Вијести РС и матица

У Београду откривена спомен-плоча – на мјесту гдје су били сахрањени црвеноармејци

БИЛИ СУ САХРАЊЕНИ НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ, А ПОТОМ 1954. НА ГРОБЉУ ОСЛОБОДИЛАЦА БЕОГРАДА
  • Горан ВЕСИЋ: „Ослобођење Београда је заједничка победа Србије и Русије, односно Југославије и Совјетског Савеза и данас смо заједно као што смо били пре 75 година“
  • Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: „На овом тргу биле су најтеже борбе за ослобођење Београда, али је читав град постао слободан и враћена је слободарска традиција“

НА ТРГУ Републике Београду где се од 1944. до 1954. налазила гробница црвеноармејацима који су погинули у борби за ослобођење Београда у Другом свјетском рату, данас је откривена спомен-плоча.

Открили су је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и замјеник градоначелника Београда Горан Весић који је рекао да нас жртва 940 црвеноармејаца и око 3.000 припадника Народноослободилачке војске Југославије опомиње да слободу треба да чувамо и да пазимо да је никада више не изгубимо, „јер не постоји ништа горе и ништа теже од ропства“.

„Ослобођење Београда је заједничка победа Србије и Русије, односно Југославије и Совјетског Савеза и данас смо заједно као што смо били пре 75 година“, рекао је замјеник градоначелника.

Додао је да је приликом реконструкције трга предвиђено да се спомен плоча постави на мјесто на ком су црвеноармејци првобитно били сахрањени.

Боцан-Харченко честитао је Србији и српском народу дан када се обиљежава годишњица ослобођење Београда.

„На овом тргу биле су најтеже борбе за ослобођење Београда и као резултат читав град је постао слободан и враћена је слободарска традиција“, рекао је амбасадор.

Он је још једном честитао Александру Вучићу и Ани Брнабић на, како је истакао, „изванредној организацији посјете“ предсједника Владе Русије Димитрија Медведева, који је јуче боравио у Београду.

Спомен плоча обиљежава мјесто на ком су се налазили спомен-обележје и гробница црвеноармејаца који су погинули у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године.

Посмртни остаци црвеноармејаца су пренијети на Гробље ослободилаца Београда које је свечано отворено 20. октобра 1954. на десету годишњицу ослобођења Београда.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар