РС и матица

Вучић: У току је „туча“ између великих сила, нећу да откривам како се Србија може измигољити јер нам онда то неће дозволити

„ОЧЕКУЈЕМ ДОБАР РАЗГОВОР СА ЛАЈЧАКОМ И ОДЛИЧНУ ПОСЕТУ РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ“
  • Предсједник Србије у Чачку: Признање Косова* неће бити тема у Вашингтону, нити ћемо дозволити да буде
  • Оцијенио да постоји велики политички сукоб између Њемачке и САД, који се види и на косовском питању, у који Србија не жели да се мијеша и додао да је важно да земља у тој „тучи слонова” прође неповријеђена
  • Mного су велики за нас и једни и други, a ми да гледамо како да се измигољимо… Пустите нас да радимо наш посао... Пустите некога да води мало паметнију политику”
  • „Разговарао сам 50 пута са Ричардом Гренелом, са Меркеловом, не знам да ли су сви Срби заједно видели Путина колико сам га ја пута видео, а сви они знају Путина боље од мене… Мало поверења, људи… Ни САД ни Немачка неће пропасти због Србије, али Србија може да пропадне ако јој било ко од њих буде противник
  • „То је шах, то је озбиљна игра одговорних људи, играте са много јачима... Нека они који говоре о независности Косова престану са лажима и измишљотинама и пусте одговорне људе да раде свој посао

ПРИЗНАВАЊЕ Косова неће бити тема у Вашингтону, нити ћемо дозволити да буде, поручио је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да је сваког дана у контакту са свима који се баве овим питањем, и додао да га је, на то да Србија признаје Косово, срамота да одговори на озбиљан начин.

„То говори о тим људима више него о нама. Нити ће бити тема, нити ћемо дозволити да буде тема. Ти натписи говоре о томе шта би други чинили и шта су већ чинили”, нагласио је он.

Вучић је рекао да очекује добар разговор и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и одличну посјету Руској Федерацији.

„Видећемо да ли ће Албанци поштовати што је Ричард Гренел рекао око некандидовања у међународним организацијама. То Хашим Тачи није хтео. Четири године сам о томе говорио, а сада је одједном прихватио”, казао је он, јавља Танјуг.

Рекао је да ће се видјети како ће то тећи, али и да је важно да, како год буде текло, а с обзиром на тренутне односе Њемачке и САД, ми останемо неповријеђени у „тучи слонова”.

„Нећемо да се бијемо са Немачком и САД”, истакао је и додао да се, иначе, Гренел фокусира на економију.

Вучић је казао да нам предстоји не лак период.

Истакао је да Лајчак долази дан послије избора, и да је јуче разговарао са њим, а премијерка Ана Брнабић више разговара са Ричардом Гренелом.

„Са Владимиром Путином сам имао јуче разговор. Дан после избора долази Лајчак, а дан после тога договарамо се ко ће ићи у Вашингтон. Затим има још важних скупова о којима не смем још да говорим, јер тако траже организатори”, објаснио је он.

Пренио је да данас послије подне има више заказаних састанака, пет телефонских разговора са представницима Европе и свијета, некима који су за јавност, а неки који то не желе.

„Није пред нама лак период, али знаћемо да се боримо за државне и националне интересе. Много тога смо успели да променимо после ужаса из 2000. до 2008.”, истакао је он.

Указао је да је разлика актуелне власти и раније што не воли да се јуначи и буса у прса, нити да дозволи било коме из владе да то чини.

„На крају нека људи суде по делима и резултатима, по Косову и економским питањима”, поручио је он.

Рекао је да му не пада на памет да вријеђа, нити одговара на све што су урадили за Косово, већ да хоће да се покаже чистим језиком, чистом кампањом, оним што је урађено.

Не видим решење прихватљиво за обе стране

Рекао је да је проблем то што у будућности не види суштинско рјешење косовског проблема које би било једнако прихватљиво или једнако неприхваљиво за обе стране.

Свеједно, истиче, бориће се за своју земљу свим срцем и свом снагом.

Он је то рекао одговарајући на питање новинара у Чачку да ли би најављена могућност да Приштина одустане од захтјева за признавањем у међународним организацијама могла да значи да нема рјешења без компромиса, јавља Танјуг.

„Овде се води велика игра између великих играча у међународној заједници за које смо и ми и Албанци сувише мали. Са друге стране, Албанци воде своје унутрашње игре”, приметио је Вучић и додао да је срећан што Србија не води такве игре, већ се понаша озбиљно и одговорно, има јединствен став и није нам проблем да разговарамо.

Многи би да се јуначе, напамет и без одговорности

Оцијенио да постоји велики политички сукоб између Њемачке и САД, који се види и на косовском питању, у који Србија не жели да се мијеша и додао да је важно да наша земља у тој „тучи слонова” прође неповријеђена.

На констатацију новинара да се чини да се Србија нашла у рату великих сила, што се види и на Твитеру, у преписци њемачког и америчког дипломате Волфганга Ишингера и Ричарда Гренела, Вучић је рекао да су те две земље велике силе и да су нам потребне као савезници, а не као непријатељи, али и истакао да ће Србија увијек водити рачуна о својим интересима.

„Кад се слонови свађају, много су велики за нас и једни и други, ми да гледамо како да се измигољимо”, рекао је Вучић новинарима у Чачку, јавља Танјуг.

Додао је да неће да говори о томе како Србија може да се извуче из те приче, наводећи да нам, ако откријемо стратегију, то неће дозволити.

„Пустите нас да радимо наш посао. Не, него ћемо да се бијемо са Немачком и САД, имали смо таквих покушаја, па нам сада у Чачку ниједна фабрика није остала читава, толико мостова су нам порушили. Пустите некога да води мало паметнију политику”, рекао је Вучић.

Додао је да највише воли Србију и да свакако неће прво бринути о интересу Њемачка и Америке.

„Велики је сукоб између њих политички, што бисмо се ми у то мешали. Велики су за нас, а потребни су нам као савезници и једни и други”, рекао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија да разговара, јер од разговора никад није бјежала, али да ће водити рачуна о својим интересима.

Упитан да ли му се чини да се велике силе утркују да буду на позорници дијалога Београда и Приштине, а да их договор заправо и не интересује, Вучић је рекао да не мисли тако.

Навео је да сваки Србин све о Косову зна десет пута боље од њега, иако ниједан документ нису прочитали.

„Разговарао сам 50 пута са Ричардом Гренелом, са Меркеловом, не знам да ли су сви Срби заједно видели Путина колико сам га ја пута видео, а сви они знају Путина боље од мене… Мало поверења, људи…”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ни САД ни Њемачка неће пропасти због Србије, али да Србија може да пропадне ако јој било ко од њих буде противник.

„Само да немамо непријатеље, нећемо да послушамо оно што нам не одговара, знамо своје интересе, своју политику, дајте да пробамо да покажемо поштовање. Зато што сам се хероја и јунака нагледао пред тв камерама, а кад дођу на преговоре са међународним представницима мањи су од маковог зрна. Имам сведоке како је то изгледало и у Бриселу и у САД”, рекао је Вучић.

Он је истакао да њему не пада на памет да се јуначи, већ да жели да води политику пристојне земље и да чува земљу, наводећи да су сви наши преци знали да чувају земљу.

„То је шах, то је озбиљна игра одговорних људи, играте са много јачима”, рекао је Вучић.

Вучић није конкретно одговорио на питање да ли је скуп који је данас поменуо, али без детаља, заправо састанак у Паризу, на којем ће бити и њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон, али је рекао да ће Србија да разговара, јер од разговора никад није бјежала.

Он је поручио онима који говоре о независности Косова да престану са лажима и измишљотинама и пусте одговорне људе да раде свој посао.

Чуо сам, први пут, да се људи враћају, и за то радимо

Улагања у Чачак су у протеклим годинама била највећа у историји и то ће остати запамћено, поручио је Вучић и додао да је данас у том граду видио нову енергију људи и по први пут чуо да се људи враћају и у Чачак.

Предсједник Србије је то рекао на отварању новог Научно-технолошког парка у Чачку, а након што је присуствовао почетку производње у фабрици њемачког Форверка.

Вучић се присјетио да су 25 година, када је обилазио драгачевска села, житељи тог дијела земље били неповјерљиви по питању ауто-пута, говорећи да то слушају од Другог свјетског рата.

„И на крају, ево га ауто-пут, а правићемо и брзу саобраћајницу до Крагујевца”, додао је Вучић, преноси Танјуг.

У том контексту, истакао је да се све промијенило, а прије свега – ми сами.

Испричао је да је у НТП-у упознао Павла, који је основао своју фирму, у којој од остатака стакла прави фантастично дизајниране ствари – тањире, пепељаре, разне површине…

„Рекао ми је да то ради са супругом, која се вратила из Америке. Где год сам ових дана отишао, чуо сам да се људи враћају. У Нишу, Београду, Новом Саду, а данас по први пут у Чачку”, рекао је Вучић.

Поновио је да се парадигма неуспјеха, пропадања и жалопојки претворила у парадигму успјеха и наде да можемо ствари да правимо бољим, да будемо снажнији и да можемо да побјеђујемо у економији.

Поручио је да је Србија добро разумјела да је област иновативних технологија, роботике и вјештачке интелигенције пут у будућност и оцијенио да би наша земља могла да буде једна од најуспјешнијих земаља у дигиталној сфери.

„Човек сам који мало зна о роботици, вештачкој интелигенцији… али, разумели смо добро да је то за Србију пут у будућност и да је то за земљу најважније”, рекао је Вучић новинарима послије обиласка Центра за роботику и вештачку интелигенцију.

Како је рекао, све што је тамо видео, готово је надреално и изгледа као да није у Србији, али се, каже, ипак показало да је могуће да буде у Србији, због чега је захвалан кинеским партнерима.

Предсједник Србије је најавио да ће исти овакав Центар бити отворен у Новом Саду и Трстенику.

„Желимо да обучавамо учитеље, наставнике, професоре, да идемо у корак са новим технологијама. Кина је водећа земља у вештачкој интелигенцији, а ми смо срећни што у томе можемо да учествујемо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Додао је да је задовољан што је чуо да 4.000 наставника долази у Центар.

„Верујем да ћемо уз огромну енергију моћи да будемо једна од најуспешнијих земаља у дигиталној сфери”, поручио је Вучић.

Он је навео да је Србија у Центар уложила 15 милиона динара, док су кинески партнери дали значајно већа средства.

„Ово је будућност Србије”, закључио је Вучић.

Чен: Велики потенцијал за сарадњу две земље у области ИТ

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо истакла је данас да су дигитално образовање и дигитална економија покретачка снага развоја цијелог свијета.

Она је истакла да Кина и Србија све више сарађују у овим областима:

„Надам се да ће у будућности иновације и нова технологија постати нова растућа тачка наше сарадње”, рекла је Чен, након што је са Вучићем обишла Центар за роботику и вјештачку интелигенцију.

Тај центар је заједнички подухват Министарства просвете и кинеске компаније „NetDragon Websoft Holdings Limited”.

Менаџер „НетДрагона” Ке Зу Тингру Веи каже да су Кина и Србија искрени пријатељи и да они желе своје знање да подијеле са, како је рекао, српским пријатељима.

„Велика је част што могу да радим са српским тимом и што смо успјели да успоставимо овај центар. Надамо се да ћемо у блиској будућности да наставимо рад са српским тимом и дамо наш допринос побољшању образовног система”, рекао је Ке, јавља Танјуг.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар