РС и матица

Цвијановић: за нас у Српској не постоји већи интерес и циљ од све већег повезивања са Србијом

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“ ЧИЈИ ПРОГРАМИ СУ ВИЂЕНИ У 21 ГРАДУ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „О блискости народа који живи с обје стране Дрине не треба посебно говорити, наши односи превазилазе формалне и институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним паралелним везама. Не постоји ниједан успјех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осјећа или доживљава подједнако… За нас је важно да ојачамо своју позицију за вријеме које долази
  • Млађан ЦИЦОЦИЋ: „Похвала српској земљи, народу и језику, чиме је започета овогодишња манифестација „Дани Српске у Србији“, за протеклих седам дана чула се и прихватила кроз 24 различита програма и слила у исту жељу: да волимо и чувамо и своју земљу, свој народ и језик
  • Манифестација је ове године имала 24 програма са више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији – од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су „Дани Српске у Србији“ изузетно успјешан пројекат сарадње и промоције што показује и све већи број локалних заједница које желе да учествују у овој манифестацији чији је основни циљ промоција привредних, културних, туристичких и спортских садржаја, као и додатно јачање веза Србије и Републике Српске.

„О обиму, значају, али и успјешној организацији ове манифестације довољно говори чињеница да смо прве године почели у Београду, а да смо овај пут оборили све рекорде, реализујући активности у 21 граду широм Србије“, рекла је Цвијановићева у обраћању званицама у Народном позоришту у Београду на затварању манифестације „Дани Српске у Србији“.

Она је рекла да јој је част и задовољство што је вечерас у Београду и што има прилику да присуствује свечаном затварању ове веома значајне и, сада већ, традиционалне манифестације, коју је Представништво Републике Српске у Србији успјешно организовало већ седми пут.

„О блискости народа који живи с обје стране Дрине не треба посебно говорити, нити о томе да наши односи увелико превазилазе оне формалне и институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним паралелним везама.

Не постоји ниједан успјех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осјећа или доживљава подједнако“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да зато и свака побједа Србије, било да је ријеч о отварању нове фабрике, изградњи савременог ауто-пута или златној медаљи сјајних одбојкашица, људе у Републици Српској чини поносним и срећним.

С друге стране, Србија пружа велику подршку нашим напорима да обезбиједимо стабилност и даљи развој Републике Српске. Зато за нас у Српској не постоји важнији задатак, већи интерес, нити важнији циљ од даљег учвршћивања односа и све већег повезивања са Србијом“, рекла је предсједник Републике Српске.

Она је навела да кроз ближу и даљу историју, граница са Србијом и њен безбједан прелазак често су представљале питање живота и смрти, а данас је од суштинског значаја да се обезбиједи слободан проток људи, робе, идеја и капитала, који ће бити у функцији јачања привредне сарадње и укупног развоја.

„Веома смо захвални руководству Србије на разумијевању, принципијелној политичкој подршци, као и на бројним пројектима који су у Републици Српској реализовани уз финансијску помоћ Владе Србије. Важно је и на овом мјесту подсјетити да у Српској данас скоро нема општине у којој Србија није присутна кроз изграђену или реконструисану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат“, подсјетила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Српска захвална Србији и на помоћи коју пружа у едукацији и усавршавању њеног кадра у области здравства, али и подршци на модернизацији образовног процеса.

„Неизмјерно је важно и учешће Србије у нашим хуманитарним акцијама и све то наши грађани цијене. Они воле што радимо и дјелујемо заједно“, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да са великим задовољством може истаћи да су односи Српске и Србије снажнији него икада, а да у будућем периоду могу бити само додатно унапређени.

„Велики допринос јачању наших веза даје и ова манифестација коју вечерас свечано затварамо. У то име, желим да изразим посебну захвалност Представништву Републике Српске у Београду, као и свима који су дали свој допринос да `Дани Српске у Србији` и ове године буду организовани на највишем нивоу.

Живимо у изазовним временима, и даље носимо многа оптерећења из прошлости и боримо се са истим стереотипима. Многи процеси се дешавају око нас, али и у оквиру нас и зато је важно да ојачамо нашу позицију за вријеме које долази“, поручила је Цвијановићева и у име грађана и институција Републике Српске захвалила Србији на подршци коју пружа.

У Београду је вечерас почело свечано затварање манифестације „Дани Српске у Србији“, чије је програме током седам дана могла да види публика у 21 граду и општини у Србији.

На почетку свечаности у Народном позоришту, којој присуствује и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, изведене су химне Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.

Традиционалну манифестацију „Дани Српске у Србији“ отворио је 4. септембра, такође у Народном позоришту у Београду српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је тада предложио да ова манифестација од наредне године носи назив „Дани Српске и Србије“.

Манифестација је ове године имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији, а представљене су научне, културне и умјетничке институције из свих дијелова Српске и наступили умјетници, глумци и књижевници.

Цицовић: Ово нас обавезује да 2020. покушамо да надмашимо све што је досада урађено

Млађен Цицовић

ДИРЕКТОР Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је манифестација „Дани Српске у Србији“ ове године била више него успјешна и да се глас Републике Српске далеко чуо.

Обраћајући се окупљенима на затварању манифестације у Народном позоришту, међу којима су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, те министри и бројне јавне личности, Цицовић је додао да су то утисци који су сабрани из 21 града Србије.

Цицовић је истакао да су за више него успјешно представљање Српске у Србији заслужни, прије свега, сви учесници манифестације, да те похвале пријају, али и обавезују да се сваке године напредује.

Он је нагласио да то обавезује да се сљедеће године покуша надмашити све што је до сада урађено у оквиру ове манифестације, те напоменуо да 2020. године Република Српска слави 28 година постојања и 25 година међународног признања Дејтонским споразумом.

„У увјерењу да нећемо изневјерити ваша и наша очекивања и нашу и вашу Републику Српску и Србију, ја вам се још једном захваљујем што сте и ове године били са нама и тако и лично допринијели успјешности представљања Српске у Србији ове године“, додао је он.

Према његовим ријечима, похвала српској земљи, народу и језику, чиме је започета овогодишња манифестација „Дани Српске у Србији“, за ових седам дана чула се и прихватила кроз 24 различита програма и слила у исту жељу.

„То је жеља да волимо и чувамо и своју земљу, свој народ и језик онако како нам је поручио Вук Стефановић Караџић: `Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти`. Живјела Република Српска! Живјела Србија“, поручио је Цицовић.

У умјетничком дијелу програма приређен је концерт Бањалучке филхармоније. Дириговала је Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступили оперски пјевачи – сопрани Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, те баритон Васа Стајкић.

Завршног дана манифестације „Дани Српске у Србији“, данас је у Пожаревцу у Центру за културу првак Београдског драмског позоришта, глумац Слободан Ћустић извео монодраму „О глуматању“.

У Сремској Митровици у Библиотеци „Глигорије Возаревић“ одржано је књижевно вече писаца из Републике Српске, гдје су се представиле Јованка Стојчиновић Николић и Ранко Павловић.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ свечано је отворена 4. септембра у Народном позоришту у Београду у присуству званичника Српске и Србије.

Ова манифестација, која грађанима Србије сваке године путем занимљивих програма представи културу, умјетност, науку, просвјету и привреду Републике Српске, ове године је имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији – од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар