споразум да се држава одрекне једног дијела доприноса и накнада које плаћају послодавци, али морамо бити сигурни да ће се то вратити радницима, а не да то узму себи“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да БиХ није суверена земља, да у њој владају странци и да нема своју политику, те упозорио да поданичка политика која се води у Сарајеву „уништава све“.

Он је истакао да је понижавајуће за БиХ што у њу са стране долазе трећеразредни политичари и доносе рјешења која се тичу народа који живи у БиХ, додавши да су „сви овдје слуђени“ од међународне заједнице.

„Ако не буде јединства да се међународни фактор стави на мјесто на којем јесте у другим земљама и да се мане управљања, ми не можемо ништа направити“, навео је Додик за портал „Вијести“.

Он је додао да се у БиХ „на врх стављају“ утицаји неких амбасадора, као и представника ЕУ, иако у оквиру саме ЕУ постоје озбиљни проблеми.

„Велике фирме долазе са стране, купују овдје предузећа, гасе њихову производњу и убацују своју робу“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је у том погледу упозорио да је „сарајевска чаршија“ својом поданичком политиком „спремна да уништи све и да уништава све“.

„Она је поданичка у име цијелог народа. Ако се БиХ не извуче из међународног управљања – ово никуда не води“, упозорава Додик.

Додик, који је на предстојећим изборима кандидат владајуће коалиције у Српској за српског члана Предсједништва БиХ, рекао је да ће са те позиције поштовати уставни поредак у БиХ, али приоритетно штитити интересе и позицију Републике Српске, те да неће дозволити да она буде понижавана и сатанизована.

„Мени је примарна Република и идем да ојачам њену позицију“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да највећи проблем односа у БиХ јесте управо непримјерено учешће странаца у прошлим временима у девастацији уставног поретка.

Нивоом власти у БиХ нису задовољни ни Срби, ни Бошњаци, ни Хрвати

„Видимо многе застоје на многим мјестима, и између конститутивних народа и између ентитета, док се заједнички ниво показао као потпуно неефикасан“, рекао је Додик.

Додик је увјерен да заједничким нивоом власти у БиХ нису задовољни ни Срби, ни Бошњаци, ни Хрвати.

„Требало би да тај заједнички ниво буде од користи свима. Као члан Предсједништва радио бих управо то – да нико ником не смета и да промовишемо другу атмосферу, која подразумијева потребу покретања, а не заустављања“, истакао је Додик.

Он је навео да Предсједништво БиХ није важно са становишта моћи и одлучивања, али јесте са становишта координације, што оно никада није чинило између два ентитета.

„Раније се покушало да Предсједништво буде изоловано као независан орган који наводно нешто одлучује, а Савјет министара направи владом, а не помоћни орган Предсједништва“, подсјетио је Додик.

Он је упитао зар за функционални рад у БиХ не би било боље да у рад Предсједиштва на важним унутрашим питањима буду укључена и два предсједника ентитета.

„Шта се може потписати на међународном плану ако нема подршке ентитета? На крају се све врати на овај ниво, и ако ту нема сагласности – онда имамо проблем“, нагласио је Додик.

Иванић има подршку у Бијељини, али губи од Бањалуке до требиња

Он је оцијенио да актуелни члан Предсједништва из Републике Српске Младен Иванић није учинио ништа посебно за Српску, већ је „отаљавао посао“, и чинио да Српска не буде онолико присутна и јака колико је била у ранијем периоду.

„Док је члан Предсједништва БиХ био из СНСД-а, Република Српска била је питана и незаобилазна, а сада није питана. Иванић има право на самозадовољство, али он није вриједан и ангажован и спреман је да попусти“, рекао је Додик и додао да жели да Српска буде питана и да значајно повуче економски развој.

Додик је додао да је, према одређеним истраживањима, у његову корист повећана разлика између њега и Иванића када је ријеч о подршци бирача.

„На неким подручјима има подршку, као што је у Бијељини, али у свим другим мјестима губи – од Бањалуке, па до Требиња. Они тврде да анкете нису важне, а да су у њихову корист – не би могли живјети од њихове галаме“, каже Додик.

Говорећи о односу према друга два конститутивна народа у БиХ и њиховим политичким представницима, Додик је нагласио да нема намјеру да чини било шта лоше Бошњацима и Хрватима, али да ће да брани интересе српског народа и Српске, по чему се неће разликовати од Бошњака и Хрвата који ће исто то чинити – бранити своје интересе.

„Све друго је спекулација“, поручио је Додик, поновивши да се главни политички проблем налази на нивоу Федерације БиХ и заједничких органа БиХ.

Српска стабилна – и политички и безбједносно и економски

„Очували смо политички субјективитет Српске, неприкосновеност њеног стеченог права, које смо одбранили од најезде преношења надлежности и девалвирања снаге Српске. Покривеност увоза извозом када је СНСД дошао на власт у Српској износила је 34 одсто, а данас је 75 одсто. Од тада, повећали смо БДП за дупло, упркос глобалној кризи и катастрофалним поплавама. Наслиједили смо 4,8 милијарди КМ БДП-а, а у прошлој години БДП је био 10,3 милијарде КМ, што говори да смо добро радили“, рекао је Додик за портал „Вијести“.

Он је истакао да су реализовани многи озбиљни пројекти у Републици Српској, која прије пет-шест година није имала ни километар ауто-пута, а до краја године имаће око 120 километара.

Додик је навео да је у знатном обиму извршена реконструкција свих болница у Српској, при крају су радови на Клиничком центру у Бањалуци, завршене су болнице у Бијељини и Невесињу, у току је изградња болнице у Источном Сарајеву, а ускоро ће почети и изградња болнице у Добоју, у шта ће Влада уложити 85 милиона КМ.

„Изградили смо након 50 година и прву Термоелектрану на овим просторима, и то у Станарима. Одржали смо ниво плата и пензија, које су и кумулативно повећане“, истакао је Додик.

Он сматра да је социјална ситуација у Српској потпуно сређена, мада постоје неки догађаји који се акумулирају на неким ад хок питањима.

„Чинимо све да повећамо социјалну димензију одговорности државе и покушаћемо након разговора са ММФ-ом да видимо да ли може бити повећања плата у другој половини ове године. Боримо се против организованог криминала, немамо организованих криминалних група, тек се понекад појаве неки појединци у вези са растурањем дроге, и они су регионално повезани“, рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Говорећи о елементима који угрожавају Републику Српску, Додик је навео да су заустављени пројекти које је Српска испреговарала са Свјетском банком и Европском комисијом, због чега је приморана да из властитих средстава финансира изградњу ауто-путева, само зато јер су њени уговори намјерно заустављени заједничким акцијама СДС-а и СДА на нивоу БиХ.

„Најсвјежији примјер јесте да смо са једном кинеском компанијом испреговарали наставак изградње ауто-пута на Коридору `Пет це` од Добоја до Вукосавља, односно Модриче и даље према Брчком, те према граници са Србијом. Договор је био да то дамо под концесију на рок од 40 година, што значи да ће Кинези то урадити за свој интерес и наплатити своју инвестицију, а нама ће ауто-пут припасти у функционалном смислу“, навео је Додик.

То је, према његовим ријечима, било уврштено у приоритет на самиту „16 плус 1″ у Софији и требало је да се тамо појави Република Српска и каже да је то пројекат са највећим степеном готовости, међутим, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић у сагласности са замјеником Мирком Шаровићем мијења ту ситуацију и траже изградњу неке термоелектране, Тузла или Какањ, за коју није спроведена никаква процедура.

„Шта ће нам БиХ  у којој нас сваки пут неко заустави?“

„Кинези су им рекли да за то немају никаквих гаранција, а они да то нема везе, али да Република Српска не може. Зашто Република Српска не може? Шта ће нама таква БиХ? Шта ће нама БиХ у којој нас сваки пут неко заустави када кренемо да направимо нешто добро за нас?“, пита Додик, који је и кандидат за српског члана Предсједништва БиХ на општим изборима.

Поредећи економски Републику Српску и Федерацију БиХ /ФБиХ/, Додик је рекао да је ФБиХ већа и да има већи број становника, као и да је добила многе донације које Српска није и тако ријешила капиталне проблеме, док је Српска то Српска морала да учини путем кредита.

„Умјесто да смо добили 50 милиона евра донација за Клинички центар, ми смо добили 50 милиона кредита од Европске банке. Због тога ФБиХ има бољу позицију“, наглашава Додик.

Он је додао да просјечна плата у ФБиХ није ништа већа од просјечне плате у Републици Српској.

Додик је поновио да је и даље незадовољан радом Тужилаштва и Суда БиХ, јер те институције раде веома споро и нема обрачуна са крупним питањима.

Он упозорава и да опозиција генерише неке ствари, као што су окупљања грађана у Бањалуци у вези са страдањем Давида Драгичевића које је, како оцјењује, попримило политички значај.

Како знају да је убиство кад ни тужилаштво још не може да одговори на то питање?

„Квалификацију одређеног кривичног предмета треба да раде државни органи и нико други. Нажалост, страдао је момак и након тога су кренуле спекулације. Очигледно је да је било и одређених погрешних корака државних органа, али они нису битно утицали на сам ток истраге. МУП је требало да ћути, а не да изађе на конференцију за медије која је мало иритирала. У суштини, оно што су они рекли, ништа није ни промијењено са становишта тужилачких налаза“, рекао је Додик.

Он је рекао и да је у Народној скупштини формиран Анкетни одбора у вези са страдањем Давида Драгичевића са надом да ће чланови тог тијела бити објективни у складу са парламентарном праксом, а не да се упусте у квалификацију тог догађаја и да тврде да је ријеч о убиству.

„Одакле они знају да је било убиство кад ни тужилаштво већ извјесно вријеме не може да да одговор на то питање, те покушава да нађе нове доказе“, каже Додик.

Он је критиковао и појединце који су иницирали блокаде путева и протесте због повећане цијена горива.

„Не могу да бирам Бошњака, нити хоћу да Бошњак бира Србина за члана Предсједништва БиХ“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да га не интересује избор бошњачких кандидата за члана Предсједништва БиХ, без обзира о коме је ријеч, те да је коректније да сваки народ има свог аутентичног представника.

„Ја не могу да бирам Бошњака, нити хоћу да Бошњак бира Србина за члана Предсједништва, мада је Младен Иванић изабран бошњачким гласовима. Коректније је да сваки народ има свог аутентичног представника, него неке калкуланте који ће лагати и петљати“, сматра Додик, који је кандидат владајуће коалиције у Републици Српској за српског члана Предсједништва БиХ.

Он каже да пресудну улогу у избору бошњачког члана Предсједништва БиХ има Исламска заједница у БиХ.

Додик је за портал „Вијести“ рекао да неће опструисати рад Предсједништва БиХ, али да би евентуални избор кандидата СДА Шефика Џаферовића, због његове негативне ратне прошлости, сигурно закомпликовао односе у тој институцији.

„Бакир је прошлост, он је лоше водио и бошњачку политику“

Он каже да би волио да сарађује са прагматичним политичарима.

„Никада нисам и не желим да направим ниједан проблем ни Бошњаку, ни Хрвату, ни Федерацији БиХ /ФБиХ/. Оно што ФБиХ мисли да је за њих приоритет, ја одмах потписујем, али се мора признати и право Републици Српској на њене приоритете“, наглашава Додик.

Коментаришући медијске тврдње да ће добри односи руског и турског предсједника Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана „поправити и односе између њега и лидера СДА Бакира Изетбеговића, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да „након избора Бакира више нема, јер ће га откачити његови из СДА“.

„Он /Бакир Изетбеговић/ уопште није релевантан, он је прошлост јер је лоше водио бошњачку политику и супротставио ју је политици хрватског народа у БиХ, а веома је лоше утицао и на односе са Србијом, што у политичком смислу никако не може да буде корисно за Бошњаке“, појашњава Додик.

Он сматра да је проблем бошњачке политике максимализација.

„Они у свему хоће све, а тога нема и никада то неће добити. Да су хтјели, давно смо могли ријешити проблем `Сејдић-Финци`. Бошњачке партије су веома поларизоване и подијељене, али ако би требало да се направи штета Србима или Хрватима, они ће се брзо ујединити. Они немају другу националну политику. Они ће БиХ смучити не само Србима и Хрватима, него и добром дијелу Бошњака. То је њихова политика, политика ароганције“, каже Додик.

Додик тврди да је близак рођак министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића сувласник фирме у Истанбулу која из БиХ извози месо у Турску.

„Ја немам нигдје такву фирму“, навео је Додик.

„Ускоро ће се појавити Декларација о опстанку српског народа“

Он је потврдио да ће СНСД и ХДЗ БиХ тијесно политички сарађивати у будућем периоду, као и да то важи и за његову сарадњу са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем, јер се она заснива на реалним и партнерским основама.

„Сматрам да Хрвати треба да задрже своју конститутивност јер је за БиХ много важно да сва три народа буду конститутивна. Ми се о томе слажемо, као и о томе да сваки народ треба да бира аутентичног представника“, каже Додик.

Он је рекао да је конститутивност Срба у три кантона у ФБиХ питање за Федерацију и напоменуо да је Српска свој посао у вези са конститутивношћу друга два народа коректно урадила на својој територији.

Додик очекује да ће заједно са Човићем и ХДЗ-ом то питање бити ријешено, а ако успјех случајно изостане, онда то може изазвати проблеме између ове двије странке.

Он је истакао да је Република Српска прихватила Декларацију о опстанку српског народа и додао да се тај документ налази у процедури усвајања у институцијама Србије, што би требало да се деси ускоро.

Одбацујемо стационирање миграната – нека нам раде шта хоће

Додик је данас поновио да је против стационирања миграната на територији РС.

„То што раде и планирају у Сарајеву је џаба, овдје ми одлучујемо. Нека они приме те мигранте које су сасвим свјесно пустили у БиХ, на основу политике која је скројена на неким другим мјестима… , рекао је Додик новинарима у Братунцу.

Каже да мигранти могу транзитно користити територију РС, добити дневну прехрану и пиће од надлежних организација у РС, али без боравка у РС.

„Ми одбацујемо сваку врсту стационирања миграната. Могу да нас оптуже за шта год хоће. Наравно да смо ми хумани људи, али ову кризу нисмо продуковали и не желимо да трпимо посљедице”, додао Додик.

Ново повећање пензија, ускоро измјене сета закона ради повећања плата

Најавио је да ће за неколико дана у парламенту Српске бити донесене измјене десетак закона, како би били створени услови за повећање плата радницима и у јавном и у реалном сектору.

„Желимо са послодавцима да направимо споразум да се држава одрекне једног дијела доприноса и накнада које плаћају послодавци, али морамо бити сигурни да ће се то вратити радницима, а не да то узму себи“, рекао је Додик.

Он је навео да се воде разговори са пословном заједницом о томе и да су и они заинтересовани.

„Видјећете да ћемо за десетак-петнаест дана у парламенту измијенити законе и створити услове да се ниже плате повећају, а да високе остану на истом нивоу“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће бити створени и услови за још једно повећање пензија да краја године.

Додик је подсјетио да су почетком ове године бесповратна средства за пољопривреду повећана са 60 на 71 милион КМ и да су сва удружења која представљају пољопривреднике била задовољна са оним што су договорили са Владом, те да се данас редовно извршавају те обавезе.

„Сјећате се да је прије него што сам ја дошао, али не само захваљујући мени наравно, главна вијест на Дневнику била хоће ли бити или неће пензија. Сада се и пензије и плате редовно исплаћују, као и све накнаде. Повећавају се плате, пензије, улажемо у реконструкцију путева, правимо школе…“, истакао је Додик.
 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар