РС и матица

Вучић: Нисмо срећни, Израел је изабрао да му је Америка најважнија

ОТКРИО ДА ЈЕ СРБИЈА ТРАЖИЛА И ПУТ И ПРУГУ ПРИШТИНА-МЕРДАРЕ АЛИ ДА ДРУГА СТРАНА ТО НЕЋЕ
  • Предсједник Србије рекао да је тај потез Израела и Приштине очекиван, шест мјесеци послије потписивања Вашингтонског споразума. Притом је указао да Србија није правила заједнички споразум са Американцима и Албанцима, него свој споразум
  • Навео да су посебно питање језеро Газиводе и подјела енергетских ресурса: „Страховито се упирао Метју Палмер да се заврши споразум између Израела и Приштине. Сад ћемо да видимо да ли је и за то да поделимо енергетске ресурсе, јер ми сада немамо ништа од језера Газиводе. Питање је како ће да се подијеле енергетски ресурси у складу са Вашингтонским споразумом

ИЗРАЕЛ је изабрао да им је Америка најважнија и то неће сјајно утицати на наше односе, нисмо срећни због тога“, рекао је предсједник Србије Александар Вучић поводом успостављања дипломатских односа Израела и такозваног Косова.

„Односе са јеврејском државом градићемо у складу са новонасталим околностима“, рекао је предсједник Србије Александар Вучић из Париза за ТВ Пинк наводећи и да је тај потез Израела и Приштине очекиван, шест мјесеци послије потписивања Вашингтонског споразума, пренио је Танјуг.

Он је, међутим, указао да Србија није правила заједнички споразум са Американцима и Албанцима, него свој споразум.

„Нисмо хтели да подстичемо да Израел повуче такав потез, већ да то не уради“, рекао је.

Додао је такође да треба сачекати да се види да ли ће Приштина макар свој дио Вашингтонског споразума да поштује, и хоће ли пустити у рад пругу Приштина-Мердаре, а не тражити да пруга иде преко Косовске Митровице и сјевера.

Како је објаснио Вучић, пошто се Приштина сматрала пораженом у Вашингтону, сада прибјегавају трику да хоће пругу преко сјевера која би се повезала са Краљевом и Рашком, а да би Србији, како каже, узели жељезницу на сјеверу, која је важна за конекцију са Србијом.

Подсјећа и да је Србија тражила и пут и пругу Приштина-Мердаре, али да Приштина за то није заинтересована.

Друго питање, наводи Вучић, је језеро Газиводе и подјела енергетских ресурса.

„Страховито се упирао Метју Палмер да се заврши споразум између Израела и Приштине. Сад ћемо да видимо да ли је и за то да поделимо енергетске ресурсе, јер ми сада немамо ништа од језера Газиводе“, указао је Вучић.

Он је указао и на то да је питање како ће да подијеле енергетске ресурсе у складу са Вашингтонским споразумом.

Вучић је као дилему у односу на понашање Приштине по питању поштовања Вашингтонског споразума запитао:

„И да видимо када ћете да уђете у мини-Шенген, да Срби могу да уђу на Косово и Метохију са личном картом и обрнуто, али и да више не онемогућавате наш народ на централном делу, оно мало људи у Метохији, да се крећу“.

Гренел: Данас је диван и историјски дан

Ричард Гренел

Бивши извјестилац америчког предсједника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел реаговао је на вијест да су Израел и тзв. Косово потписали споразум о успостављању дипломатских односа.

Он је на свом Твитеру објавио:

„Данас је диван дан. Израел и Косово озваничили су дипломатске односе. Хвала Мељизи Харадинај, израелском Министарству спољних послова, Доналду Трампу и секретару Блинкену на посвећености томе да данас буде истински историјски дан“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар