РС и матица

Робинсон: Буде ли Караџић убијен у британском затвору – `Хаг` ће се заувијек дискредитовати

ОДБРАНА ПРВОГ ПРЕДСЈЕДНИКА РС ОСПОРИЛА ОДЛУКУ О ЊЕГОВОМ ПРЕМЈЕШТАЊУ У В. БРИТАНИЈУ
  • Питер РОБИНСОН: Предсједник Караџић разумије да не може да бира мјесто у којем ће служити казну, али сматра да је неодговорно да га Механизам пошаље у државу у којој би био у опасности од муслиманских екстремиста или би морао да издржава казну у самици, што значи да би у британском затвору био ратни зробљеник јер је велика Британија у рату била на страни муслимана
  • Казну у Великој Британији, у затвору Вејкфилд, издржавао је српски генерал Радислав Крстић. Њега су 2010. године тројица муслимана напала и шипком тукла по тијелу, а жилетом исјекли по лицу и дјелимично пререзали врат.  Један од њих је покушао да га закоље, али је генерал успио да га одгурне и да се одбрани док нису интервенисали стражари

ОДБРАНА Радована Караџића уложила је приговор на одлуку Механизма за кривичне судове у Хагу да њeн брањеник буде премјештен у затвор у Великој Британији.

У приговору су изнесене сумње да он тамо неће бити безбједан.

Адвокат првог предсједника Републике Српске, Питер Робинсон, истакао је да одбрана сматра да се ради о веома опасном развоју ситуације за Караџића.

Он је додао да не зна у који ће конкретно затвор бити пребачен Караџић, јер је Механизам одбио да то саопшти иако је одбрана тражила.

„Предсједник Караџић разумије да не може да бира мјесто у којем ће служити казну, ипак, било је неодговорно да га Механизам пошаље у државу у којој би био у опасности или би морао да издржава казну у самици, када су на располагању друге државе у којим такви проблеми не постоје“, рекао је Робинсон за „Вечерње новости“.

Робинсон је нагласио да Караџић сматра да би у британском затвору био „ратни зробљеник“ јер је велика Британија у рату била на страни муслимана, те да ће бити у опасности од муслиманских екстремиста.

Према његовим ријечима, „буде ли убијен у затору у Великој Британији, Механизам ће од Караџића створити мученика, што ће заувијек поткопати рад овог суда“.

Робинсон је потврдио да је одбрана добила одлуку о премјештању из Хага у затвор у Великој Британији.

Јавност је о овој одлуци обавијестио министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб на свом Твитеру. Он је написао да је та земља сагласна са одлуком да Караџић буде пребачен у један од њених затвора и да треба да се поноси свиме што је учинила да обезбиједи његово хапшење, па до тога да баш у тој земљи издржава казну.

Интересантно је, пишу „Новости“, да је Раб послије 50 минута поново твитовао и написао да свима жели срећан Бајрам и да се ове недјеље придружио виртуелном ифтару, како би безбједно прославио тај муслимански празник.

Казну у Великој Британији у затвору Вејкфилд издржавао је српски генерал Радислав Крстић, а тамо је стално примао пријетње од муслиманских затвореника, више пута су покушали да га нападну.

Генералу су 2010. године тројица муслимана успјела да приђу и нападну га, када су га шипком тукли по тијелу, а жилетом исјекли по лицу и дјелимично пререзали врат.

Један од њих је покушао да га закоље, али је генерал успио да га одгурне и одбрани се док нису интервенисали стражари.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар