РС и матица

Дачић: Сада 94 земље не признају „Косово“, а 94 су на страни Приштине

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ТРЕНУТНО „СПОРНО ПЕТ ЗЕМАЉА“, А ДА ЋЕ ОНИХ КОЈЕ ПРИЗНАЈУ БИТИ ЈОШ МАЊЕ
  • Истакао бих да 94 земље које нису признале Косово имају 5,4 милијарде становника, док 2,05 милијарди становника живи у земљама које признају Косово. Само да се зна то је реална ситуација

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић прецизирао је данас да од 193 чланица УН, 94 земље не признају такозвано Косово, а да је исто толико на страни Приштине, док је пет спорно и под знаком питања.

„Ми настављамо даље са политиком повлачења признања. Истакао бих да 94 земље које нису признале Косово имају 5,4 милијарде становника, док 2,05 милијарди становника живи у земљама које признају Косово“, рекао је Дачић и поручио: „Само да се зна то је реална ситуација“.

Објаснио је да је пет земаља „спорно“ јер се неке налазе у фази преиспитивања, за неке Приштина тврди су их признали, а не гласају за њих…

„Косово нема тих пет гласова, они немају већину и тај број земаља који их признаје ће сваког дана бити све мањи“, подвукао је Дачић и додао да више нема учлањења, а да ће признања бити све мања.

Он је објаснио да је намера стратегије лобирања за повлачење признања независности тзв. Косова да се Приштина натјера да схвати да мора да прави компромис, да не мисле да је све готово и да имају 116 земаља које су на њиховој страни.

Шеф српске дипломатије рекао је свима да буду спремни, јер ће бити још повлачења признања.

Дачић је казао да је те прецизне информације изнио због разних навода у медијима.

„Београд је кренуо у офанзиву повлачења када је Косово почело да се пријављује у УНЕСКО и Интерпол и када је међународна заједница подржала Косово да постане чланица тих организација, говорећи да је то добро због културе и полиције“, навео је Дачић и додао да то није била намјера Приштине која се у европским папирима води са фус-нотом или звјездицом.

Подсјетио је да се „Приштина није пријавила са фус-нотом и звездицом за чланство у међународним организацијама“ и нагласио да је Србија кренула у дипломатску офанзиву када је Приштина тврдила да постоји 116 земаља који их признају.

Дачић је изразио незадовољство што неко стално има примједбе и „соли памет“ да су земље које су повукле признање мале, док, додаје, Приштини не смета ни то када их подржи земља која има 50.000 становника иако је, каже, сваки глас важан.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар