RS i matica

Vučić u Mitrovici: Rešenje nije na vidiku, ali se Bogu molim da ga bude u narednih 10 ili 20 godina

„KADA BUDEM IMAO DA NEŠTO SAOPŠTIM O DOGOVORU, TO ĆU URADITI OVDE A NE U BEOGRADU“
  • „Notorna je laž da sam dogovorio da do kraja godine predamo Kosovo i Metohiju. Jedino želim da izborim veća prava za Srbe na Kosovu kroz kompromis… Ne želim da menjam granice, već prava Srba na Kosovu. Hoću da za vas osvojimo sva prava koja vam pripadaju“
  • „Moja je ideja da Srbija sačuva svoj narod, da sačuva zemlju i institucije, da čuva mir i pokuša da uspostavi mostove prijateljstva sa Albancima i traži dogovor. Moramo da živimo zajedno i jedni pored drugih. Moramo da pregovaramo. Neko nekada u budućnosti moraće da postigne dogovor sa Albancima. Priča da ćemo jednog dana moći da im vratimo milo za drago, su bajke za decu. neće biti lakih rešenja i za njih i za nas“
  • „Moj posao nisu sumanute vizije Kosova bez Albanaca, ili još gore bez Srba… Moj posao je u ovoj, a ne nebeskoj Srbiji. Sa tog neba smo već pali i razbili glave… Zato danas govorim o realnosti, a ne pevam borbene pesme. Obećavam da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas“
  • Boriću se da naša crkva bude naša i sa našom imovinom, a ne da nam sutra drugu crkvu izmisle“
  • „Pre oko 30 godina, stotine hiljada ljudi, a Milošević je tada bio dovoljno veliki da ih okupi, dočekalo je kraj njegovog govora. Pevao je naš narod, sa verom i ubeđenjem, zaneseni i ponosni, ‘Ko to laže, ko to kaže Srbija je mala'“, rekao je Vučić i dodao da su Srbiju posle toga dočekala tri rata… a u Prištini danas živi tek nekoliko Srba“

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je notorna laž da je dogovorio da do kraja godine „preda Kosovo i Metohiju“ i da jedino želi da izbori veća prava za Srbe na Kosovu kroz kompromis i dodao da Srbija nema nikakav nacrt rješenja za Kosovo, niti je blizu njega.

„To je notorna laž i nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu učestvuje, jedino što želimo je da za vas izborimo veća prava“, rekao je Vučić i dodao da rješenje nije na vidiku, ali da se „Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina“.

Vučić je rekao da će kada bude imao nešto da saopšti o dogovoru, to će saopštiti „ne u Beogradu, već u Kosovskoj Mitrovici“.

On je dodao da ne želi da mijenja granice, već prava Srba na Kosovu.

„Hoću da za vas osvojimo sva ona prava koja vam pripadaju. Hoću vaše pravo na život, slobodu, rad, učenje kretanje. Zbog tih prava hoćemo da učinimo kompromise“, rekao je Vučić i dodao da će se boriti da „naša crkva bude naša i sa našom imovinom, a ne da nam sutra drugu crkvu izmisle“.

On je rekao da se neće dvoumiti da zaštiti srpski narod, ako na bilo kom dijelu Kosova i Metohije bude napadnut.

„Svima onima koji misle da srpskom narodu mogu da prete, da mogu da uzimaju ono što je naše moj odgovor je – Srbija to nikome i nikada neće dozvoliti“, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je njegova ideja je Srbija sačuva svoj narod, da sačuva zemlju i institucije, da čuva mir i pokuša da uspostavi mostove prijateljstva sa Albancima i traži dogovor.

„Moramo da živimo zajedno i jedni pored drugih. Moramo da pregovaramo. Neko nekada u budućnosti moraće da postigne dogovor sa Albancima. Priča da ćemo jednog dana moći da im vratimo milo za drago, su bajke za decu. neće biti lakih rešenja i za njih i za nas. Ali ćemo imati više dece i naše i njihove koje će ostati ovde“, rekao je Vučić.

On je dodao da njegov posao nisu „sumanute vizije Kosova bez Albanaca“, ili još gore bez Srba i da je njegov posao u ovoj, „a ne nebeskoj Srbiji“.

„Sa tog neba smo već pali i razbili glave… Zato danas govorim o realnosti, a ne pevam borbene pesme. Obećavam da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas“, rekao je Vučić, što je propraćeno aplauzom.

On je dodao da neće dozvoliti da neko ponižava Srbiju, već da kompromis predstavlja ono kada svi dobiju ponešto, a niko ne dobije sve.

Vučić je zahvalio Srbima u Kosovskoj Mitrovici što čuvaju i brane „srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji“ i ne odustaju.

„Obaveza je moja da kažem da ćemo, dragi prijatelji, i u dobru i u zlu uvek biti uz naš srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić, propraćenen aplauzom.

On je dodao da je put koji je pred Srbijom put u budućnost srpske djece.

Tokom govora, Vučić je rekao i da je bivši predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, ali da želje Srbije u to vreme nisu bile realne i da Srbija nije shvatala da nije sama u svijetu i da se bez svijeta ne može i da je zbog toga platila cijenu.

„Pre oko 30 godina, stotina hiljada ljudi, a Milošević je tada bio dovoljno veliki da ih okupi, dočekalo je kraj njegovog govora. Pevao je naš narod, sa verom i ubeđenjem, zaneseni i ponosni, ‘Ko to laže, ko to kaže Srbija je mala'“, rekao je Vučić i dodao da je Srbiju posle toga dočekalo tri rata, da u Prištini danas živi tek nekoliko Srba.

On je rekao da Srbija raste danas u miru jer ulaže u život, a ne razbacuje ga okolo, jer se oslanja na znanje i rad, a ne na puške.

Vučić je dodao da Srbija danas može da bira svoj put, put u Evropu, ali može glasno da kaže svima da neće u NATO, što je propraćeno glasnim aplauzom.

(Beta)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar