Предсједник РС

Додик: Идем у Предсједништво БиХ да поправим положај Српске и да враћам Дејтон

„БиХ НИЈЕ ДРЖАВА – ОНА ЈЕ САСТАВЉЕНА, УНУТРАШЊИ СУВЕРЕНИТЕТ ПРИПДА ЕНТИТЕТИМА“
  • На београдфском ФПН рекао да се Републици Српској сада намећу мигранти, а да су Хрватска, Мађарска затвориле границе, што најављује и Аустрија. Па наставио:  „Одједном је БиХ постала топ тема за мигранте, замислите… Онда се појави Брисел и каже у да складу са европским вриједностима да мигранти буду у БиХ 10 година, а да ће они давати помоћ. Код себе нека их приме. Шта ће нама?! Ми нисмо изазвали мигрантску кризу, ни проблеме на Блиском истоку, и не желимо посљедице. Нека нас оптуже да нисмо хумани, нека раде шта год хоће, ми немамо могућности да сместимо избјеглице и мигранте“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се за члана Предсједништва БиХ кандидује како би поправио положај Српске и истиче да нема никакву обавезу према БиХ, изузев да очува мир.

Додик, који је данас одржао предавање на Факултету политичких наука у Београду, рекао је новинарима да је БиХ „састављена”, да није држава, и да има само међународно признање, међународни оквир.

Унутрашњи суверенитет припада ентитетима, објаснио је он додајући да БиХ нема извршне органе.

Нагласио је да је добро што је устав остао онакав какав је написан у Дејтону, али и додао да у суштини постоји тај уставни систем по Дејтону и други, реални којег нема у том Уставу, а да је његова улога да покуша да те аномалије доведе у ред, а на добробит Српске.

„Немам намјеру да попустим ни у једном сегменту онога што је интерес нашег народа”, поручио је.

Поводом најаве Аустрије да ће затворити своје границе за илегалне мигранте који долазе преко нове балканске руте која иде од Грчке, преко Албаније и Босне и Херцеговине ка ЕУ, Додик је оцијенио да се избјеглице „намећу РС”.

„Они су већ затворили своје границе, то је учинила давно и Хрватска, а и Мађарска. Нама убацују мигранте намјерно, јер након што му дате азил, након три године боравка мигрант добија аутоматско право на држављанство, а тиме и активно и пасивно право гласа”, указао је Додик.

„Одједном је БиХ постала топ тема за мигранте, замислите”, констатовао је предсједник РС.

Додик је прокоментарисао и понашање Брисела у тим ситуацијама.

„Онда се појави Брисел и каже у да складу са европским вриједностима да мигранти у БиХ буду 10 година, а да ће они давати помоћ. Код себе нека их приме. Шта ће нама. Ми нисмо изазвали мигрантску кризу, ни проблеме на Блиском истоку, и не желимо посљедице. Нека нас оптуже да нисмо хумани, нека раде шта год хоће, ми немамо могућности да сместимо избјеглице и мигранте”, закључио је он.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар