РС и матица

Вишковић: Српској и Србији нису потребни никакви папири да би биле једно

СВЕЧАНОШЋУ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ ОТВОРЕНИ „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“
  • Предсједник Владе Републике Српске Радован ВИШКОВИЋ: „У нашим срцима и душама, ми јесмо једно национално биће и то ниједна граница, ниједна препрека не може да надвлада. Иако раздвојен у двије државе, овај народ живи и функционише као једна цјелина. Увијек је најјаче оно што осјећате у срцу. А наше куца за Србију. Као што оно у Србији куца за нас“
  • “Наш највећи спољнотрговински партнер, а и инвеститор је управо Србија, са укупним улагањима од чак двије милијарде и 140 милиона КМ. Кажу, често – нагласио је Вишковић – да у политици и међудржавним односима нема пријатељстава, него само интереса. Република Српска и Србија доказују управо супротно – искрено јединство, пријатељство и партнерство које траје и које ће трајати све док је српског народа”
  • Шеф Представништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Овом манифестацијом, иначе никада бољу сарадњу Републике Српске и Србије, чини још видљивијом и на свој начин садржајнијом у радости заједништва српског народа са обје стране Дрине. Тридесет година Републике Српске било нам је и јесте велики и јак разлог да се посебно трудимо да наша јубиларна манифестација буде достојна те републичке славе и прославе“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је вечерас у Београду да је још од 2013. године циљ манифестације “Дани Српске у Србији” јачање веза између српског народа са обје стране Дрине, а прије свега оних које се односе на повезивање било да је ријеч о економији, науци или култури.

“Изузетно ми је задовољство што вечерас овдје, у Београду, у храму српске културе, свечано отварамо десете, јубиларне `Дане Српске у Србији`, јединствену манифестацију која и на овај начин потврђује српско јединство. У идућих шест дана, у 10 градова широм Србије биће представљени разноврсни садржаји културе, туристичка мјеста и природне љепоте, али и инвестиционе могућности Републике Српске”, рекао је Вишковић у пригодној бесједи којом је у Народном позоришту у Београду званично отворио манифестацију “Дани Српске у Србији”.

Он је нагласио да је Србија најзначајнији партнер Републике Српске, али, надасве, пријатељ и савезник.

“Вриједи ли то напомињати – наш највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор је управо Србија, са укупним улагањима од чак двије милијарде и 140 милиона КМ. Кажу, често да у политици и међудржавним односима нема пријатељстава, него само интереса. Република Српска и Србија доказују управо супротно – искрено јединство, пријатељство и партнерство које траје и које ће трајати све док је српског народа”, нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, институционални темељ сарадње Српске и Србије представља Споразум о специјалним паралелним везама, моћни механизам који је довео до реализације низа заједничких пројеката који служе српском народу, на којој год страни Дрине био.

“Али, да будемо јасни, не треба нама никакав папир да би било једно. У нашим срцима и душама, ми јесмо једно национално биће и то ниједна граница, ниједна препрека не може да надвлада. Иако раздвојен у двије државе, овај народ живи и функционише као једна цјелина. Увијек је најјаче оно што осјећате у срцу. А наше куца за Србију. Као што оно у Србији куца за нас.

И не постоји тај који икада може да избрише тај осјећај међусобне привржености и јединства. Неријетко ме неки са стране питају – жЗашто навијате за репрезентацију Србије, кад не живите у Србији?ж. А одговор је увијек исти – наше срца куцају за Србију и не постоји ниједна свјетска сила, ниједна гранична линија, ниједан гранични прелаз, ниједна природна препрека, која то може да промијени”, нагласио је предсједник Владе Српске.

Он је рекао да српски народ снагу црпи из заједничког поријекла, сродности, духовности и вјере. “Наша, света Српска православна црква већ осам стотина година бдије над српским народом, брижљиво нас окупљајући испод својих светих скута. Наша Црква је та која нас окупља у саборности, подсјећајући да је човјек без духовности празна љуштура”, рекао је Вишковић.

Он је изразио захвалност Српској православној цркви која је свих ових година била ослонац и темељ опстанка српског народа у свим временима – и кад су га угњетавали, не дајући да исповиједају вјеру Христову, и кад су га покушавали одвајити од вјере и Цркве, и кад су га раздвајали једне од других.

“Али, немојмо се заваравати – таквих покушаја ће увијек бити, пошто у туђинским центрима моћи, ради њихових себичних интереса, постоји стална потреба за разједињавањем српског народа. Актуелни геополитички изазови и огромни притисци којим су, због тога, изложена политичка руководства нашег народа са обје стране Дрине представља велики изазов са којим се тренутно суочавамо.

Да будемо јасни – и у овом, а и у сваком другом великом изазову, Република Српска ће своје ставове усаглашавати са Србијом и њеним руководством. Политички представници српског народа са обје стране Дрине морају имати заједнички и јединствен став о сваком крупном питању од интереса за српски народ”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је и у формалном смислу Србија чувар Републике Српске.

Према његовим ријечима, као гарант Дејтонског мировног споразума, који је донио мир послије бруталног грађанског рата, Србија има и обавезу и право да се пита за положај Републике Српске.

“Као предсједник Владе Републике Српске, желио бих да искористим ову свечану прилику и да још једном укажем да Република Српска и Србија интензивно развијају више, великих заједничких пројеката који ће у деценијама пред нама служити нашем народу са обје стране Дрине. И да Споразум о специјалним паралелним везама, о којем сам претходно говорио, није слово на папиру, него својеврстан коријен из којег се гранају пројекти од обостраног интереса за наш народ.

У том смислу, посебно наглашавам један пројекат од историјског значаја – наше међусобно повезивање савременом ауто-путем. За који дан, тачније 15. септембра отворићемо радове на дионици ауто-пута од Бијељине до Раче, док, упоредо с тим, више дионица овог пута у Републици Српској већ увелико градимо. Тамо гдје смо се у рату борили за коридор, сада, у миру, градимо нову, савремену везу између наша два највећа града – Бањалуке и Београда”, нагласио је Вишковић.

Он је оцијенио да ће бити ово најљепша прослава Дана српског јединства и симболичан почетак спајања нашег народа и на овај начин.

„Посебно смо захвални Србији и њеном руководству што је препознало значај изградње ове, нове саобраћајне везе, и што је издвојило значајна финансијска средства за реализацију овог пројекта. Поред тога, већ неколико мјесеци активно радимо на градилишту још једног великог заједничког пројекта – изградњи будуће хидроелектране `Бук Бијела` . Оно што је некадашња Југославија замислила прије 50 година, сада реализују Република Српска и Србија”, подсјетио је Вишковић.

Он је додао да је прије неколико дана обишао локацију на којој се изводе припремни радови, и да може да пренесе да се све одвија предвиђеном динамиком.

“Без обзира на то што се на овом пројекту, као и многим другим – у којим се активно повезују Република Српска и Србија – суочавамо са опструкцијом политичког Сарајева, које би најрадије да нас раздвоји и на овај начин. Али, увјеравам вас, пребродићемо ми и тај проблем и овај пројекат извести до краја, да служи нашем народу у деценијама пред нама.

Искористићу ову прилику и да укажем на још један заједнички посао од националног интереса – изградњу будућег аеродрома у Требињу. Овај, велики посао је тренутно у припреми у смислу обезбјеђивања неопходне документације, при чему је, између осталог, потребно превладати и значајне политичке отпоре”, рекао је Вишковић.

Он је изразио увјерење да ће политичка руководства Републике Српске и Србије у предстојећем времену превазићи све изазове и да ће и овај пројекат успјешно извести до краја, како је првобитно и замишљено.

“Желио бих овом приликом да још једном захвалим Србији што су нам помагали и помажу нам кроз бројне пројекте конкретне подршке побољшавању услова живота нашег народа, било да је ријеч о изградњи нових мостова, школа или вртића или неким другим пројектима од велике важности за градове и општине у којим се изводе пројекти уз подршку Србије.

Захваљујући Србији, данас у Републици Српској готово да нема ниједне локалне заједнице у којој се не изводе пројекти које је подржала Влада Србије. Наше пријатељство се демонстрира и на овај начин, при чему посебну захвалност дугујемо предсједнику Србије Александру Вучићу, који је иницијатор и покретач пројеката о којим сам претходно говорио”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Српској нису само важни финансијски ефекти, колико пажња Србије према Републици Српској и да грађани Републике Српске осјећају подршку. “Као кад имате старијег брата и увијек можете рачунати на његову подршку”, истакао је Вишковић.

Предсједник Владе Српске је нагласио да су, захваљујући Вучићевом преданом раду и визији, али и високом степену међусобног разумијевања о националним приоритетима, успјели да унаприједе међусобну сарадњу и на тај начин додатно зближе српски народ са обје стране Дрине.

“Живјела Република Српска! Живјела Србија!”, рекао је Вишковић, званично отварајући манифестацију “Дани Српске у Србији”.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се Десетом манифестацијом “Дани Српске у Србији”, осим представљања Српске Србији, жели дати допринос његовању српске саборности, очувању српског језика и писма, вјере и традиционалних вриједности.

Поздрављајући окупљене у Народном позоришту у Београду, Цицовић је на свечаном отварању ове манифестације навео да су те вриједности љубав према ближњем, толерантност према сусједима, препознавање српских националних интереса у култури и науци, у привреди и политици.

Он је истакао да се овом манифестацијом, иначе никада боља сарадња Републике Српске и Србије, чини још видљивијом и на свој начин садржајнијом у радости заједништва српског народа са обје стране Дрине.

“Тридесет година Републике Српске било нам је и јесте велики и јак разлог да се посебно трудимо да наша јубиларна манифестација буде достојна те републичке славе и прославе”, навео је он.

Фото: Танјуг / Милош Миливојевић

Цицовић је подсјетио да је Представништво покренуло манифестацију “Дани Српске у Србији” у жељи да Србији и њеним грађанима на јединствен начин представи Републику Српску кроз различите програме из скоро свих крајева Српске из области културе, науке, просвјете, привреде, умјетности и традиције.

Он је навео да се у оквиру ове манифестације сваке године организује и промоција туристичке понуде Републике Српске, а посебан акценат се ставља на презентацију привреде и инвестиционих потенцијала Српске.

Градове и општине у Србији у којима се реализује програм посјећују делегације Републике Српске с циљем повезивања и учвршћивања веза између српског народа са обје стране Дрине, а посебно се, напоменуо је Цицовић, подстиче сарадња и повезивање градова и општина из Српске и Србије.

Он је подсјетио да је ова манифестација почела 2013. године само у Београду и да је трајала само три дана, а да је већ 2014. године била петодневна са програмима у Београду и Новом Саду.

“Од тада, сваке године програм је био све садржајнији и разноврснији, а одржавао се у више градова и општина у Србији, тако да је 2019. године програм реализован у чак 21 граду и општини у Србији”, рекао је Цицовић.

Он је пожелио да ово вече и сви програми манифестације “Дани Српске у Србији”, који ће бити у наредних седам дана по градовима Србије, буду на радост и љубав према роду и народу, како у Српској, тако и у Србији.

Голић: Манифестација постала бренд у Српској и Србији

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић поручила је уочи свечаног отварања манифестације “Дани Српске у Србији” да је та манифестација допринијела јачању привредне сарадње и постала својеврсни бренд у Српској и Србији.

“Наше пословне и економске везе су изузетне и нама је циљ јединство са Србијом”, рекла је Голићева Срни.

Она је изразила наду да ће у перспективи манифестација бити проширена на још већи број градова и општина у Србији.

Голићева је посебно захвалила Представништву Републике Српске у Србији и шефу Представништва Млађену Цицовићу који је и покренуо ову манифестацију и успјешно је организује већ десет година.

Манифестација “Дани Српске у Србији” покренута је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на увијек нов и јединствен начин у оквиру разноврсних садржаја представи Република Српска и њени потенцијали.

Програми манифестације биће у наредних шест дана представљени у десет градова Србије.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар