РС и матица

Гренел: САД ће се повући ако Београд и Приштина не почну преговоре и не дођу до разумног рјешења

ТРАМПОВ ЕМИСАР: „НЕ МОГУ ДА ПРЕДВИЂАМ БУДУЋНОСТ АЛИ ОСЈЕЋАМО УЗБУЂЕЊЕ ОД КРЕТАЊА НАПРИЈЕД“
  • Ричард ГРЕНЕЛ: „Желим да приближим двије стране, а на странама је да одлуче. Стране ће ми рећи шта мисле и шта желе. У Приштини сам на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом пренио да таксе од 100 одсто на српску робу морају да буду укинуте и да су неприхватљиве. А кампања за повлачење признања мора да се заустави“
  • Александар ВУЧИЋ: Не прихватамо повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Косова. За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, него мора танте за танте. Поновио сам и Гренелу да смо ми имали стари предлог који је био фер: да направимо паузу у кампањи за повлачење признања независности. Можемо да о томе разговарамо

МИСЛИМ смо кренули напријед и желимо да останемо на том путу, поручио је специјални изасланик предсједника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел на конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем и додао да ће се Сједињене Државе, ако обе стране не сједну и не дођу до разумног рјешења, повући.

Гренел је на питање мисли ли да је фер његов захтјев за реципроцитетом по формули `Приштина да укине таксе, а Београд заузврат да заустави кампању за повлачење признања Косова`, као и шта значи његова изјава да предсједник Трамп неће дозволити да рјешавање односа Београда и Приштине траје предуго ако нема напреткаказао да није на њему да одлучи шта је фер.

„Желим да приближим две стране, а на странама је да одлуче“, рекао је амерички дипломата.

„Стране ће ми рећи шта мисле и шта желе. Ја покушавам да се усмјерим на бољу будућност људи на Косову и Србији. Да пренесем нешто од оне енергије коју имамо у САД, да политичка питања ставимо у страну и да се усредсредимо на привреду“, објаснио је он.

Истакао је да се мора учинити све да се превазиђе оно што сви виде као конфликт.

„Вјерујем да ћете када то успјемо видјети још већи процват ваше привреде, а када то учинимо, остављам другима да одлуче да ли је нешто фер“, казао је он.

„Не могу да предвиђам будућност. Могу да кажем да заиста осјећамо одређено узбуђење и енегрију када се креће напријед. Мислим да смо кренули напријед и да остајемо на том путу“, подвукао је он.

Гренел је истакао да ће обе стране сјести, а ако не сједну и не дођу до разумног рјешења, онда ће се САД повући.

Гренел је прије ове изјаве рекао да је и јуче у Приштини на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом пренио да таксе од 100 одсто на српску робу морају да буду укинуте и да су неприхватљиве.

„Исти захтев преносим и овдје, а то је оно што се тиче кампање за повлачење признања, која мора да се заустави“, рекао је Гренел.

Он је навео да „морамо да се крећемо у правцу привреде“, отварања нових радних мјеста, а то значи и укидање такси које ће довести до већег богатства и нормалније ситуације кад је у питању трговина, пренио је Танјуг.

Гренел је рекао да се и у Приштини сусрео са привредницима на Косову који се, каже, слажу да таксе морају да се укину.

„Сви смо се на то усмјерили и увјерен сам да идемо у том правцу“, рекао је Гренел.

Нису исто таксе и повлачење признања независности

Вучић је изјавио да не прихвата повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Косова.

„Имамо државни став по питању независности Косова, који се разликује од става Сједињених Америчких Држава и Приштине. Они желе што више признања, ми не желимо и наш посао је да радимо на томе“, рекао је Вучић.

То је био његов одговор на Гренелову понуду да Приштина укине таксе у замену за престанак повлачења признања.

„За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, како се то у нашем народу каже, него мора танте за танте“, рекао је Вучић.

„Поновио сам и Гренелу да смо ми имали стари предлог који је био фер, да направимо паузу, да Приштина укине таксе, а ми да зауставимо кампању за повлачење признања независности. Рекао сам му и данас да можемо да разговарамо о томе, ако ће то снизити тензије у целом региону. Али не можемо да радимо ако ће после тога из Приштине да нам кажу следеће недеље:  ’е, ми хоћемо у ту и ту међународну организацију‘, јер ми морамо да радимо свој посао“, рекао је Вучић.

Отворен и искрен и не лак разговор с Гренелом

Вучић је изјавио да је са Гренелом имао веома добар, отворен и искрен разговор, који се, каже, прије свега тицао унапређења животног стандарда људи и бољег економског и инфраструктурног повезивања у региону.

„Међутим, у односима Београда и Приштине нема лаких разговора и коју год тему да покренете, увек долазите до политике“, примјетио је Вучић.

Он је захвалио Гренелу што је, каже, на рационалан начин, уз врло снажну агенду и жељу да напредујемо у односима, разумио које су потребе Србије и шта грађани желе да виде — да је наша земља поштована, а не понижавана као раније.

Вучић је пренио да је Гренелу изнио све проблеме које смо имали од увођења такси на робу из централне Србије. Посебно су, каже, погођене прехрамбене компаније, а платили смо и цијену у укупној унутрашњој трговини у оквиру ЦЕФТА.

„То је нанело штету и људима у Приштини, колико и у Београду и свим местима широм Србије“, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан Гренелу што је, каже, добро разумио колико је важно да се у савременом свијету сви труде да направе договоре и тако превазилазе баријере.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар