РС и матица

Вучић стигао у Париз где ће се 11. пут срести са Макроном

ФИНАНСИРАЊЕ МЕТРОА: 80 МИЛИОНА КРОЗ ТРЕЗОР ФРАНЦУСКЕ БАНКЕ, ОСТАЛО ПРЕКО ПОСЛОВНИХ БАНАКА
  • Предсједник Србије истакао да ће Француска предсједавати ЕУ у првој половини 2022. године и да та земља  жели да се до тада постигну одређени резултати: „Имајући у виду тежину ситуације са којом се суочавамо на целом Балкану, то није нимало лако, али бићу врло искрен и отворен и говорити са Макроном о томе
  • По доласку у главни град Француске рекао: „Изградња метроа није више само прича, изборна прича, већ стварност која ће се догодити. Уз метро ће Београд добити важне предности, изједначити се са многим важним европским центрима. Покушаћемо да се метро заврши до краја 2027. или 2028. године

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Паризу, гдје ће се сутра састати са предсједником Француске Емануелом Макроном, да ће то бити њихов 11. сусрет, а да ће кључне теме бити Косово и Метохија, евроинтеграције Србије и билатерални односи двије земље.

„Разговараћемо о много важних ствари, ово је наш 11. сусрет. Маркон је један од најважнијих светских лидера и искрени пријатељ Србије, а његова посета Србији 2019. године била је од историјског значаја за наше односе и од тада наша политичка и економска сарадња имају само узлазни ниво“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.  

Када је ријеч о КиМ, Вучић је истакао да ће Француска предсједавати ЕУ у првој половини 2022. године, а та земља, каже, жели да се до тада постигну одређени резултати.

„Имајући у виду тежину ситуације са којом се суочавамо на целом Балкану, то није нимало лако, али бићу врло искрен и отворен и говорити са Макроном о томе“, најавио је Вучић.

По питању европских интеграција Србије, Вучић је истакао да је важно да се коначно, на основу приједлога који је Француска изнијела ЕК, а Србија прихватила, примијени нова методологија.

„Да се отвори више поглавља, кроз тзв. кластере до јуна, па до децембра још два пута толико. Али, ми морамо да урадимо важне ствари у области владавине права и кроз економију да напредујемо“, рекао је Вучић.

Када је ријеч о билатералним односима, Вучић је подсјетио да је трговинска размјена између Србије и Француске 2019. достигла 1,2 милијарде, а била би, каже, данас и већа, умјесто пада од шест одсто у 11 мјесеци прошле године, због пандемије корона вируса.

Вучић је рекао да су за Србију важни пројекти које реализује са француским компанијама, „Суец“ за депонију Винча, аеродром који „Ванси“ гради великом брзином, али свакако и изградња метроа.

„Изградња метроа није више само прича, изборна прича, већ стварност која ће се догодити. Уз метро ће Београд добити важне предности, изједначити се са многим важним европским центрима“, рекао је Вучић.

На питање да ли је реалан рок за његову изградњу 2028. година, Вучић је рекао да ће се покушати да се заврши до краја 2027. или 2028. године.

„Сутра ћемо прецизније и више причати о томе, додатно ћу разговарати са Макроном. Финансирање је решено, 80 милиона кроз трезор Француске банке, остало преко комерцијалних банака. Немамо проблем са јавним дугом“, рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар